Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2008 - Anul XIII, nr. 11 (3692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sancţiuni

Ciuvică: „Băsescu a fost sancţionat profesional înainte de 1989, la fel ca Nicolai”

Traian Băsescu a fost demis, în 1989, din funcţia pe care o deţinea, pentru „grave neregului profesionale”, potrivit unor documente publicate de Mugur Ciuvică, acesta reproşându-i şefului statului că nu şi-a aplicat sieşi, când a acceptat şefia Transporturilor, criteriile pretinse Noricăi Nicolai.

„Traian Băsescu a fost dat afară de la Anvers în urma unor grave nereguli profesionale. Preşedintele Traian Băsescu îşi motivează refuzul de a semna numirea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei printr-o sancţiune primită de aceasta în 1987 în urma instrumentării greşite a unui dosar penal. Dacă Traian Băsescu şi-ar fi aplicat sieşi criteriile de profesionalism pe care i le pretinde Noricăi Nicolai, ar fi trebuit să refuze şi în 1991 şi în 1996 numirea sa în funcţia de ministru al Transporturilor”, se arată într-un comunicat al preşedintelui Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică remis, ieri.

Potrivit lui Ciuvică, în mai 1989, Traian Băsescu a fost dat afară din funcţia de şef al reprezentanţei Navrom la Anvers în urma descoperirii faptului că a semnat incorect facturile pentru repararea unei nave.

 

Traian Băsescu a contestat sancţiunea profesională

La fel ca Norica Nicolai, Traian Băsescu a contestat sancţiunea profesională, însă Comisia Ministerului Transporturilor a menţinut decizia, sancţionându-l în plus pe actualul şef al statului cu şi cu reducerea retribuţiei cu 20%, scrie Ciuvică.

„Pe de altă parte, câtă vreme toate dosarele sale sunt ascunse, Traian Băsescu este ultima persoană din România care are dreptul să vorbească despre dosarele altora. Conform CNSAS, dosarul de colaborator al Securităţii al lui Traian Băsescu a fost distrus în 1979 (procesul verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979 se află în posesia CNSAS). Conform lui Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Naţionale, dosarul de cadre al lui Traian Băsescu (obligatoriu pentru orice fost membru PCR) a dispărut. Conform lui Traian Băsescu însuşi, dosarul său profesional de la Navrom nu mai e de găsit”, se mai arată în comunicatul GIP.

Grupul de Investigaţii Politice a anexat comunicatului un memoriu adresat, pe 25 mai 1989, şefului Departamentului Transporturi navale Constanţa, Gheorghe Anghelescu, adjunct al ministrului Transporturilor de la acea vreme, de căpitanul de cursă lungă Traian Băsescu, reprezentant Navrom la Anvers.

În document, Băsescu informează în legătură cu activitatea profesională desfăşurată din 14 aprilie 1988 şi „raportează” că, în ciuda eforturilor sale depuse pentru a aduce economii companiei, a fost schimbat din funcţie sub acuzaţia că a semnat incorect factura de reparaţii a navei Zimnicea, reparaţii efectuate la Anvers în ianuarie 1989.

 

„Mă simt profund nedreptăţit”

„Cu această ocazie, repet ceea ce am afirmat în raportul explicativ înaintat întreprinderii, că interpretarea dată ofertei şi facturii de comandantul Stan şi conducerea întreprinderii este incorectă, lucru care mă face să mă simt profund nedreptăţit. Rog să fiu înţeles corect, nu insist să fiu menţinut în funcţia de reprezentant al Navrom la Anvers, calificarea mea fiind de căpitan de cursă lungă şi eu îmi îndrăgesc meseria. Aceasta nu însemnă însă că pot fi de acord cu îndepărtarea mea din funcţia de Reprezentant Navrom în baza unor acuzaţii dezonorante şi nedrepte, fapt pentru care, rog să dispuneţi reanalizarea şi interpretarea corectă a documentelor de reparaţii la nava Zimnicea”, scrie Băsescu.

GIP publică, de asemenea, Ordinul din 29 mai 1989 prin care, la nivelul Departamentului Transporturi Navale din cadrul Ministerului Transporturilor se constituie o comisie de analiză a reparaţiilor efectuate la nava Zimnicea în ianuarie 1989, care, potrivit documentului urma să discute cu comandantul navei şi cu reprezentantul Navrom la Anvers.

Comunicatul GIP este însoţit şi de raportul acestei comisii, potrivit căreia comandatul navei „a semnat parţial” factura de reparaţii iar reprezentantul Navrom la Anvers a semnat-o în întregime „depăşindu-şi atribuţiunile”.

Comisia a hotărât „penalizarea” comandantului navei şi a reprezentantului Navrom la Anvers prin reducerea retribuţiei pe o lună.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciuvică: „Băsescu a fost sancţionat profesional înainte de 1989, la fel ca Nicolai”.
 Vizualizări articol: 362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciuvică: „Băsescu a fost sancţionat profesional înainte de 1989, la fel ca Nicolai”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Politic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sardele în crustă de cartofi 4 porţii – 45 minute 8 sardele mari600g cartofi100g unt2 ouă1 lămâie± sare, piper Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi daţi-i pe răzătoarea mare.... Citeşte