Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 aug 2008 - Anul XIII, nr. 190 (3871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dragos Mircea DANUBIANU

Dragoş Mircea DANUBIANU


Forţa Democrată

În blocstarturi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Hotărârea de Guvern prin care sunt delimitate colegiile uninominale pentru apropiatele alegeri parlamentare a apărut în Monitorul Oficial şi a devenit, astfel, publică.

În ceea ce priveşte delimitarea celor 10 colegii de deputat şi a celor patru de senator din judeţul Suceava, nu este nici o surpriză, aceasta corespunzând întocmai ,,premoniţiei” domnului Relu Fenechiu, preşedintele interimar al PNL Suceava, adusă la cunoştinţa opiniei publice, chiar înainte de însuşirea acesteia, prin voturile majoritare ale PNL şi PSD, de către comisia parlamentară  specială.

Odată bătută în cuie ,,geometria” colegiilor uninominale, partidele se simt datoare să avanseze, chiar dacă până la momentul depunerii oficiale a candidaturilor mai este niscaiva vreme, posibile distribuţii pentru piesa de teatru electoral din această toamnă târzie. O fac, ce-i drept, doar cele trei partide, PD-L, PSD şi PNL, care, potrivit evoluţiilor de la locale şi tendinţelor menţionate în sondajele de opinie, vor accede în parlament.

Celelalte partide mai mici, PRM, PNG-CD & co, zdrobite în confruntarea de la locale, se depărtează pe zi ce trece de atingerea pragului electoral. Despre acestea aflăm, mai degrabă, despre ce plecări spre alte zări sau ce renunţări la a mai candida s-au mai produs, decât despre cine va candida şi unde.

Ca de obicei, PC-ul, bazându-se pe imperiul media din spate, speră să treacă, în cârca PSD-ului, pragul electoral. Figura va ţine, de această dată, în mai mică măsură.

Pesediştii suceveni, de altfel, le-au spus verde în faţă colegilor de la PC că se vor regăsi printre candidaţii alianţei doar dacă vor propune persoane în măsură de a performa. Cum despre actuala conducere pecistă nu poate fi vorba de aşa ceva, vezi prestaţiile sub 2% de la europarlamentare şi locale,  este clar că echipa ignătească s-a cam lins pe bot.

Desigur, anunţurile privind posibilele candidaturi făcute la acest moment trebuie privite cu rezerva cuvenită. Să nu uităm că, până la urmă, desemnarea candidaturilor va purta semnătura conducerii centrale a partidelor, care, pe de o parte, nu poate privi cu indiferenţă ce se întâmplă în teritoriu şi, pe de altă parte, are interesele sale, mai mult sau mai puţin ortodoxe.

Să trecem în revistă, sub această rezervă, posibilele candidaturi avansate până acum. Mai mult, situaţia se poate schimba semnificativ, în măsura în care prefectul Băişanu şi subprefectul Onofrei vor confirma sau infirma anunţurile directe sau ,,pe surse” privind implicarea domniilor lor în cursa electorală.

Aşa cum ne-a obişnuit, PD-L a pornit în forţă, avansând, în urmă cu două săptămâni, lista celor 14. Ulterior, au apărut unele mici-mari corecţii. Un candidat a devenit indisponibil pe motiv de boală, un altul a devenit incert, făcând obiectul unui ,‚şantaj”. Distribuţia anunţată iniţial pe colegii a suferit permutări neaşteptate. Probleme sau doar jocuri menite să ţină trează atenţia în această perioadă când interesul publicului este încă scăzut?

Nu mă îndoiesc, însă, că tandemul Flutur-Lungu, care a zdrobit tot ce a prins în cale la alegerile locale, îşi va intra, cât de curând, în cadenţă. Fără un rezultat care să aducă PD-L la guvernare, cei doi nu vor putea face prea multe din cele ce şi-au propus.

Ori, cred că domnul Lungu intenţionează să păstreze, şi la al doilea mandat nu este uşor, încrederea sucevenilor, iar domnul Flutur vrea să rămână în memoria colectivă cu mai mult decât faptul că a reuşit să elibereze judeţul de ,,regimul Mîrza”.    

După înfrângerea ruşinoasă de la locale, PNL a înţeles, în fine, că nu mai poate merge la nesfârşit cu aceiaşi lideri perdanţi. Au apărut nume noi, oamenii de afaceri Philip Rozopol şi Cezar Ioja.

Primul este nou implicat în politică. Cel de al doilea, fost consilier judeţean şi actual consilier local, a avut prestaţii politice semnificative. Numai că nu se face primăvară nici cu una, şi, uneori, nici cu două flori.  

Echipa de candidaţi anunţată de  PSD număra, ca pe vremurile bune, cei mai mulţi candidaţi, vreo 24. Singurele certitudini sunt eternii şi fascinanţii domni Mîrza, Stan şi Nechifor, care, bineînţeles, vor candida în colegiile fălticenene, singura zonă rămasă neportocalie, chiar, putem spune, roşietică.

Rămâne de văzut cine va urca, până la urmă, urca în blocstarturi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În blocstarturi.
 Vizualizări articol: 1590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
În blocstarturi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei