Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 iul 2008 - Anul XIII, nr. 172 (3853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Roata norocului

Miliardarii votului uninominal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Candidaţii la alegerile parlamentare, pe sistemul de vot uninominal, trebuie să-şi suporte cheltuielile de campanie din buzunarul propriu, contribuţia partidelor din care fac parte fiind destul de redusă, chiar dacă numărul de voturi obţinut de fiecare se duce la coşul comun al partidului. În aceste condiţii, la întocmirea listelor sunt luaţi în calcul nu numai oamenii cu notorietate, care stau confortabil în sondajele care măsoară intenţia de vot, ci şi cei care au conturile pline, deoarece partidele mari vor să câştige alegerile şi să facă viitorul guvern.

 

PD-L- 3 miliarde de lei vechi/cap de candidat

Alegerile parlamentare din toamnă îi vor scoate în faţă nu numai pe oamenii cu notorietate, ci şi pe cei care dispun de foarte mulţi bani de care sunt gata să se lipsească fără a avea nici o garanţie de câştig. Fiecare partid important mizează să obţină un scor cât mai bun pentru a avea un cuvânt de spus la formarea guvernului, ceea ce presupune şi o cheltuială pe măsură.

Punctul de pornire la calcularea contribuţiei fiecăruia îl reprezintă costurile campaniei electorale la alegerile locale.

PD-L, partidul care a câştigat alegerile locale în judeţul Suceava, a stabilit lista celor 14 aspiranţi la un mandat de senator sau deputat, dar încă nu sunt cunoscute colegiile în care aceştia vor candida.

Secretarul general adjunct al Organizaţiei Judeţene Suceava a PD-L, Ioan Bălan, ne-a declarat că la alegerile locale costul campaniei electorale la municipii a fost de 2 miliarde de lei vechi, de 1,2 miliarde de lei vechi la oraşe şi 150 de milioane de lei vechi la comune.

„Nu am făcut încă o determinare exactă, dar cred că pentru parlamentare cheltuielile vor fi mai mari decât cele de la locale, la municipii. Ar putea să fie chiar duble”, a spus Ioan Bălan.

Cei care trebuie să vină la PD-L cu mai mult de 3 miliarde de lei vechi de acasă sunt deputaţii Romică Andreica, Dumitru Pardău şi Eugen Uricec, senatorul Constantin Gheorghe, doctorii Gabriel Gospodaru şi Cristian Irimie, actualul şi fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Petru Carcalete şi Mihai Vitcu, subprefectul Orest Onofrei, fostul şef al Direcţiei pentru Tineret, Marius Vatavu şi oamenii de afaceri Ioan Badale, Ioan Balan, Dumitru Mihalescu şi Constantin Simeria, conform listei date publicităţii de democrat-liberali.

 

PNL – candidaţi de 50.000-80.000 de euro

La liberali, preşedintele interimar al Organizaţiei Judeţene Suceava, deputatul de Iaşi, Relu Fenechiu, ne-a declarat că încă nu a discutat cu colegii săi de la Suceava despre sumele de care trebuie să dispună pentru a-şi plăti campania electorală, dar apreciază că „o estimare corectă ar fi de 30.000-80.000 de euro, adică între 30.000-50.000 de euro cred că va fi campania pentru Camera Deputaţilor şi între 50.000 şi 80.000 de euro cea pentru Senat”.

PNL nu şi-a stabilit încă lista de candidaţi, dar şi-au exprimat până acum intenţia de a candida pentru un nou mandat deputatul Mihai Capră şi senatorul Tiberiu Prodan.

La liberali, lista este deschisă, orice persoană cu notorietate, imagine bună şi, foarte important, cu bani, poate discuta cu şefii liberalilor despre o posibilă candidatură din partea partidului aflat acum la guvernare.

 

Scântei în PSD la selecţia candidaţilor

La PSD sunt mai mulţi amatori de un fotoliu de parlamentar decât colegii, 22 de candidaţi pe 14 locuri.

Cea mai mare bătălie în interiorul organizaţiei se dă pe colegiile de deputaţi Fălticeni şi Rădăuţi, considerate de social-democraţi ca cele mai sigure pentru ei.

În cele două întruniri ale Biroului Permanent din ultima săptămână, discuţiile pe tema celor două colegii, dar şi pe Suceava Est s-au lăsat cu scântei între candidaţi.

Pentru Senat potenţiali candidaţi sunt preşedintele PSD Suceava Gavril Mîrza, fostul primar de Rădăuţi Mihai Frunză, fostul senator Radu Pricop, europarlamentarul Cătălin Nichifor şi consilierul judeţean Corneliu Popovici.

Printre cei care doresc să candideze la Camera Deputaţilor sunt actualii deputaţi Eugen Bejinariu, Mirela Adomnicăi şi Ioan Stan, preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava, Virginel Iordache, fostul primar de Vatra Dornei Constantin Huţanu, fostul candidat PSD la Primăria Suceava, consilierul local Ovidiu Donţu, consilierul judeţean Ioan Corjuc şi femeia de afaceri Lăcrămioara Loghin, de la SAB Rădăuţi.

Lista de candidaţi va fi definitivată în cursul zilei de joi, dar încă nu se ştie dacă va fi stabilită şi repartizarea pe colegii.

 

Loteria votului

În ceea ce priveşte banii, singura sumă pe care am reuşit să o aflăm de la PSD a fost cea declarată de Gavril Mîrza drept contribuţie personală la campania de la alegerile locale: 250 de milioane de lei vechi.

Asta în condiţiile în care un primar de comună a cheltuit în campanie cam 200 de milioane de lei vechi şi, strict matematic, suma de campanie ar putea fi calculată ţinând cont de câte comune sunt într-un colegiu- 200 de milioane de lei vechi înmulţit cu numărul de comune din colegiu.

În colegiile pentru Senat candidaţii vor avea cheltuieli duble, fie şi numai ţinând cont de cheltuielile de transport din campanie, deoarece un colegiu de senator acoperă două colegii de deputat.

Paradoxal este că zeci de politicieni suceveni sunt dispuşi să cheltuiască aceşti bani fără a avea absolut nici o garanţie că vor ieşi câştigători. Legea votului uninominal este atât de complicată încât nici măcar cei care ies pe primul lor în colegiile în care candidează nu au certitudinea că vor ajunge şi la fotoliul de parlamentar, pentru că repartiţia mandatelor depinde şi de scorul general al partidului.

Cine nu obţine 50 plus unu din voturile dintr-un colegiu nu ştie până la repartiţia finală dacă a cheltuit miliarde grele cu folos.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Miliardarii votului uninominal.
 Vizualizări articol: 1270 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Miliardarii votului uninominal3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La cat ati furat, e par la ceas 3 mld. dar tot nu trimis de
(24 iul 2008, 11:16:39
Cei care trebuie sa vina la PD-L cu mai mult de 3 miliarde de lei vechi de acasa sunt deputatii Romica Andreica, Dumitru Pardau si Eugen Uricec, senatorul Constantin Gheorghe, doctorii Gabriel Gospodaru si Cristian Irimie, actualul si fostul sef al Inspectoratului Scolar Judetean, Petru Carcalete si Mihai Vitcu, subprefectul Orest Onofrei, fostul sef al Directiei pentru Tineret, Marius Vatavu si oamenii de afaceri Ioan Badale, Ioan Balan, Dumitru Mihalescu si Constantin Simeria, conform listei date publicitatii de democrat-liberali.

2.   Saracutzii de ei! trimis de
(24 iul 2008, 12:49:38
Rog cadrele didactice din jud Suceava sa adere la programul 'UN LEU PENTRU CARCALETE" program ce vizeaza marea consacrare a tiganului din capul ISJ-ului si care prevede adunarea de fonduri pentru consacrarea teribilului manager din ultimii ani ai invatamantului sucevean. O merita pe deplin!!! Nu uitati si de promovarea in functie a viitoarei sefe de cabinet,distinsa si delicata actuala insp de chimie sau de purtatoarea de cuvint a viitorului deputat - inspectoarea de st umane si ,ai ales asigurarea corului de catzei chelalaitori,actualii directori de la Colegiile Tehnic Radauti si Silvic Clung.Sa ne alegem tovarasi viitorii parlamentari! Sa punem in practica politica de cheltuieli in alegeri ale marelui magnat-bulibasha CARCALETE PETRICA! PROMOVEAZA-L FLUTURASH ca bine ai ales! Scapa invatamantul sucevean de o loaza. Bravos natiune...
2.1  RE: Saracutzii de ei! trimis de
(25 iul 2008, 11:06:15
Mai bine faceti un program" Doi Carcaleti la un leu " cred ca ar avea mai mult succes, mai ales in randul cadrelor didactice! Cati Carcaleti sunt in Suceava s-ar aduna ceva bani si poate s-ar utiliza pentru un scop mai nobil, nu sa trimitem imbecili in Parlament.

Succes programului!
3.   Comentarii uninominale trimis de
(24 iul 2008, 13:39:04
m-am uitat pe lista PSDului,de altfel partidul neocomunist din Romania,care as distrus tara si a carat-o pe ulita tranzitiei pana a ramas goala goluta si am vazut numai jeguri politice.Marza, Verginel,nenea Dontu,namila Popvici,care sare la bataie la toata lumea din judetul asta,tanti Adomnicai,cea care a distrus tabara Bucsoaia si nu o ia nimeni la rost...si alte loaze.Intr-adevar,au pe lista un baiat cat de cat onorabil.Catalin Nechifor,dar omul si a gresit partidul.Daca se insoteste cu asemenea loaze...e clara treaba ca nu vrea sa fie vertical.Eu zic ca e nevoie si de un partid de stanga in Romania,dar fara materie nereciclabila ca astaia de mai sus.Puneti-l presedinte pe Nechifor si poate ieisti si voi din groapa,va reformati.Vad ca pe tataia Iliesc u Ilici l-ati pensionat cel putin teoretic.Inecracti si pe Marza sau Iordachesa ii scoateti din schema ca miroase urat ...
4.   Scrisoare decshisa catre Dl Marza trimis de
(24 iul 2008, 13:43:22
Dle Marza,in cadrul unei emisiuni Bucovina TV,am pariat cu dvs,printr-un bilet trimis la redactie ca ,daca veti pierde alegerile dvs trebuie sa imi dati ceasul dvs,ala scump,iar daca dvs castigati eu spuneam ca ma voi rade in cap.Dvs ati fost de acord si ati pariat.cred ca este onorabil sa va onorati promisiunea. Am castigat pariul si am asteptat ceasul dvs dar nimic.MAi astept cateva zile si vin cu un comunicat de presa prin care sa va cer sa va onorati promisiunea!Macar atat!
5.   Compatimiri profunde trimis de
(24 iul 2008, 15:35:44
Sunt ingrijorati sucevenii daca nu ies Carcalete si Vitcu , S-au chinuit si au adunat atatia bani la bac si la celelalte examene cat au fost inspectori, incat le-ar parea rau sa se duca pe apa sambetei. Doar sunt bani munciti
6.   Pentru saracitu trimis de
(24 iul 2008, 16:15:01
Stau si ma intreb de unde are unul ca Romica 3 miliarde de lei, ca el nu are bani sa treaca strada.... ???? Cu siguranta vor contribui toti pupincuristii din Falticeni sa-l faca iar deputat. S-atunci ma intreb... EU CU CINE VOTEZ.
7.   Matusa stareta MIRZA, de ce minti ??? trimis de
(24 iul 2008, 18:57:59
Pai 500 de milioane - bani cash ,ai cheltuit numai in comuna Cornu Luncii + pomenele facute cu alimentele luate din hrana bolnavilor internati la Caminul din sat. Sasca Mica.

ATENTIE ,matusa stareta, MIRZA !!! ...Se sparge Barlogul PSD-ului din Sasca Mica.
8.   Nedumeriri trimis de
(24 iul 2008, 19:30:05
Daca ar fi amabil macar unul dintre candidati sa ne spuna daca banii astia 2-3 miliarde,trebuie dati cuiva ca sa fii pus pe lista,si daca nu ce are el de gind sa faca in campanie cu ei. Si ar mai fi niste intrebari,dar sa nu-i luam prea repede ca se fisticesc si amina uninominalul si ce ne facem fara ei (ca ei fara noi se descurca de minune). P.S. Si daca un om cinstit(se stie ca astia nu prea au bani),dar cu multe idei si dornic sa se puna in slujba romanilor ar vrea sa candideze si el,pentru un post de deputat sau senator (mai ales cind vede ce oferta de candidati e scoasa la bataie )in a cita generatie credeti ca va reusi sa -si vada visul implinit ?!.Pina nu vom rezolva problema asta noua celor multi n-o sa ne fie mai bine,in schimb lor.......
9.   POLITICA trimis de
(24 iul 2008, 19:45:06
Doamna LOGHIN mult succes va votez
10.   Daca le-ar merge mintea trimis de
(25 iul 2008, 14:41:39
Cu nenorocirea asta care s-a abatut asupra judetului Suceava,daca s-ar gindi si la amaritii ramasi fara case ,drumuri si poduri, doritorii de mandate,au ocazia sa arate ca cu miliardele lor pot face si ceva folositor comunitatilor locale ,reparind vreun drum sau facind vreun pod luat de ape.Ma indoiesc insa ca vor judeca asa,pentru ca tot micul ,berea si caldarea sunt mai sigure si verificate-n atitea lupte electorale...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei