Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 sep 2009 - Anul XIV, nr. 229 (4215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Negocieri

Băsescu: Am propus PSD şi PDL ministru de Interne independent sau din opoziţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, după întâlnirea cu liderii PSD şi PDL, că le-a propus celor două partide două soluţii care să elimine suspiciunile legate de faptul că ministrul de Interne ar putea influenţa alegerile: un ministru independent sau unul din opoziţie.
"Cele două soluţii pe care le-am propus pentru a diminua orice suspiciune că prin persoana ministrului de Interne se influenţează alegerile sunt: să cadă de acord asupra unei persoane neutre din punct de vedere politic - ceea ce reclamă o hotărâre a Parlamentului şi nu ar mai putea fi realizată printr-o simplă remaniere. (...) Mai există o soluţie care poate închide gura celor două partide sau poate limita capacitatea propagandistică a politicienilor - desemnarea unui ministru care să provină din opoziţie", a declarat Traian Băsescu.
El a opinat că această soluţie va linişti PSD şi PDL cu privire la Ministerul de Interne.
Şeful statului a spus că solicitarea sa a fost să organizeze cât mai rapid întâlnirea coaliţiei pentru a discuta despre soluţii.

 

Suspendarea dialogului PDL-PSD, nepermisă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i se pare nepermisă suspendarea dialogului PDL-PSD, remarcând că, de luni dimineaţă, de când primul-ministru şi-a exprimat intenţia de a solicita revocarea ministrului de Interne, cele două partide nu au mai discutat, ci au corespondat prin presă, preferând de multe ori să utilizeze jignirea ca mijloc de a se adresa unii altora.
În acelaşi timp, Băsescu a precizat că preşedintele nu este parte a acordului dintre cele două partide, ceea ce de altfel şi reprezentanţii acestora au menţionat public de câteva ori.
El a spus că i-a informat pe Boc şi Geoană că, în momentul de faţă, "prin declaraţiile făcute de diverşi lideri, pe diverse paliere, au reuşit să discrediteze nemeritat activitatea Ministerului de Interne şi a celor 200.000 de oameni care lucrează în minister", fără să însemne că afirmă că "în Ministerul de Interne sunt numai oameni perfecţi".
El a amintit de declaraţiile care vizau arhive, informaţii, dar a apreciat că "cel mai grav lucru este neîncrederea pe care, prin atitudinea lor, cele două partide o transferă populaţiei", respectiv neîncrederea în capacitatea MAI de a fi organizatorul alegerilor prezidenţiale.
În acest context, şeful statului a spus că a cerut liderilor PSD şi PDL să aibă în vedere cele două soluţii, care pot înlătura suspiciunile asupra capacităţii şi voinţei MAI de a organiza alegeri libere.
În ceea ce priveşte varianta unui ministru din opoziţie, Băsescu a spus că el însuşi a utilizat această soluţie, când a desemnat directorii serviciilor de informaţii.
"Atât la SRI, cât şi la SIE, am desemnat politicieni cu carnet al partidelor lor, care proveneau din partide în opoziţie cu preşedintele", a menţionat Traian Băsescu.
"Dânşii au obsesia fraudării alegerilor de către MAI, care mă tem că ascunde prefigurarea justificării pentru un eventual eşec", a apreciat preşedintele Băsescu.
El a recomandat lui Geoană şi Boc să stăpânească orgoliile propriilor membri de partid.
"Fac precizarea că sunt un om care provine dintr-un partid şi a condus un partid şi ştiu foarte bine ce presiune au şi unii şi alţii din partea organizaţiilor când este vorba de orgolii", a afirmat preşedintele, care a spus că aceste orgolii trebuie stăpânite pentru a nu împinge România într-o criză politică.

 

Preferă să nu se grăbească

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la Cotroceni, că speră ca cele două partide de la guvernare să găsească o soluţie pentru şefia MAI, în coaliţie, precizând, fără a spune explicit dacă a semnat sau nu revocarea lui Dan Nica, că preferă să nu se grăbească.
Băsescu a spus că înţelege presiunea la care sunt supuşi, ca şefi de partide, premierul şi preşedintele Senatului.
El a opinat că aceştia trebuie să-şi stăpânească presiunile politice din partide.
"Ştiu foarte bine ce presiune au şi unii şi alţii atunci când este vorba de orgolii. Eu cred că suntem la stadiul la care şefii celor două partide trebuie să stăpânească orgoliile partidelor în favoarea unei soluţii care să nu împingă România într-o criză politică, pornită de la un act constituţional al premierului. Atunci când premierul nu mai doreşte un ministru în echipă, este clar că remanierea trebuie să aibă loc", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele a spus că preferă să lase partidele să găsească soluţii.
El a spus că preferă să nu se grăbească, menţionând că preferă această situaţie în condiţiile în care propunerea premierului legată de interimatul la MAI "este una care poate accentua neîncrederea între cele două partide".

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat ca fiind grav faptul că liderii celor două partide de coaliţie, prin atitudinea lor, au transferat populaţiei neîncrederea în MAI, susţinând că social-democraţii au obsesia fraudării alegerilor prin intermediul acestui minister.
"Cel mai grav lucru mi se pare că este neîncrederea pe care, prin atitudinea lor, cele două partide o transferă populaţiei. Neîncrederea cu privire la capacitatea MAI de a fi principalul organizator al alegerilor prezidenţiale. Având în vedere că neîncrederea, probabil, a fost transferată datorită intervenţiilor liderilor celor două partide şi către populaţie, am cerut preşedinţilor celor două partide ca la întâlnirea pe care sper să o organizeze a Coaliţiei să aibă în vedere două soluţii care pot să îndepărteze suspiciunea asupra capacităţii şi voinţei Ministerului de Interne de a organiza alegeri libere, alegeri nefraudate. Dânşii au obsesia fraudării de către Ministerul de Interne, o obsesie care mă tem că ascunde prefigurarea justificării pentru un eventual eşec", a declarat Traian Băsescu.
Premierul Emil Boc a a anunţat că a transmis Preşedinţiei propunerile de revocare a lui Dan Nica (PSD) din funcţia de vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor şi, respectiv, de înlocuire a acestuia cu Vasile Blaga (PDL), actual ministru al Dezvoltării şi Locuinţei, cu titlu interimar.
"Am solicitat PSD să îmi facă o nouă propunere pentru a o înainta preşedintelui României pentru funcţia de ministru de Interne. Nu am primit niciun fel de răspuns. Am solicitat, de asemenea, PSD ca, din rândul miniştrilor PSD din cadrul Guvernului, să îmi facă o propunere pentru asigurarea interimatului funcţiei de ministru de Interne până la nominalizarea oficială de către PSD a unui alt candidat pentru funcţia de ministru de Interne. Nu am primit niciun fel de nominalizare din rândul miniştrilor PSD în vederea asigurării interimatului funcţiei de ministru de Interne", a spus Boc.
El a arătat că, în aceste condiţii, a trimis preşedintelui României propunerea de revocare din funcţie a ministrului de Interne şi de asigurare a interimatului de către Vasile Blaga, până la nominalizarea de către PSD a unui ministru care să ocupe poziţia de ministru de Interne.
"În aceste condiţii, consider că partenerii de la PSD au obligaţia şi răspunderea să îşi facă nominalizarea pe care o doresc şi pe care să o înainteze primului-ministru, ca după aceea să fie trimisă preşedintelui României, pentru un nou ministru de Interne. Până atunci, interimatul este asigurat din cadrul Guvernului - în condiţiile în care există refuzul PSD de a avea o nominalizare de interimar din rândul miniştrilor PSD - de către Vasile Blaga, cel care a mai fost la un moment dat ministru de Interne şi poate asigura pe această perioadă, până când PSD îşi face nominalizarea, interimatul în exercitarea acestei funcţii", a afirmat premierul.
Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, ieri, că propunerea premierului ca social-democraţii să numească un interimar la MAI nu schimbă situaţia şi a reiterat faptul că miniştrii PSD demisionează odată cu semnarea revocării lui Dan Nica de la Ministerul de Interne.
Liderul PSD i-a adresat, ieri, o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi cere să se achite de obligaţiile constituţionale privind funcţionarea instituţiilor şi îi solicită să oprească criza politică ce poate izbucni din remanierea lui Dan Nica.
La rândul său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, după ce premierul a anunţat că a trimis la Preşedinţie revocarea lui Nica, că PSD nu îşi schimbă poziţia, afirmând că este posibil ca Traian Băsescu să facă "un gest spectaculos", de a-şi asuma o poziţie conciliantă în relaţia PDL-PSD.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Am propus PSD şi PDL ministru de Interne independent sau din opoziţie.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Am propus PSD şi PDL ministru de Interne independent sau din opoziţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei