Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 288 (5495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Donţu: „Aderarea României la Spațiul Schengen este un drept, nu un privilegiu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu consideră că aderarea României la Spaţiul Schengen este un drept, nu un privilegiu. Ovidiu Donţu a amintit că în data de 4 decembrie a.c., a avut loc şedinţa reprezentanţilor permanenţi ai statelor  membre la Bruxelles - COREPER II, privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în timp ce în zilele de 5 și 6 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), s-a discutat despre „cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispozițiilor aquis-ului Schengen pentru România și Bulgaria”.

„După cum se știe, de-a lungul acestui an care s-a scurs, România a manifestat în legătură cu posibilitatea aderării sale la Spațiul Schengen nu doar o dorință legitimă a noastră, a tuturor, de a crea împreună cu Comunitatea Europeană o deschidere corectă, democratică, favorabilă liberului schimb între țara noastră și piețele economice europene, dar și acțiuni punctuale de îndeplinire a acestui obiectiv necesar tocmai din perspectiva unei demonstrații solide a faptului că România este perfect pregătită să capete și acest atribut”, a precizat Ovidiu Donţu. El a adăugat că de câțiva ani de zile, România este pusă în situația de a fi amânată în luarea unei decizii finale cu privire la această problemă. El a arătat că din păcate şi în acest an s-a luat decizia amânării aderării României la Spaţiul Schengen, însă această hotărâre este nejustificată în momentul de faţă, având în vedere că agenda tehnică este completată, iar condițiile de aderare au fost aplicate cât mai exact, în conformitate cu cerințele.

„În concluzie, în privința aderării la Spațiul Schengen se poate spune că ne aflăm într-o situație extrem de delicată, mai ales din perspectiva imaginii pe care România și cetățenii ei o au în Europa. O imagine care s-a construit într-un mod distorsionat și fals pe temelia unor politici interne ale statelor UE care nu ne vizează în mod direct, dar care își răsfrâng efectele și asupra noastră.

Imaginea României în afara granițelor țării a rămas o chestiune controversată pentru o parte din țările europene care s-au împotrivit și se împotrivesc încă aderării noastre. De aceea, cred că a venit momentul să privim nu numai aspectele strict subiective pe care România le proiectează în afară, dar, în special, pe cele care au adus un plus de beneficiu și de imagine în ultima perioadă, neomițând că foarte mulți cetățeni români aflați pe teritoriul altor state comunitare ocupă poziții de vârf din punct de vedere socio-profesional, fiind cotați  extrem de favorabil”, a explicat senatorul PSD de Suceava.

 

Donţu: Libera circulaţie nu trebuie să creeze teama că orice român este un pericol pentru o ţară europeană

Ovidiu Donţu a precizat că, din punctul său de vedere, libera circulație cetățenească pe care și România o dorește nu trebuie să mai creeze teama că orice cetățean român ieșit peste granițe este un potențial pericol pentru o țară europeană. Asta în condiţiile în care, spune Donţu, de la 1 ianuarie 2014 se vor ridica restricțiile pe piața muncii, iar cetățenii români vor avea, în cele din urmă, dreptul de a trăi şi munci în granițele Uniunii Europene, la fel ca orice alt cetăţean. Senatorul sucevean a arătat că acesta este un aspect pe care țări precum Marea Britanie ar trebui să le aibă în primul rând în vedere, şi nu presupusele migrații în masă care caută să destabilizeze economic, social și financiar o țară care găzduiește pe teritoriul ei români ce nu doresc altceva decât să muncească.

„Găsesc absolut firească sublinierea faptului că România merită mai multă atenție și respect în ochii Comunității Europene, atât timp cât aceasta ne-a acceptat ca membru cu drepturi depline, iar Spațiul Schengen, precum și dreptul la muncă, trebuie să se regăsească, fără nici un fel de discuție sau dubiu, printre aceste drepturi”, a încheiat Ovidiu Donţu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donţu: „Aderarea României la Spațiul Schengen este un drept, nu un privilegiu”.
 Vizualizări articol: 1645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Donţu: „Aderarea României la Spațiul Schengen este un drept, nu un privilegiu”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   !!! trimis de
(12 dec 2013, 14:09:46
In sfarsit un om care spune ce gandeste! Bravo!!!
Cineva ne apara si noua drepturile!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei