Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 ian 2008 - Anul XIII, nr. 2 (3683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

04 Ianuarie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Romanisatori sau rutenisatori?”

„Noi, Românii, nu mai putem nega că am sărăcit tare în ţeara noastră. Noi am scăpat din mână mai întâiu negoţul, apoi meşteşugul şi în urmă o frântură foarte considerabilă de pământ. Am mai păţit şi altă daună mare. Mulţi ne-am uitat limba, încât ne folosim în comunicaţia de toate dilele unii de limba germană, alţii de limba polonă ear’ alţii de limba ruteană. Ba, de limba ruteană ne folosim aşa de mult că nu mai pot ave Rutenii nici un drept de a ne face imputarea că suntem romanisatori, pe când pe ei în toată puterea cuvântului, absorbindu-ne părţi importante de Români, îi putem numi rutenisatori. Rutenii adecă nu vor pute demonstra că răzeşimea din toate părţile de peste Prut n’ar fi de origine română, nici vor pute demonstra că sate rutenesci s’au romanisat precum s’au rutenisat sate întregi românesci”.
„Gazeta Bucovinei”, Anul II, nr. 1, Cernăuţi, Mercuri 1/13 Ianuarie 1892.

 

„Ajutorarea şcoalelor secundare şi a internatului de elevi din Suceava”

„În oraşul Suceava fiinţează, pe lângă şcoalele secundare teoretice şi practice, internate de băieţi şi fete, în care se primesc elevi săraci, dar merituoşi. Întreţinerea acestor internate se face fie de la societăţile culturale, fie din fondurile comitetelor şcolare respective.

Conducerea Prefecturii, constatând că fondurile acestor şcoale sunt absolut insuficiente pentru întreţinerea internatelor în bune condiţiuni, a acordat şcoalelor subvenţii băneşti în sumă de 90.000 de lei, luând lăudabila iniţiativă de a veni în ajutorul elevilor săraci prin lansarea de apeluri la unitatea publică. Mulţumită acestei iniţiative, s’au colectat până în prezent următoarele cantităţi de alimente şi bani: porumb 10.000 Kgr., cartofi 20.000 Kgr., secară 100 Kgr., fasole 100 Kgr., ceapă 500 Kgr., varză 500 Kgr., şi în numerar 400 lei.
„Suceava”, Anul I, nr. 3, 4 Ianuarie 1939.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 04 Ianuarie.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
04 Ianuarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Vită în sos tomat 4 porţii - 80 minute 600g carne de vită600g roşii600g ţelină500ml supă de legume (sau din cub concentrat)25g unt1 linguriţă boia iute± sare, piper Preparaţi supa de legume şi când începe să fiarbă, adăugaţi roşiile... Citeşte