Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 dec 2007 - Anul XII, nr. 289 (3659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ioan Catalin NECHIFOR

Ioan Cătălin NECHIFOR


PSD

Început de drum european

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 30 noiembrie, am primit din partea Biroului Electoral Central certificatul constatator al faptului că, la alegerile din 25 noiembrie, am fost ales membru

al Parlamentului European. A fost o ceremonie simplă, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, alături de unii lideri ai partidelor politice.

Preşedintele BEC, cel care a deţinut şi rolul de amfitrion, a omis din capul locului să-i prezinte pe Theodor Stolojan şi pe Emil Boc, anunţându-i ca prezenţi doar pe Cristian Diaconescu (PSD) şi Crin Antonescu (PNL).

În cazul lui Emil Boc nu mă surprinde omisiunea, pentru că vineri am avut ocazia să-l văd pentru prima oară în carne şi oase şi nu mică mi-a fost mirarea să vad un omuleţ de vreo 160 de centimetri, care la TV părea destul de bine făcut. Tot vineri am cunoscut-o şi pe Raluca Turcan, care în realitate e foarte înaltă, ca de altfel şi Roberta Anastase.

Traian Băsescu, bănuiesc că deja ştiţi, este şi el mic de statură, spre deosebire de Stolojan, care e cu cel puţin un cap deasupra preşedintelui şi care arăta în afişele electorale ca un candidat la Mister Olimpia.

În fine, ideea e că de multe ori sticla televizorului nu ne prezintă în mod neapărat adevărata dimensiune sau imagine, dacă vreţi, a unei persoane publice. Sunt oameni mici de statură, dar pe care ecranul îi transformă şi le creează o prezenţă puternică, sunt şi personaje înalte, dar care nu transferă, în nici un caz, ideea de forţă sau de dominare.

Nu pot, totuşi, să nu fac unele comparaţii, între oamenii de stat din perioada 2000 - 2004, atunci când înălţimea (la propriu) a lui Adrian Năstase, Mircea Geoană, Miron Mitrea, Marian Săniuţă, Victor Ponta, le conferea un avantaj - ipotetic sau nu – şi oamenii de stat de astăzi, având o alură cel mult medie, precum Traian Băsescu, Emil Boc, Vasile Blaga, dar care, în nici un caz, nu sunt dezavantajaţi în relaţiile cu ceilalţi, fie ei parteneri sau inamici.

Vineri a fost un moment de linişte, un fel de secure politică îngropată de către toţi cei care fuseseră combatanţi şi adversari de multe ori în ultimii ani. Un fel de înţelegere tacită a faptului că, în foaierul Sălii Palatului, se aflau totuşi 35 de parlamentari ai României şi nu reprezentanţi ai partidelor politice, trimişi cu mandat ideologic la Bruxelles sau Strasbourg.

De fapt, de acest lucru va depinde succesul sau insuccesul pe care ţara noastră îl va putea avea în acest final de mandat european. Acest an şi jumătate va trebui să demonstreze că putem trece, măcar la nivel european, peste lupta surdă pentru supremaţie politică, peste orgoliile şi setea de răzbunare a unor anumiţi oameni politici şi peste interesul personal, de multe ori meschin.

Există şanse ca vocea României să fie una unitară, nu foarte multe ce-i drept, însă, pentru mine, un lucru e cert: Parlamentul European impune o anumită conduită politică şi morală, pentru că aici, la nivelul zero al Europei, lucrurile sunt clare şi se respectă. Şi nu se schimbă odată cu schimbarea culorii politice.

În final, tocmai pentru a susţine cele spuse mai sus, pot să vă spun că actul normativ referitor la alegerea membrilor Parlamentului European datează din 1976, adică cu trei ani înainte de primele alegeri pentru legislativul european. Şi nu s-a mai schimbat niciodată de atunci. Asta înseamnă stabilitate şi lucru bine făcut, chiar de la bun început.

P.S. Sincer să fiu, atunci când am completat declaraţia de conformitate, am crezut că e o greşeală asupra anului, dar nu era.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Început de drum european.
 Vizualizări articol: 818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Început de drum european0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu chimen 4 portii 45 minute Se fierb cartofii în coajă, se lasă la răcit şi se curăţă. Se taie ceapa şi se căleşte în ulei, împreună cu seminţele de chimen. Se adaugă sare şi piper. Când ceapa începe să se... Citeşte