Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 apr 2008 - Anul XIII, nr. 95 (3776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dragos Mircea DANUBIANU

Dragoş Mircea DANUBIANU


Forţa Democrată

Electrificarea patriei şi cancanurile ei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marx a intuit importanţa electrificării, enunţând  ,,forţa revoluţionară” a curentului electric. Lenin definea comunismul ca fiind ,,puterea sovietică plus electrificarea întregii ţări”. Partidul Muncitoresc Român a întocmit ,,Planul de electrificare a ţării şi de folosire a apelor”, menit să pună în ,,mişcare” uzinele şi fabricile şi ,,să lumineze’’ oraşele şi satele. Planul urma să fie aplicat, începând din 1950, pe durata a două cincinale. Nimic de zis, electrificarea ţării a fost un deziderat imperios necesar dezvoltării României. Din nefericire, însă, planificată a se finaliza în două cincinale, aceasta nu s-a desăvârşit, ca mai toate cele ,,făurite’’ în perioada comunistă, nici în nouă cincinale.

Aşa se face că, în România mileniului III, mai sunt sute de sate neconectate la reţeaua de energie electrică, dar şi multe locuinţe pentru alimentarea cărora este necesară extinderea reţelelor existente. În 2007, Guvernul a iniţiat programul, care prevede electrificarea integrală a României până la finele anului 2009. Investiţiile sunt estimate la 150 milioane de euro, din bani alocaţi de la buget şi din finanţări externe. Ce mai, o nouă electrificare! Se întrevede un viitor luminos, cel puţin la propriu, pentru toată suflarea românească.

Apropierea alegerilor locale a încins peste măsură spiritele. Surprinzător, tema  electrificării, de data aceasta în frumosul nostru judeţ, apare în discuţie. Preşedintele PSD, Gavril Mîrza, deranjat de criticile aduse programelor de dezvoltare promovate de actuala administraţie de către fostul său coleg de partid, Vasile Ilie, în prezent vice la PD-L, atacă la baionetă:  „Am avut un coleg  de partid pe care l-am făcut prin anii 2003 director la Electrica şi a avut sarcina să se ocupe de electrificarea tuturor cătunelor şi satelor din judeţul nostru. Despre Ilie Vasile vorbesc, ca să fie clar. Or constat cu tristeţe că nu s-a făcut nimic…’’  

Atacul domnului Mîrza nu l-a electrocutat pe domnul Ilie, democrat-liberalul revenind cu alte poziţii critice. Paradoxal, PSD, prin vocea deputatului Bejinariu – readus de apropierea alegerilor la bază, printre suceveni- răspunde tot printr-o referire la fosta funcţie, de la fosta Electrica, a fostului coleg de partid. Domnul Bejinariu povesteşte cum, pe vremea când era secretar general al Guvernului, a stat zile întregi pe capul fostului ministru al industriei, Dan Ioan Popescu, pentru ca acesta să accepte numirea lui Vasile Ilie. Hodoronc-tronc, fostul ministru concluzionează că pe cei de la PD-L nu-i interesează decât funcţiile şi nu soarta cetăţenilor judeţului Suceava.

Tehnica aceasta - de a răspunde la atacuri nu pe fondul problemei, ci invocând aspecte care nu au nici o legătură cu chestiunea în discuţie, dar care se presupune că vor pune adversarul în dificultate şi îl vor discredita - nu numai că nu este principial corectă, dar chiar se poate întoarce, precum bumerangul, împotriva autorilor. Să exemplificăm :

1. Atragerea domnului Ilie Vasile în PSD s-a produs în perioada în care PSD-ul, mândru, ţanţoş şi la guvernare, enunţase public teza destructurării PD şi desfăşura ample acţiuni de racolare a pediştilor. Este evident, pentru mine, că funcţia de director la Electrica Suceava (şi, probabil, nu numai ea, pentru că au urmat: consilier judeţean pe lista PSD, apoi preşedinte al ATOP) a făcut obiectul unei negocieri, la care domnul Mîrza nu avea cum să nu participe. O altă alternativă ar fi doar aceea că domnul Mârza şi colegii săi din conducerea PSD au apreciat calităţile domnului Ilie şi i-au acordat încrederea pentru aceste demnităţi. Până la urmă, oricum s-ar fi întâmplat, domnii de la PSD nu au nici un motiv să-i bată obrazul domnului Ilie.

2. Electrica era o societate având unic acţionar statul român. Fondurile pentru electrificare erau dirijate către judeţe de ministerul de resort. Programul anual al investiţiilor era discutat şi avizat, surpriză, tocmai la Consiliul Judeţean, La vremea respectivă toate instituţiile implicate erau girate de domni de la PSD.  A-l scoate ţap ispăşitor pe Vasile Ilie pentru nefinalizarea electrificării în judeţ este cu totul incorect. În fapt, insuficienţa fondurilor a limitat drastic numărul de racordări la reţea.

3. Afirmaţia domnului Mârza: ,,l-am făcut prin anii 2003 director la Electrica’’ şi ,,memoriile’’ domnului Bejinariu privind insistenţele depuse de domnia sa pe lângă ministru pentru desemnarea domnului Ilie pe funcţie vorbesc de la sine despre modul cum a funcţionat guvernarea pesedistă, în tentativa ei de a reinstaura partidul-stat. Folosirea acestor argumente, acum după patru ani, dovedeşte -în plus- că pesediştii nu au învăţat mare lucru în opoziţie.

4. Să nu fim nici naivi şi nici ipocriţi. Am convingerea că toţi cei care se implică la vârf în politică, inclusiv domnii de la PSD, o fac pentru că îşi doresc să câştige funcţii şi apoi să exercite prerogativele acestora.

Încurcate sunt căile electrificării, mai ales când îşi bagă politicul coada.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Electrificarea patriei şi cancanurile ei.
 Vizualizări articol: 738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Electrificarea patriei şi cancanurile ei3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei