Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 dec 2014 - Anul XIX, nr. 293 (5802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Politic

Ardeleanu: Bugetul Educaţiei pe 2015 demonstrează că, în continuare, învăţământul nu este o prioritate pentru Guvernul Ponta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu consideră că bugetul propus pentru Educaţie pe anul 2015 demonstrează că, în continuare, învăţământul nu reprezintă o prioritate pentru Guvernul Ponta. Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că bugetul educaţiei pentru anul viitor este unul al stagnării, şi mai mult, se poate constata că dezvoltarea educaţiei şi cercetării, promisă în campania electorală, a rămas la stadiu de promisiune neonorată.

„Majoritatea capitolelor din proiectul de buget pentru Ministerul Educaţiei au suferit scăderi. Nu există creşteri alocate pentru cercetare, pentru burse şi programe educaţionale pentru elevi şi profesori, pentru reparaţii de şcoli sau pentru dotarea laboratoarelor şi a bibliotecilor. Având în vedere că o parte dintre sumele alocate pentru educaţie sunt prevăzute pentru acordarea drepturilor de natură salarială câştigate în instanţă, putem vorbi chiar de o scădere reală a bugetului pentru 2015. În cifre, contabiliceşte, realitatea poate fi cosmetizată, în fapt, vorbim despre o scădere a oricărei perspective de calitate şi performanţă”, a afirmat Ardeleanu.

Ea a adăugat că PNL consideră că bugetul Educaţiei trebuie să pună accentul pe conectarea şcolii la piaţa muncii, ceea ce se obţine prin triplarea numărului de burse pentru învăţământul profesional şi creşterea finanţării per elev şi student. La aceasta s-ar mai adăuga investiţii în infrastructura şcolară, majorarea burselor pentru elevi, studenţi şi doctoranzi, întărirea educaţiei permanente a elevului prin generalizarea programului „Şcoală după Şcoală”, consolidarea şi generalizarea educaţiei copiilor prin punerea în aplicare a contului educaţional al fiecărui nou-născut, precum şi concretizarea educaţiei continue prin finanţarea şi punerea în practică a Masteratului Didactic.

Sanda-Maria Ardeleanu a arătat că pentru toate acestea Ministerul Educaţiei Naţionale are nevoie de alocarea a minim 5% din Produsul Intern Brut pentru educaţie, a 1% pentru cercetare, şi nu doar de alocarea a 3,54% din PIB, aşa cum se propune pentru anul 2015.

 

Ardeleanu a prezentat amendamentele PNL la bugetul Educaţiei pe anul 2015

Deputatul PNL de Suceava a arătat că a depus şi va susţine mai multe amendamente realiste şi sustenabile la proiectul de buget pentru anul 2015, acestea venind în sprijinul şcolii şi al viitorului României.

Ea a precizat că PNL solicită pentru anul viitor triplarea numărului de burse pentru învăţământul profesional, de la 36.000 la 108.000, precum şi creşterea bugetului pentru învăţământul profesional de la 25 de milioane de lei la 75 de milioane de lei. „Venim în sprijinul ministrului Educaţiei, care a propus ca elevii care obţin sub nota 5 la testele de Evaluare Naţională să fie redirecţionaţi către şcolile profesionale. Prin această soluţie simplă stopăm abandonul şcolar şi creştem şansele elevilor care au înclinaţii pentru domenii teoretice să studieze la liceu, iar pentru cei cu bune aptitudini tehnice să beneficieze de o pregătire de calitate”, a explicat Sanda-Maria Ardeleanu.

Ea a adăugat că un alt amendament vizează suplimentarea cu 170 de milioane de lei a bugetului Ministerului Educaţiei pentru investiţii în infrastructură, respectiv lucrări de reparaţii capitale la activele fixe. „De mai bine de doi ani de zile au fost stopate investiţiile în repararea şi reabilitarea şcolilor. În sute de şcoli, elevii învaţă în continuare înghesuiţi în imobile vechi, iar noile construcţii, care sunt nefinalizate, se degradează pe zi ce trece. Banii sunt necesari şi pentru racordarea şcolilor din mediul rural la apă curentă şi canalizare. Este inadmisibil ca în secolul XXI România să aibă sute de şcoli cu toalete în curte”, a declarat Ardeleanu. Un alt amendament depus de Sanda-Maria Ardeleanu are în vedere majorarea burselor şcolare prin dublarea sumelor de la 470.198.000 de lei, la 900 de milioane de lei, având în vedere că alocările bugetare pentru burse nu acoperă costurile reale ale programelor de studiu, acestea fiind cu mult mai mari faţă de sumele primite pentru burse.

Ardeleanu a mai solicitat şi generalizarea programului „Şcoală după Şcoală” prin acordarea sumei de 150.000 de lei, dar şi majorarea cu 30 de milioane de lei a bugetului pentru cercetare, în condiţiile în care România se confruntă cu o subfinanţare a acestui domeniu.

Deputatul PNL a spus că liberalii solicită şi finanţarea Contului Educaţional prin majorarea bugetului Ministerului Educaţiei cu 450 de milioane de lei, explicând că fiecare nou-născut trebuie să primească 500 de euro în „Contul pentru educaţia permanentă”. La aceste amendamente se adaugă şi finanţarea prin suplimentarea bugetului ministerului cu 40 de milioane de lei pentru Masteratul Didactic, program menit să încurajeze tinerii studenţi să opteze pentru profesia de dascăl, şi să aducă în faţa elevilor cadre didactice tinere şi bine pregătite. „Actuala propunere de buget pentru Ministerul Educaţiei Naţionale nu oferă României posibilitatea de dezvoltare, demonstrând că în continuare învăţământul este tratat cu dispreţ, fapt ce mă duce, din nou, cu gândul la Republica Moldova, unde Guvernul alocă Educaţiei 8% din PIB, iar pe plan local, municipalităţile dirijează prioritar fonduri importante către şcoli,oferind mese calde elevilor în cantine proprii”, a declarat Ardeleanu.

Ea a subliniat că pentru judeţul Suceava a depus, împreună cu senatorul Gheorghe Flutur şi deputatul Ioan Balan, 65 de amendamente dintre care 29 vizează unităţi de învăţământ. „Conform promisiunii, am formulat un amendament privind amenajarea unei grădiniţe cu program prelungit în cartierul Obcini. Am solicitat suplimentări ale bugetului pentru diverse reparaţii şi dotări în şcolile şi liceele sucevene şi, nu în ultimul rând, pentru reabilitarea unor segmente din campusul Universităţii <Ştefan cel Mare>”, a încheiat Sanda-Maria Ardeleanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ardeleanu: Bugetul Educaţiei pe 2015 demonstrează că, în continuare, învăţământul nu este o prioritate pentru Guvernul Ponta.
 Vizualizări articol: 939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ardeleanu: Bugetul Educaţiei pe 2015 demonstrează că, în continuare, învăţământul nu este o prioritate pentru Guvernul Ponta1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei