Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 219 (7220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Punct de vedere

Deputatul Ioan Balan acuză „nepăsarea” PSD pentru atragerea de fonduri europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul liberal Ioan Balan spune că a rămas bulversat când a citit pe pagina electronică a Comisiei Europene şi a constatat că pentru 6 miliarde de euro Guvernul nu a transmis încă solicitări și proiecte pentru a aduce acei bani în România.

„Mai mult decât atât, din 36 de miliarde de euro pe care îi putem cheltui în această perioadă, au fost decontate efectiv, adică s-au plătit României numai 10 miliarde de euro! Când oare vom mai recupera aceste întârzieri? Ne îndreptăm iarăși, ca în 2015/2016, către un eșec, aflând că banii pentru autostrăzi, școli și spitale au fost pierduți din cauza incompetenței Guvernului?”, s-a întrebat Ioan Balan.

Potrivit parlamentarului sucevean, țara noastră ar trebui să fie un beneficiar net al bugetului european. Mai exact, în 6 ani cât durează un cadru bugetar la nivelul UE, România contribuie cu 6-7 miliarde de euro și primește înapoi peste 34 de miliarde de euro. Un simplu calcul matematic arată că peste 27 de miliarde de euro pot contribui, în numai 6 ani, la recuperarea decalajelor dintre țara noastră și statele dezvoltate din UE.

Ioan Balan a dorit să amintească şi procentele în care au fost atrase fondurile structurale, cei mai puțini bani accesaţi fiind pentru investițiile publice și private. Astfel, din Fondul de coeziune, destinat regiunilor sărace, s-au folosit doar 22%, din Fondul pentru dezvoltare regională au fost aduși în România numai 20%, iar din Fondul social european destinat calificării angajaților și șomerilor, precum și stimulării studenților s-au atras numai 21%. Singurul fond din care banii absorbiți au fost mai mulți este cel destinat agriculturii, pentru că din el se plătesc subvenții pentru care nu sunt necesare proiecte.

„Problema fondurilor europene nu cred că ar trebui să fie o temă de dispută dintre putere și opoziție. Cred că într-o democrație solidă, cu partide responsabile, cu toții ar trebui să găsim consensul pentru ca acei bani gratuiți să vină și să sprijine dezvoltarea țării. Un test de onestitate politică ne-ar spune că pe chestiunea utilizării fondurilor europene ar trebui să conlucrăm astfel încât niciun euro să nu ne scape printre degete, dacă el ar putea să contribuie la bunăstarea românilor. Eu, personal, de ani de zile atrag atenția Guvernului asupra riscului de a pierde această oportunitate uriașă. Văzând cu câtă nepăsare se uită PSD la miliardele pe care suntem pe cale să le pierdem, PNL și-a propus drept obiectiv să aducă în România 100% din aceste fonduri. Dacă mai este cineva care nu s-a convins încă de utilitatea folosirii acestor bani, atunci să se uite la cum arată agricultura poloneză, la ce infratructură a construit Ungaria, la ce industrie a sprijinit Cehia și chiar la cât de mult i-a ajutat pe românii care au reușit să le folosească”, a concluzionat Ioan Balan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan acuză „nepăsarea” PSD pentru atragerea de fonduri europene.
 Vizualizări articol: 1934 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Deputatul Ioan Balan acuză „nepăsarea” PSD pentru atragerea de fonduri europene3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei