Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 nov 2016 - Anul XXI, nr. 279 (6392)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Azi e ziua Bucovinei - țara fagilor din care rămân doar rădăcinile

E an electoral, festivismul va fi mai abitir decât în alți ani. Vin oameni politici de la București să se prefacă interesați de soarta noastră. Aprindem luminile în brad, ne bucurăm, copiii fac roată și… de mâine o luăm de la capăt, cu nevoile noastre, uitați deja de domnii de la Capitală.

De Ziua Bucovinei, un sucevean, care nu s-a născut în Bucovina, ci într-un sat din zona Fălticeni, spune că ”Bucovina e în sărbătoare astăzi, e frumoasă, dar zâmbetul ei trist arată că suferă din cauza acelorași probleme pe care le întâlnim și la Fălticeni, și la Dolhasca, și la Preutești, satul în care eu m-am născut. Parcă suntem singuri pe lume. Parcă pedalăm în gol. Parcă nu ne aude nimeni când strigăm. Eu vreau să schimb astarea asta de lucruri și știu cum.” Așa își justifică Dan Vasile Dumitru candidatura la Camera Deputaților din partea PMP. A plecat de jos și a lucrat 12 ani în multinaționale din domeniul agricol. A văzut ce strategii au străinii și s-a hotărât să facă propria afacere. Este însă dezamăgit de faptul că Suceava își pierde pădurile, nu-și apreciază bogățiile apelor și solului și nu-și organizează pomicultura.

”Este inadmisibil ca puținul teren fertil din județul nostru să fie cumpărat bucățică cu bucățică de Grupul Schweighofer pentru a planta salcie și plop energetice. Compania austriacă profită de sărăcia oamenilor care își vând terenurile pe nimic. Se distruge fertilitatea solului plantând astfel de specii producătoare de energie, iar peste 10-15 ani, austriecii vor pleca, pe când noi rămânem și fără păduri, și fără teren bun pentru agricultură. De ce nu înlocuiesc ei zonele defrișate din pădurile de fag? Pentru că nu le pasă. În curând vom fi doar cu numele ”țara fagilor”, căci vor rămâne doar rădăcinile lor”, spune dintr-o suflare, plin de revoltă, Dan Dumitru.

”Vreți să vă spun în cât timp se formează 1 cm³ de humus? În 100 de ani. Iar noi ne batem joc de pământul acesta, și așa puțin în Suceava. La fel, ne batem joc de zona pomicolă de la Fălticeni, merele noastre neavând loc nici în supermarketuri, nici în programele pentru școli. Știți de ce? Pentru că nimănui nu i-a păsat să organizeze o piață de gros. Iazurile, altă problemă. Avem sute de hectare de iazuri, dar nu suntem în stare să facem industrie piscicolă. De-asta vreau să ajung în Parlament: ca să schimb lucrurile care merg prost. Putem ieși din sărăcie, știu cum să procedez, căci asta e meseria mea. M-am săturat să stau și să privesc cum acest teritoriu iubit de Dumnezeu se distruge prin nepăsarea unora fără nici un Dumnezeu!” adaugă Dan Dumitru, adaptând celebrele vorbe ale lui Ștefan: Bucovina și Suceava nu e a noastră, ci a urmașilor și urmașilor urmașilor noștri. ”La mulți ani Bucovinei, de ziua ei! Sperăm într-o soartă mai bună!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Azi e ziua Bucovinei - țara fagilor din care rămân doar rădăcinile.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Azi e ziua Bucovinei - țara fagilor din care rămân doar rădăcinile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salată libaneză cu pătrunjel (de post) Denumirea originală a acestui fel de mâncare simplă cu bulgur este ”tabbouleh” şi chiar dacă este un preparat libanez, în perioada de post este la mare căutare în restaurantele de pe la noi. Motivul este simplu: e o... Citeşte