Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 oct 2017 - Anul XXII, nr. 236 (6652)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Precizări

Ioan Balan: Delegaţia parlamentară română a obţinut la Kiev asigurări că drepturile minorităţii române vor fi respectate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele grupului de prietenie România – Ucraina, deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, a declarat, după vizita efectuată la Kiev, că autorităţile din Ucraina au dat asigurări că drepturile minorităţii române din această ţară vor fi respectate. Delegaţia parlamentară română s-a deplasat săptămâna trecută în Ucraina pentru a discuta cu autorităţile din această ţară pentru menţinerea învăţământului în limba română în zonele cu minoritate română. Potrivit lui Ioan Balan, delegaţia română a primit asigurări că actuala legislaţie ar putea fi modificată dacă se va primi un aviz negativ din partea Comisiei de la Veneţia. În acelaşi timp, în urma discuţiilor, delagaţia parlamentară din România a primit asigurări şi cu privire la faptul că o lege subsecventă a învăţământului preuniversitar va stipula că învăţământul se va realiza şi în limbile oficiale ale UE.

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, care este membru al Comisiei de politică externă şi care face parte din delegaţia parlamentară română care poartă aceste negocieri, a declarat că există argumente pentru ca situaţia să fie reglementată în curând, astfel încât minoritatea română din Ucraina să-şi păstreze drepturile câştigate.

Ioan Balan a explicat că delegaţia parlamentară română s-a întâlnit joia trecută cu reprezentanţi ai Radei din Ucraina, cu preşedintele Comisiei de politică externă, dar şi cu lideri ai principalelor partide aflate la guvernare. Ioan Balan a arătat că din delegaţia română au făcut parte câte un membru al fiecărui partid reprezentat în Parlamentul României.

„Am fost mandataţi de Parlamentul României, cu unanimitate de voturi, să purtăm discuţii pentru schimbarea articolului 7 din noua Lege a învăţământului în care se prevede că sistemul de educaţie se va desfăşura doar în limba de stat, respectiv ucraineană. În urma discuţiilor avute a rezultat o primă promisiune, şi anume ca actuala lege cadru a învăţământului să fie însoţită de o lege subsecventă pentru învăţământul preuniversitar şi care să prevadă că învăţământul preuniversitar se va putea face şi în limbile de circulaţie din Uniunea Europeană, mai ales că şi Ucraina este angrenată în parcursul european, fiind ţară asociată”, a explicat Ioan Balan după vizita în Ucraina. El a adăugat că în cadrul discuţiilor, delegaţia parlamentară română a subliniat că legea în discuţie restrânge aria drepturilor deja exercitate de persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, care se regăsesc confirmate în angajamentele asumate de statul ucrainean în plan bilateral şi multilateral şi că dreptul de a studia în limba maternă nu trebuie luat şi nici îngrădit, acesta fiind un standard pe care statul român îl aplică în raportul său cu minorităţile naţionale.

 

Ioan Balan şi-a exprimat speranţa că aceste legături româno-ucrainene  de la nivel regional nu vor avea de suferit din cauza unor decizii luate la Kiev

Deputatul liberal a amintit că şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a spus la Strasbourg, în aceeaşi zi în care delegaţia română era la Kiev, că aşteaptă avizul, dar şi recomandarea Comisiei de la Veneţia cu privire la această lege a învăţământului şi că va ţine cont în totalitate de acestea.

Ioan Balan a adăugat că tot săptămâna trecută, vineri, delegaţia parlamentară română s-a întâlnit la Parlamentul României cu ministrul de Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, acesta subliniind, la rândul său, că preşedintele Petro Poroşenko va ţine cont de recomandarea şi avizul Comisiei de la Veneţia.

Balan a arătat că după discuţiile cu ministrul de Externe din Ucraina s-a stabilit organizarea, la Cernăuţi, a unei întâlniri între membrii delegaţiei parlamentare române, ministrul Educaţiei şi ministrul de Externe din Ucraina şi ambasadorul României în Ucraina, alături de aceştia urmând să fie prezenţi la discuţii şi membri importanţi ai comunităţii române din această regiune.

Pe de altă parte, deputatul PNL de Suceava a ţinut să remarce faptul că deputatul minorităţii ucrainene din Parlamentul României, Nicolae-Miroslav Petreţchi, a avut o poziţie corectă în această problemă, el contrazicând în totalitate autorităţile ucrainene privind situaţia ucrainenilor din România în condiţiile în care partea ucraineană a încercat să prezinte o oarecare similitudine în ceea ce priveşte situaţia minorităţii române din Ucraina cu cea a minorităţii ucrainene din România.

„Dumnealui a contrazis în totalitate aceste aprecieri, cu cifre şi cu date concrete”, a precizat Ioan Bălan.

Revenind la vizita pe care a efectuat-o în Ucraina, deputatul liberal a spus că în timpul discuţiilor cu parlamentarii prezenţi la întâlnire acestora le-au fost prezentate relaţiile de prietenie care există la nivel local, între comunitatea de ucraineni din România şi comunitatea de români din Ucraina. Ioan Balan a spus că în timpul discuţiilor s-a amintit şi de buna colaborare existentă între instituţiile publice din zona Suceava-Cernăuţi, regiuni care au dezvoltat proiecte transfrontaliere cu o valoare de 13-15 milioane euro, în domenii precum sănătate, cultură, învăţământ şi infrastructură.

În final, deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a subliniat faptul că la nivel regional există legături strânse româno-ucrainene. El şi-a exprimat speranţa că aceste legături nu vor avea de suferit din cauza unor decizii luate la Kiev, precum adoptarea Legii Educaţiei, dar şi că autorităţile ucrainene vor ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ioan Balan: Delegaţia parlamentară română a obţinut la Kiev asigurări că drepturile minorităţii române vor fi respectate.
 Vizualizări articol: 1055 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ioan Balan: Delegaţia parlamentară română a obţinut la Kiev asigurări că drepturile minorităţii române vor fi respectate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei