Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 oct 2007 - Anul XII, nr. 251 (3626)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Romica ANDREICA

Romică ANDREICA


Jocurile politice de noiembrie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Vineri, 26 octombrie 2007, începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Partidele politice care şi-au desemnat candidaţii pentru fotoliile  de la Bruxelles au la dispoziţie o luna de zile, timp în care se vor lupta pe toate fronturile să  îşi impună pretendenţii la statutul de europarlamentar.

Campania se va încheia pe 24 noiembrie, urmând ca, la 25 noiembrie, să îi desemnăm prin vot, pe cei 35 de deputaţi care să reprezinte România în Parlamentul European.

Dacă ar fi să ne întrebăm cu ce ne alegem noi, un răspuns simplu ar fi că europarlamentarii noştri contribuie la adoptarea bugetului U.E..

Astfel, P.E. împarte autoritatea în domeniul bugetar cu Consiliul Uniunii Europene, prin urmare poate modifica cheltuielile bugetare. Tot P.E., implicit reprezentanţii noştri, exercită un control democratic asupra Comisiei, aprobă desemnarea membrilor Comisiei şi are dreptul de a cenzura Comisia.

Dacă ar fi să ne întrebăm cu ce se aleg ei, răspunsul ar fi bani şi influenţă. Dacă în momentul de faţă un europarlamentar român încasează 1500 de euro, faţă de 12000 de euro cât încasează unul italian, lucrurile se vor schimba începând cu anul 2009, când intră în vigoare noul statut al U.E..

Nu voi spune prea multe despre sucevenii care candidează la un post de europarlamentar, pentru că va fi timp, o lună de zile, să auziţi despre ei şi poate pe unii chiar să îi vedeţi.

Cert este că aproape toate partidele politice au candidaţi pe listele propriilor partide, unele partide anunţând cu fast că locurile sunt eligibile, iar altele nu.

Oricum, le urez succes tuturor şi, vorba cuiva, unora le urez chiar din inimă.

Cam aceasta ar fi fost desfăşurarea campaniei până acum doua zile.

Ecuaţia se complică mult  din momentul anunţării unui referendum privind introducerea votului uninominal şi toate partidele încearcă să se repoziţioneze.

Dacă, în acest moment, cu excepţia P.R.M., toate partidele spun că sunt de acord cu introducerea votului uninominal, întrebarea este cine pierde din acest joc?

Riscul mare este că, deşi toata lumea declară că este de acord, totuşi acest proiect poate să nu fie adoptat.

De ce?

Pentru că în cazul în care referendumul nu va fi validat cu peste 9 milioane de voturi, Parlamentul nu ar mai fi obligat să dezbată „uninominalul” propus de preşedinte, iar legea pe care guvernul îşi  va asuma, eventual, răspunderea  va fi dezbătută suficient de mult timp încât deznodământul să fie tot amânarea legiferării uninominalului.

Ce rămâne de făcut?

Să ne prezentăm la votul pentru Parlamentul European şi pentru referendum, indiferent cum votăm, dar să iasa cum e mai bine pentru toţi românii.

Cert este că avem nevoie atât de europarlamentari români, căt şi de vot uninominal, altfel vom deveni exportatori de produse tradiţionale, precum palinca şi caltaboşul, atât în Parlamentul României, cât şi în cel European.

Până săptămâna viitoare, fiţi cu lupa pe politica, pentru că nu întotdeauna este ce pare a fi."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jocurile politice de noiembrie.
 Vizualizări articol: 646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jocurile politice de noiembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei