Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 aug 2008 - Anul XIII, nr. 196 (3877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dragos Mircea DANUBIANU

Dragoş Mircea DANUBIANU


Forţa Democrată

Autodecredibilizare parlamentară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parlamentul, mono sau bicameral, reprezintă, fie că forma de organizare statală este republica, fie monarhia constituţională, instituţia fundamentală caracteristică oricărui regim democratic. Ca expresie a democraţiei reprezentative, rezultat al voinţei populare, exprimată prin vot, parlamentul constituie instituţia menită să garanteze suveranitatea populară şi inapetenţa faţă de autoritarism. De aceea, într-un stat în care parlamentul este slab, lipsit de credibilitate, democraţia este fragilă, iar riscul apariţiei, pe acest fond, al unor derapaje totalitare, se păstrează ridicat.

Din nefericire, evoluţia societăţii româneşti postdecembriste a marcat, pornind de la entuziasmul primelor luni de după căderea regimului comunist, o continuă scădere a încrederii cetăţenilor în instituţiile politice (parlament, partide şi guvern). An de an, potrivit sondajelor de opinie, dar şi potrivit imaginii publice, reflectată negativ în mass media, am asistat la o gravă delegitimizare a actorilor politici.

Fără doar şi poate, instituţia cea mai hulită, asociată direct cu corupţia, cu traiul dulce pe banii contribuabilului, cu lenea, cu imoralitatea, cu toate relele din lume, este parlamentul. Poate că nu întâmplător.

Deşi se uită faptul că, totuşi, cei 18 ani de activitate parlamentară au dat României un sistem de legi, desigur mult perfectibil, compatibil cu standardele europene. Că legile nu se aplică întotdeauna şi nu pentru toţi la fel este altă mâncare de peşte.

Imaginea catastrofală a parlamentului este, poate, şi rezultatul faptului că, uneori, mass media şi-a făcut uneori datoria, în ceea ce îi priveşte pe domnii parlamentari, cu exces de zel. Principalii vinovaţi sunt, însă, însuşi parlamentarii, atât pentru atitudinile şi faptele multora dintre ei, cât şi pentru indiferenţa celorlalţi. Desigur, parlamentul este expresia clasei politice din care a provenit, iar aceasta a societăţii. Înclin să cred, însă, că societatea românească, acum aproape la limita celor 20 de ani fatidic anticipaţi de oracolul din Dămăroaia, este mai bună decât reprezentanţii săi din parlament.

Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, în sesiunea extraordinară din Camera Deputaţilor, când, ilogic şi imoral, contrar declaraţiilor politice sforăitoare care au precedat votul, contrar recomandărilor de bun simţ ale instituţiilor europene (de care, după aderarea în UE, trebuie să ţinem cont), cârdăşia politică a triumfat şi a blocat derularea anchetelor în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, constituie picătura care a umplut paharul.

Cetăţeanul de rând, având în minte imaginea parlamentarului care doarme la şedinţă, care s-a îmbogăţit peste noapte prin mijloace oneroase, care îl sfidează prin opulenţa şi aroganţa sa, trăia cu speranţa că, odată şi odată, se va face dreptate şi că, până la urmă, şi ,,marele’’, ,,ilustrul’’ parlamentar, presupus corupt, va trebui să răspundă în faţa legii, ca oricare alt cetăţean.

Prin votul lor inconştient, probabil rod al fricii animalice, încercată de cei cu musca pe căciulă, că ar putea da, la un moment dat, ochii cu procurorii, onor deputaţii au mai bătut un cui în sicriul democraţiei, năruind şi ultimele iluzii ale cetăţeanului în dreptate şi egalitate. Am asistat, pentru a câta oară?, la autodecredibilizarea parlamentului.

Lipsa de încredere a cetăţeanului în parlament a silit clasa politică să reacţioneze. A fost elaborată, într-un târziu, după lungi tergiversări şi aprigi dispute, o nouă lege pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. S-a acreditat ideea că reforma sistemului electoral, aşa zisa trecere de la votul pe listă la votul uninominal, ar fi mecanismul care va însănătoşi viaţa politică.

Ce-i drept, calitatea reprezentării politice depinde de aspecte tehnice precum sistemul electoral, acesta influenţând funcţionarea sistemului de partide şi determinând caracteristicile şi stabilitatea guvernului.

Numai că schimbarea sistemului electoral este o măsură necesară, dar nu şi suficientă pentru reechilibrarea politică şi instituţională. Mai mult decât atât, din nefericire, legea aşa cum a ieşit, stipulând –în fapt- tot un sistem proporţional, reprezintă, în opinia mea, doar o jumătate de pas pe calea  reformării sistemului electoral şi a clasei politice.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autodecredibilizare parlamentară.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Autodecredibilizare parlamentară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei