Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 oct 2008 - Anul XIII, nr. 247 (3928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Omagiu

Bursă de studii Rozopol, în memoria eroului Traian Popovici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un copil din localitatea suceveană Fundu Moldovei va fi, în următorii patru ani, beneficiarul unei burse de studii de 220 de lei acordată de omul de afaceri liberal Philip Rozopol.

Bursa a fost oferită de Philip Rozopol cu ocazia manifestărilor organizate în această comună la dezvelirea bustului închinat primarului român din Cernăuţi Traian Popovici, care în 1941 a salvat de la deportare şi moarte 20.000 de evrei bucovineni.

Traian Popovici este cel mai cunoscut dintre salvatorii evreilor din România şi a fost primul român care a primit din partea statului Israel titlul de „Drept între popoare”, în semn de recunoştinţă pentru curajul manifestat în anii războiului, de a salva evrei.

Traian Popovici s-a născut în 1872 în satul Ruşii Mănăstioarei, pe atunci în Ducatul Bucovinei. Absolvent al facultăţii de drept din Universitatea Cernăuţi, Traian Popovici a fost numit, la 1 august 1941, în funcţia de primar al oraşului Cernăuţi. În octombrie 1941, a refuzat să se supună ordinului de a închide în ghetou, între garduri de sârmă ghimpată, populaţia evreiască din Cernăuţi şi a subliniat că populaţia românească nu trebuie să susţină măsurile antisemite şi politica Germaniei naziste.

 

„Schindler al României” este aproape necunoscut printre români

A încercat să vorbească cu mareşalul Ion Antonescu, argumentând că evreii erau de importanţă capitală pentru Cernăuţi. A prezentat o listă cu evreii calificaţi în diverse profesii şi a spus că oraşul are nevoie de ei, iar lista finală a cuprins 20.000 de evrei ale căror vieţi au putut fi astfel salvate. A murit în 1946, iar osemintele sale odihnesc în curtea bisericii din satul Colacu, în comuna Fundu Moldovei.

Deşi pentru evrei Traian Popovici este „Schindler al României”, români sunt puţini cei care îl ştiu ca pe un erou naţional. Abia în acest an, Ministerul Culturii a ridicat un bust în memoria lui, la Fundu Moldovei, care a fost dezvelit săptămâna trecută. Tot atunci, şcoala din Fundu Moldovei a primit numele lui Traian Popovici.

Invitat la eveniment, Philip Rozopol, care candidează din partea PNL la un mandat de deputat în colegiul Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc, a anunţat acordarea unei burse de studii pentru un copil cu rezultate şcolare foarte bune, în memoria celui care a fost Traian Popovici. Elevul care va beneficia de bursă va fi ales de conducerea şcolii, pe baza rezultatelor la învăţătură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bursă de studii Rozopol, în memoria eroului Traian Popovici.
 Vizualizări articol: 601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Bursă de studii Rozopol, în memoria eroului Traian Popovici5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ZGARCITULE trimis de
(20 oct 2008, 14:19:00
220 de lei??? Am impresia ca domnul asta e nesimtit dea binelea. Ce sa faca un biet elev cu o bursa atat de mica? Iar pe deasupra a mai si asocato cu numele unui om care s-a identificat prin niste fapte de eroism. In concluzie : SA ITI FIE RUSINE ZGARCITULE. MACAR CU PROMISIUNILE SA STAI MAI BINE DACA NU CU FAPTELE. INCEARCA TU SA TE DESCURCI CU 220 LEI SI APOI SA TE VAD DACA MAI IESI IN PRESA CU ASA O GOGOMANIE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei