Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 ian 2008 - Anul XIII, nr. 16 (3697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ioan Catalin NECHIFOR

Ioan Catalin NECHIFOR


PSD

Drumul nostru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Indiferent de ceea ce se întâmplă în ţară, indiferent de scandalurile politice fără sfârşit, indiferent de listele cu persoane gata să fie anchetate, drumul nostru trebuie să ducă înainte.

Şi cred că a venit deja momentul ca autodeterminarea, în sensul bun al cuvântului, trebuie să devină un adevărat motto al Sucevei şi al sucevenilor. Avem o regiune cum mulţi şi-ar dori, un relief foarte variat, un potenţial important agricol şi industrial, avem, în plus, un fel de a fi şi de a trăi specific locuitorilor acestor meleaguri. Avem un bun simţ care de multe ori ne duce şi la pierdere, mai ales în aceste perioade tulburi.

Avem, mai mult decât atât, obligaţia de păstra ceea ce am primit moştenire de la cei care au trăit înaintea noastră. De la mănăstirile voievodale la cetatea de scaun, de la obiceiurile din moşi strămoşi la portul şi limba noastră. Avem, în acelaşi timp, obligaţia de a pune în valoare şi de a promova tot ceea ce există frumos şi de valoare, de la Izvoarele Sucevei la Probota, de la Panaci la Muşeniţa.

Răspunsul la ceea ce avem de făcut nu trebuie inventat. Trebuie doar să privim înapoi, în istoria mai îndepărtată sau mai apropiată, atunci când cuvintele la ordinea zilei erau relaţii bune cu vecinii, apropierea de alte regiuni, toleranţa faţă de cei de altă naţionalitate sau credinţă. Aşa au reuşit cei dinaintea noastră să păstreze un caracter aparte al celor care au trăit, trăiesc şi vor trăi aici în Ţara de Sus, aproape de Putna, unde Măria Sa Ştefan îşi doarme somnul de veci, aproape de codrii seculari, unde Dragoş – îmblânzitorul de zimbri – îşi căuta loc de ţară.

Mai rămâne de pus o întrebare, cină să facă toate astea? Iar răspunsul nu e nici simplu, nici greu, e la îndemâna noastră, pentru că nimeni altcineva, în afară de noi nu ne va ajuta. Noi, sucevenii, suntem singurii în măsură să ne croim drumul nostru, să vedem mai departe de orizont şi să lăsăm în urmă tot ceea ce a fost rău sau tot ceea ce ne-ar mai putea face rău. Sigur, ceea ce spun e cazul cel mai fericit, aproape abstract şi cu certitudine ideal.

Dar avem nevoie să ţintim sus, pentru că dacă Ştefan, Petru Muşat, Alexandru cel Bun şi alţi iluştri înaintaşi nu visau cu ochii deschişi, mai departe decât puteau cei mulţi să viseze, astăzi acest petec de pământ n-ar mai fi păstrat atâtea comori. Stă în puterea noastră să continuăm ceea ce am început şi dovezile că suntem pe drumul cel bun apar în fiecare zi.

Nu mai departe de sfârşitul săptămânii trecute, Suceava şi-a căpătat identitatea unui pol de creştere, prin organizarea primei ediţii a Forumului economic regional Bucovina, la care au participat firme din ambele părţi ale Bucovinei istorice, Suceava şi Cernăuţi. După aproape un deceniu de construcţie asiduă în planul relaţiilor de colaborare dintre cele două regiuni vecine, începem, uşor-uşor, să culegem roade. Tot acest efort diplomatic prinde contur şi avem acum posibilitatea de a pune faţă în faţă, la masa dialogului, factori de decizie din administraţie, din politică şi cel mai important, din mediul de afaceri. Pentru că, am reuşit să înţelegem, după multe, foarte multe întâlniri româno – ucrainene, că avem, în calitate de vecini doar două variante: să ne înţelegem, sau nu. Iar prima dintre variante pare să fie îmbrăţişată din ce în ce mai mult în toate relaţiile existente între Suceava şi Cernăuţi, în Bucovina istorică.

Rămâne doar să sperăm că drumul pe care am decis să îl urmăm va fi drumul cel bun.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drumul nostru.
 Vizualizări articol: 766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Drumul nostru3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tov. Nechifor, ai uitat ca faci parte din PSD/PCR? trimis de
(22 ian 2008, 08:14:40
Ioan Nechifor, vorbesti parca ai fi Mitropolit si nu PSD/PCR-ist. Partid care a distrus bisericile, a bagat preotii la puscarie si batjocurit demnitatea fiecarui credincios infiltrand securitatea comunista in fiecare lacas sfant. Despre ce e fel de drum vorbesti tu, bre?... Drumul la placintele tale ? Ce treaba ai tu cu Stefan, Petru Musat, Alexandru cel Bun, lasa-i in pace sa se odihneasca acolo unde sunt. Fiindca lauda lor venita din gura unui pui de comunist ca tine este o mare insulta. Iar despre Bucovina, care aproape nu mai este, comunistii tai au cedat-o la rusi, fara nici un foc de arma. Ce mare belish ai facut tu cu Ucraina, care nu vrea sa ne dea inapoi Bucovina, Insula Sherpilor si bratul dunarii?

Tu nu ai dreptul sa vorbesti cu adancime despre neamul nostru romanesc, fiindca esti pui de comunist. Mirza prin manareala te-a trimis la Strasbourg doar cu votul la 7% din populatie. Tu nu ne reprezinti pe noi, ci pe Mirza si partidul din care faci parte, de ei sa vor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mere coapte 8 porţii - 75 minute 8 mere1 albuş130g zahăr50ml frişcă½ linguriţă esenţă de vanilie250ml sirop gros de fructe ALUATUL: 475g făină350g untapă1 ou pentru uns aluatul Preparaţi mai întâi aluatul care... Citeşte