Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2008 - Anul XIII, nr. 4 (3685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ioan Catalin NECHIFOR

Ioan Cătălin NECHIFOR


Profeţii pentru 2009

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai avem doi ani şi scăpăm de perioada de tranziţie, perioadă care a fost parcă “dicatată” de regretatul Silviu Brucan, cel care în ultimii ani ai vieţii participa la o interesantă emisiune TV “Profeţii despre trecut”.

Cei 18 ani care au trecut până acum au fost marcaţi de o mulţime de evenimente şi bune şi rele, unele pro, altele contra intereselor României. Poate de aceea a fost şi este necesară o atât de lungă perioadă de trecere de la un sistem, cel comunist, la un altul nou nouţ şi visat de mai toţi românii, sistemul capitalist, al economiei de piaţă.

Când am auzit pentru prima data că tranziţia va dura 20 de ani, cu explicaţiile profunde şi de rigoare acordate de Brucan pe un anumit post de televiziune, am refuzat să cred şi să accept, în acelaşi timp. Mi se părea o enormitate şi o monstruozitate ca o ţară precum România – proaspăt scăpată de sub dominaţia comunismului, să aştepte la coadă 20 de ani pentru a intra într-o nouă dimensiune. Însă, an după an, văzând paşii uneori stângaci, alteori rău intenţionaţi pe care îi făcea ţara noastră spre noua orientare sistemică, mi-am dat seama de adevărul acestei profeţii şi mă temeam, din ce în ce mai mult, ca Silviu Brucan să nu fi fost prea optimist.

Totuşi, acum, la un an şi câteva zile de la integrarea europeană se pare că drumul nostru e clarificat într-o mare măsură. Chiar dacă de la 1 ianuarie 2007 şi până azi, guvernarea de dreapta nu a făcut mare brânză, aşa cum nici predecesoarea ei din vremea cederistă 1996 – 2000 nu a făcut. Măcar nu au reuşit să oprească România din drum, au scăpat la mustaţă de aplicarea clauzei pentru agricultură, mai au acum în prima jumătate a anului 2008 de rezolvat clauza de salvgardare pentru justiţie şi după aia mai vedem. Păcat că nu există preocupări la nivel central, serioase şi obligatorii pentru statutul de ţară membră a Uniunii Europene, statut pe care nu l-am câştigat datorită strădaniei portocalii, ci datorită stăruinţei şi sacrificiului întregului popor.

Am citit şi mesajul de an nou adresat românilor de preşedintele Traian Băsescu, cel care prevedea că, “în trei-patru ani, cu toţii vom putea spune că România s-a schimbat profund, ca efect al intrării în Uniunea Europeană”. Şi care impunea un număr de trei condiţii pentru realizarea obiectivului strategic, “acela ca românii să trăiască mai bine în ţara lor”. Prima este nevoia unei clase politice care să fie dedicată poporului român, a doua condiţie este să înţelegem că statul creează românilor condiţii şi cea de-a treia este să fim solidari. Nimic mai simplu. Doar dacă ar pleca de la exemplul domniei sale, să devină dedicat întregului popor român şi nu doar unei părţi din poporul portocaliu, să creeze condiţii pentru o guvernare eficientă şi în al treilea rând să fie solidar, nu doar cu Theodor Stolojan, ci cu toţi cei care vor într-adevăr binele public în România.

Mă îndoiesc că va reuşi şi, de fapt, văzând termenul de 3 – 4 ani după care preşedintele ne asigură că vom putea trăi bine, îmi dau seama că Traian Băsescu nu va mai apuca, din postura de preşedinte, ca tranziţia să se termine cel mai târziu pe 22 decembrie 2009. La vremuri noi, oameni noi. Dar până atunci, răbdare şi speranţă.

P.S. La mulţi ani tuturor Ionilor şi Ioanelor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profeţii pentru 2009.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Profeţii pentru 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Omletă rustică 4 porţii - 25 minute 300g cartofi cu coaja roşie8 ouă100ml ulei de măsline4 linguri făinăsare, piper Curăţaţi cartofii de coajă, spălaţi-i, ştergeţi-i şi tăiaţi-i în rondele cu grosimea de 3 - 4mm. Treceţi-i de câteva ori... Citeşte