Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 aug 2014 - Anul XIX, nr. 200 (5709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Reacții

Cum privesc liderii politici suceveni ordonanța traseismului politic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Guvernul României a adoptat în cursul zilei de ieri o Ordonanţă de Urgenţă prin care aleşii locali vor avea la dispoziţie un termen de 45 de zile în care îşi vor putea schimba partidul fără să-şi piardă mandatele. De prevederile acestei ordonaţe vor beneficia primarii, preşedinţii de Consilii Judeţene, precum şi consilierii locali şi judeţeni.

Adoptarea acestei ordonanţe a fost comentată în mod diferit de liderii partidelor politice sucevene. Dacă preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că acest act normativ va avea ca efect asigurarea unei stabilităţi la nivelul consiliilor locale şi judeţene, liderul PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, consideră că noua ordonanţă este începutul dictaturii PSD.

 

Nechifor: Mulţi dintre aleşii locali ai PNL regretă plecarea din USL

Preşedintele PSD Suceava şi al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, ne-a declarat în cursul zilei de ieri, după adoptarea acestei ordonanţe, că social-democraţii suceveni vor face o analiză pentru a înţelege care sunt condiţiile şi procedurile pentru a îndeplini condiţiile ordonanţei. Cătălin Nechifor a spus că după această etapă şi pe întreaga perioadaprevăzută de ordonanţă se va face o evaluare a situaţiei politice din judeţul Suceava.

„Asta deoarece mulţi dintre aleşii locali ai PNL sunt în situaţia în care probabil că regretă plecarea din USL, pentru că au participat la ultimele alegeri locale şi parlamentare sub sigla USL, alături de Crin Antonescu şi Victor Ponta, şi s-au trezit lângă Vasile Blaga şi Klaus Werner Iohannis”, a precizat Cătălin Nechifor. El a subliniat că esenţial în noua Ordonanţă a Guvernului este faptul că opţiunea fiecărui ales local, primar, consilier local sau judeţean, va fi una individuală. „Fiecare primar, consilier local sau judeţean va proceda în funcţie de convingerile lui politice, fără să existe nici o formă de obligaţie sau presiune de nici un fel”, a arătat liderul PSD Suceava.

El a adăugat că această ordonanţă a Guvernului va aduce stabilitate la nivelul administraţiilor locale, având în vedere că PDL a încercat deja să schimbe majorităţile existente. „Până acum tentativele făcute de PDL de a schimba majorităţi s-au soldat cu eşec, nu au avut sorţi de izbândă. Noi milităm pentru stabilitate politică şi pentru continuarea proiectelor începute în 2012, în formula validată de electoratul sucevean”, a precizat Nechifor, care a mai spus că în mod categoric, după trecerea termenului de 45 de zile, în administraţiile locale va fi mai multă stabilitate din punct de vedere politic.

 

Băişanu susţine că noul act normativ este o sfidare la adresa democraţiei

Tot ieri, liderii unor partide din opoziţie au criticat în termeni extrem de duri adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă prin care aleşii locali vor avea la dispoziţie un termen de 45 de zile pentru a-şi alege partidul din care vor să facă parte în continuare. Dacă liderul PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, nu a dorit să facă vreo declaraţie pe marginea prevederilor acestei ordonanţe, preşedintele liberalilor suceveni, deputatul Alexandru Băişanu, consideră acest act normativ un atac la democraţie şi o sfidare a Parlamentului României, dar şi „o întoarcere a României cu 25 de ani în urmă”.

„Până şi Nicolae Ceauşescu ar fi fost invidios pe cei care astăzi încalcă şi îşi bat joc de legislaţia României şi de statul de drept”, a subliniat preşedintele PNL Suceava. Alexandru Băişanu a adăugat că dacă cei care guvernează România în momentul de faţă şi care au iniţiat această ordonanţă consideră că vechea legislaţie privind administraţia publică locală ar fi fost neconstituţională trebuiau să o abroge în totalitatea ei, ceea ce se putea face în Parlament, şi nu doar pentru 45 de zile.

„Prin ceea ce au făcut acum ne putem trezi că măria sa Guvernul poate să dea o ordonanţă prin care timp de 45 de zile dă liber nu numai la traseismul politic şi la cumpărăturile de aleşi locali, ci dă liber la crime şi violuri, perioadă în care fiecare îşi poate regla conturile cu duşmanii”, a spus Băişanu. El a mai precizat că, din punctul său de vedere, ordonanţa prin care Guvernul PSD îi lasă pe aleşii locali să-şi aleagă partidele reprezintă o palmă dată României şi democraţiei europene. „Ca şi conferenţiar de ştiinţe politice voi fi nevoit să dau drept exemplu negativ la nivel european această Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Ponta, arătându-le studenţilor că aşa începe orice dictatură”, a mai spus Alexandru Băişanu.

 

Liderul PMP Suceava: Am semnale că s-au făcut presiuni asupra primarilor pentru a trece la PSD

La rândul său, preşedintele Partidului Mişcarea Populară Suceava, Corneliu Popovici, a afirmat că adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă reprezintă un act foarte grav al Guvernului condus de Victor Ponta, şi care are trimitere la alegerile prezidenţiale care urmează.

„Prin acest act se încearcă prin presiuni politice să se deturneze sau să fie confiscate rezultatele alegerilor prezidenţiale. Este un act prin care se intenționează influențarea rezultatelor în favoarea PSD şi a lui Victor Ponta”, a spus Popovici. El a mai precizat că are deja semnale din judeţ că au fost făcute presiuni asupra primarilor din opoziţie pentru a trece la PSD, aceştia fiind condiţionaţi de alocarea pe viitor a fondurilor necesare pentru investiţii în localităţile pe care le conduc. În acelaşi timp, Corneliu Popovici consideră că prin adoptarea de către Guvern a acestei Ordonanţe de Urgenţă, PSD încearcă să-şi consolideze „în mod fraudulos” majorităţile din consiliile judeţene şi din consiliile locale.

El a subliniat că PMP nu susţine această Ordonanţă de Urgenţă, motiv pentru care acest partid a organizat un protest în faţa sediului Avocatului Poporului, despre care a spus că ar fi trebuit să ia poziţie faţă de adoptarea acestui act normativ.

„De asemenea, dacă ar fi să analizăm la nivelul judeţului Suceava efectele acestei ordonanţe, putem să luăm lista cu localităţile conduse de primari din opoziţie care au primit fonduri sau promisiuni la ultima vizită a vicepremierului Liviu Dragnea şi vom vedea ce primari vor migra la PSD”, a afirmat liderul PMP Suceava. Întrebat dacă organizaţia pe care o conduce va primi aleşi locali aflaţi în momentul de faţă la alte partide, Popovici a spus că PMP nu susţine această ordonanţă a Guvernului, însă dacă va fi pusă în aplicare şi dacă vor fi cerinţe, PMP Suceava are uşile deschise. „Cu toate acestea, vreau să precizez că PMP Suceava nu va avea ca prioritate să alerge după primari. Lucrul acesta se va întâmpla la partidul de guvernământ”, a mai spus Popovici.

Potrivit legislaţiei care era în vigoare până în prezent, toţi aleşii locali, respectiv primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri locali sau judeţeni, îşi pierdeau aceste funcţii dacă se înscriau în altă formaţiune politică. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum privesc liderii politici suceveni ordonanța traseismului politic.
 Vizualizări articol: 1194 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum privesc liderii politici suceveni ordonanța traseismului politic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei