Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 apr 2010 - Anul XV, nr. 90 (4381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Luhan consideră că simplificarea alocării fondurilor europene este benefică pentru ieşirea din criză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Europarlamentarul PD-L, suceveanul Petru Luhan, consideră că simplificarea procedurilor de alocare a fondurilor europene reprezintă o condiţie obligatorie pentru ieşirea din criză.

„Este destul de devreme să spunem că un stat sau altul va avea probleme în a utiliza fondurile structurale şi de coeziune alocate. În acelaşi timp notăm că între dificultăţile menţionate de Comisia Europeană se află aspecte care trebuie să fie luate în calcul imediat la nivel naţional, pentru a fi identificate cât mai curând posibil soluţii. Depinde în primul rând de fiecare stat membru cum va înţelege să folosească aceste fonduri în actuala perioadă de criză şi cât de mulţi bani vor fi absorbiţi”, a declarat Petru Luhan, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.

El a arătat că, potrivit Raportul strategic pentru anul 2010 privind punerea în aplicare a programelor pentru perioada 2007-2013, România se numără printre statele care au identificat ca principale obstacole de sistem în absorbţia fondurilor, distribuţia neclară a sarcinilor la nivel naţional, experienţa insuficientă, lipsa capacităţii administrative atât la nivelul autorităţilor de gestionare, cât şi la cel al beneficiarilor şi procesele de reorganizare internă a administraţiilor publice.

„Este normal ca începutul implementării politicii de coeziune să fie greoi în statele care au devenit de scurt timp membre ale Uniunii Europene. Este o situaţie comparabilă cu cea a altor state care au intrat mai devreme decât România sau Bulgaria în Uniunea Europeană. Cele două state se înscriu într-un parcurs pe care l-a avut fiecare nou stat membru, în prima perioadă de programare. Desigur că, nevoile fiind extrem de mari, pare că sistemul se mişcă extraordinar de încet, însă după cum se ştie, statele membre sunt pe deplin angajate în eficientizarea sistemului de implementare a programelor finanţate din fondurile structurale şi de coeziune”, a mai spus europarlamentarul PD-L.

 

România trebuie să asigure sumele pentru cofinanţarea proiectelor

El a mai explicat că la nivel european, Comisia  Europeană, în baza Planului de Redresare Economică, a făcut o serie de demersuri pentru susţinerea unui ritm accelerat de implementare a programelor, iar avansurile suplimentare în anul 2009 (în valoare de 6,25 miliarde euro) au avut în vedere o creştere a prefinanţării şi o accelerare a investiţiilor. Luhan a mai spus că statele membre ale UE trebuie să depună eforturi pentru a pune în aplicare cât mai repede proiectele deja selectate, să accelereze selectarea de proiecte de calitate şi să se asigure că sunt disponibile sumele pentru cofinanţarea naţională, necesară pentru finanţarea investiţiilor aprobate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Luhan consideră că simplificarea alocării fondurilor europene este benefică pentru ieşirea din criză.
 Vizualizări articol: 690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Luhan consideră că simplificarea alocării fondurilor europene este benefică pentru ieşirea din criză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   1st? trimis de
(21 apr 2010, 07:57:51
Oare sunt singurul care este de parere ca Luhan are fata de cal?rolling on the floor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei