Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 oct 2009 - Anul XIV, nr. 241 (4227)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

AFP: România plonjează în incertitudine după căderea Guvernului

Guvernul român de centru-dreapta al premierului Emil Boc a căzut ieri în urma adoptării unei moţiuni de cenzură a opoziţiei în Parlament, ţara plonjând în incertitudine, cu mai puţin de o lună şi jumătate înaintea alegerilor prezidenţiale, relatează AFP.
"Moţiuna de cenzură a fost adoptată", a declarat secretarul Parlamentului, Valeriu Zgonea.
Este prima dată din 1990 când un guvern român cade în urma adoptării unei moţiuni de cenzură.
"Este o onoare ca Guvernul să cadă din cauza promovării unei reforme (...) care viza anularea privilegiilor", a declarat Boc referindu-se la reforma pensiilor pe care a susţinut-o în cadrul acestui vot.
Cele două formaţiuni de opoziţie aflate la originea acestui demers, Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), sprijiniţi de social-democraţi (PSD), i-au reproşat premierului că a înfiinţat un Guvern "nelegitim", constituit exclusiv din miniştri ai Partidului Democrat-Liberal (PDL).
PSD a părăsit coaliţia guvernamentală la 1 octombrie, în semn de protest faţă de demiterea unuia dintre miniştrii săi.
Decizia de a numi un nou premier revine preşedintelui Traian Băsescu, provenind la rândul său din rândurile PDL.

 

Deznodământul crizei, după prezidenţiale

Analiştii nu exclud ca Băsescu să îl numească din nou pe Boc pentru formarea Guvernului, a cărui durată nu va depăşi data alegerilor prezidenţiale prevăzute în două tururi, la 22 noiembrie şi 6 decembrie.
"Deznodământul acestei crize va fi aflat odată cu rezultatele alegerilor prezidenţiale", a declarat pentru AFP Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti.
În opinia lui, chiar dacă cele trei partide de opoziţie se pun de acord asupra unui posibil premier care ar putea conduce un Guvern de tehnocraţi, Băsescu "nu este obligat să îl accepte".
"Preşedintele este cel care formează majoritatea, nu Parlamentul. El poate alege un nou premier din rândurile PDL, întrucât are prerogative constituţionale în acest sens", explicat el.

 

Presiunile economice, intensificate

Economiştii subliniază că această cădere riscă să pună în pericol mi multe reforme iniţiate de Bucureşti în vederea reducerii cheltuielilor publice, în condiţiile în care statul este afectat de o recesiune severă.
Aceste reforme fac parte dintr-un acord cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială privind un împrumut de 20 de miliarde de euro.
"Dacă România va avea probleme cu fondurile pentru a plăti pensiile şi salariile în sectorul public, aceasta va fi şi responsabilitatea dumneavoastră", a declarat Boc parlamentarilor înaintea votului.
Livrarea unei noi tranşe din împrumutul FMI va depinde de concluziile unei misiuni a acestei instituţii la Bucureşti începând cu 21 octombrie.
Potrivit raportului ING Bank România, căderea Guvernului riscă să "intensifice presiunile asupra monedei naţionale şi să provoace o creştere a ratei dobânzilor".
În timp ce Bucureştiul mizează pe o reluare a creşterii în 2010, cu o progresie de 0,5 la sută din PIB, ING apreciază că recesiunea s-ar putea prelungi, în timp ce şomajul ar putea trece de 10,5 la sută faţă de rata prevăzută iniţial de 7,5 la sută la sfârşitul lui 2009.
Căderea Guvernului pune sub semnul întrebării adoptarea bugetului pentru 2010, care teoretic va trebui supus aprobării Parlamentului înainte de 15 octombrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AFP: România plonjează în incertitudine după căderea Guvernului .
 Vizualizări articol: 361 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AFP: România plonjează în incertitudine după căderea Guvernului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei