Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 69 (5276)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Gândul": Udrea şi Boc au discutat cu Băsescu, scenariul de forţă e ruperea unei aripi din PDL

 

Elena Udrea şi Emil Boc au discutat, sâmbătă seară, într-o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, variantele "de lucru" după pierderea puterii în PDL, scenariul de forţă fiind ruperea, în perioada următoare, a unei facţiuni din PDL, cu Emil Boc vârf de lance, susţin surse PDL citate de "Gândul".

Scenariul de forţă, au precizat sursele citate, vizează ruperea, în perioada următoare, a unei facţiuni din PDL cu Emil Boc vârf de lance. Potrivit calculelor taberei Udrea-Boc, fostul premier ar putea fi urmat de un sfert din filialele partidului , cu tot cu activiştii de rând, primarii şi parlamentarii lor, în aşa fel încât noua mişcare să-şi poată crea grupuri parlamentare proprii atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

În paralel, tabăra Blaga a început, încă de aseară, negocierile cu fiecare filială în parte. Gheorghe Flutur i-a sunat pe liderii semnatari ai moţiunii Udrea pentru a vedea dacă vor să plece din partid sau sunt dispuşi să negocieze.

Scenariul scindării nu este însă, în acest moment, planul A al grupării Udrea. Înainte de a lua o decizie radicală, susţinătorii Elenei Udrea aşteaptă finalizarea negocierilor din această săptămână. De altfel, Emil Boc a rămas la Bucureşti, cu toate că toţi delegaţii filialei sale s-au întors aseară la Cluj. Între liderii de filiale care au semnat moţiunea Udrea există diferenţe de opinie în legătură cu scindarea, mulţi fiind tentaţi în acest moment să rămână în partid.

 

"Mi-e teamă că e prea multă ură”

Plecarea din partid a nemulţumiţilor este admisă în ambele tabere ca fiind posibilă, însă nimeni nu vrea să facă, deocamdată, primul pas. "Mi-e teamă că e prea multă ură. Există pericolul scindării. Eu, personal, nu mă regăsesc în PDL aşa cum a arătat el ieri (în ziua Convenţiei, n.r.)", a explicat, pentru "Gândul", fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, liderul PDL Bacău şi semnatar al moţiunii Udrea.

Berca este însă sceptic în privinţa unei mişcări radicale. "Decizia de a pleca nu o voi lua singur. Trebuie să discutăm şi cu cei care au câştigat alegerile. O mişcare radicală nu va fi", estimează el

În rândul susţinătorilor ai Elenei Udrea există însă şi opinii radicale. "PDL nu poate să rămână unit decât dacă s-ar reface alegerile. Vom încerca, prin toate mijloacele, să ne susţinem punctul de vedere", spune liderul filialei Sector 1 Bucureşti, Vasile Gherasim.

Într-un calcul "strict personal", nici Gherasim nu ar refuza plecarea cu Elena Udrea într-o altă construcţie politică. "Strict personal, nu mă mai regăsesc în PDL, aşa cum arată acum. Nu pot să rămân indiferent la derapaje. Ceea ce s-a întâmplat este un atac la democraţie. Au apărut tot felul de cetăţeni de la alt partid care erau printre delegaţi. Facem acum o verificare şi o să dăm rezultatele publicităţii", a comentat el pentru "Gândul".

Scenariul unei mişcări politice separate de PDL condus deVasile Blaga îl are în centru pe Emil Boc, cel cu care preşedintele Traian Băsescu a şi intrat în sala de la Romexpo în care s-a desfăşurat Convenţia PDL şi pe care l-a vizitat recent la Cluj-Napoca.

Numele "Mişcarea populară" a fost înregistrat deja de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, la OSIM. În calculul suporterilor Elenei Udrea, tandemul Boc-Udrea ar fi urmat de un sfert din filialele partidului - între care Neamţ, Dâmboviţa, Cluj, Braşov - şi ar avea susţinerea a peste 10 deputaţi şi 7 senatori ai PDL, condiţia pentru a crea grupuri parlamentare proprii, având în vedere precedentul UNPR.

Printre cei încă reticenţi faţă de o astfel de construcţie căreia să i se ralieze şi Traian Băsescu după 2014 ar fi însă însuşi Emil Boc.

Surse din PDL au explicat pentru "Gândul" că Boc ar fi încercat să medieze între cele două tabere, inclusiv la Convenţie, în aşteptarea rezultatului şi nici nu se vede a fi prezidenţiabil în 2014.

 

Emil Boc, numitor comun între semnatarii celor două moţiuni

Mai mult, liderii de filiale din Ardeal care s-au regrupat în jurul său şi implicit al Elenei Udrea la Convenţie, au rezerve faţă de ideea de a pleca din PDL, cu atât mai puţin cu întreaga organizaţie de militanţi, primari, consilieri. Mare parte din susţinătorii săi puternici - Gheorghe Ştefan, Emil Boc, George Scripcaru, Gheorghe Falcă - sunt primari, pe care o demisie din PDL i-ar obliga la renunţarea la mandat, potrivit legii.

Senatorul Alin Tişe, finul fostului premier, este unul dintre cei rezervaţi, mizând mai degrabă pe planul A: negocierea internă în aşa fel încât funcţiile din subordinea lui Blaga să se împartă 50%-50%.

"Nu cred că partidul se va scinda. Toţi suntem PDL-işti. Mă aştept ca toţi cei care au reprezentat diversele moţiuni să se aşeze la masă şi să discute. Niciun PDL-ist adevărat nu va pleca din partid. Săptămâna viitoare ar trebui ca lucrurile să fie discutate şi să găsim un compromis. Nu e un partid mai mult al unuia şi mai puţin al altuia", susţine Tişe, contactat de "Gândul".

Ca un prim pas, Blaga şi-a luat dinainte de Convenţie o măsură de precauţie, incluzând, prin Statut, foştii lideri ai partidului din oficiu în conducerea centrală a PDL. În acest sens, s-ar miza tocmai pe Emil Boc să găsească un numitor comun între semnatarii celor două moţiuni.

În numele lui Blaga negociază deja secretarul general de până acum, Gheorghe Flutur. Acesta i-a contactat încă de aseară pe liderii de organizaţii care o susţin pe Udrea încercând să îi convingă să cadă la pace cu câştigătorul oficial. Nu a avut însă prea mult succes, singurul compromis la care s-au declarat deschişi până acum semnatarii moţiunii Udrea fiind ca aceasta să rămână lider al grupării lor şi partener egal la discuţii.

"Nu este vorba că i-am contactat, mesajul a fost clar la Convenţie: e nevoie de unitate, trebuie să strângem rândurile. Cred că ar trebui să avem discuţii toţi la un loc", a admis Flutur pentru gândul că a început discuţiile unul la unul. În estimarea lui Flutur, nu va exista o mutare în forţă a nemulţumiţilor. "Nu cred că poate fi vorba de o scindare, ci, probabil, de cazuri izolate", a evaluat el potenţialele plecări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Gândul": Udrea şi Boc au discutat cu Băsescu, scenariul de forţă e ruperea unei aripi din PDL.
 Vizualizări articol: 7663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Gândul": Udrea şi Boc au discutat cu Băsescu, scenariul de forţă e ruperea unei aripi din PDL0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei