Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iun 2008 - Anul XIII, nr. 142 (3823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comunicat de presă

Pro Democraţia atrage atenţia asupra fraudelor şi abuzurilor înregistrate la alegerile din comuna Slatina

Asociaţia Pro Democraţia Clubul Suceava a monitorizat şi observat desfăşurarea alegerilor locale din turul II, din data de 15 iunie 2008, în mai multe localităţi rurale din judeţul Suceava, prin intermediul unui număr de 43 de observatori acreditaţi.

În majoritatea localităţilor în care au fost prezenţi observatorii Pro Democraţia -Udeşti, Frătăuţii Noi, Comăneşti, Pojorîta, Bosanci, Ipoteşti, Grăniceşti, Vicovul de Jos, Zamostea - procesul electoral a decurs în limite normale, fără semnalarea unor incidente majore care să perturbe desfăşurarea alegerilor.

Ne-am fi dorit ca această situaţie să fie valabilă pentru toate comunele judeţului Suceava. Din păcate, comuna Slatina a făcut excepţie printr-o situaţie care ne arată că democraţia şi respectul pentru lege sunt ignorate pe faţă, iar observatorii acreditaţi sunt trataţi aproape ca nişte animale.

În ziua de 15.06.2008, în secţiile 1 şi 2 Slatina s-au produs mai multe nereguli şi fraude, care au culminat cu agresarea fizică a doi observatori după încheierea numărării voturilor. Observatorilor Pro Democraţia şi celor de la Media Ten Productions li s-a limitat accesul în secţia 1 şi secţia 2 Slatina, fiind obligaţi să stea într-un colţ al încăperilor, neavând posibilitatea să observe întreaga secţie de votare şi în exteriorul acesteia.

În secţia 1 Slatina, locţiitorul preşedintelui secţiei de votare a însoţit foarte multe persoane în cabina de votare, indicându-le unde să pună ştampila, în prezenţa coordonatorului de observatori ai Pro Democraţia, aspect care încalcă flagrant art.13, alin 3, art.54, alin 1 şi art.21 din legea 67/2004, republicată sub nr. 35/2008.

Violarea secretului votului de către locţiitorul preşedintelui secţiei de votare nr. 1 a continuat de-a lungul întregii zile, şi după numeroase sesizări verbale. A fost singura persoană care a însoţit alegătorii în cabinele de vot.

De asemenea, acelaşi locţiitor, în lipsa preşedintei secţiei de votare nr. 1 Slatina, a refuzat grosolan să înregistreze sesizările observatorilor acreditaţi, aspect sancţionat de ort. 50, alin. K şi art.22 din aceeaşi lege.

De asemenea, candidatul la funcţia de primar Gherman a influenţat alegatorii în afara secţiei, cât şi în interiorul acesteia, spunându-le cum şi unde să pună ştampila, încălcând astfel secretul votului, act sancţionat de ort. 50, alin. a din legea 35/2008. A manifestat un comportament de sfidare a observatorilor din secţia 1, fiind deranjat de prezenţa acestora.

În secţia 2 Slatina, echipa de televiziune de la Realitatea Tv a fost dată afară din secţie atunci când încercau să filmeze în secţia de votare şi să ia punctul de vedere al observatorilor acreditaţi.

Toate neregulile şi fraudele de la secţia 1 Slatina au culminat în data de 15.06.2008, orele 23.40, cu agresarea fizică brutală a observatorului Pro Democraţia, Alice Grigoraş şi a tatălui acesteia, Constantin Grigoraş, observator din partea Media Ten Productions, de către fiul primarului Gherman şi alte persoane din anturajul aceluiaşi primar. Ne întrebăm cu groază ce s-ar fi întâmplat dacă respectivul primar ar fi pierdut alegerile?

Prin prezentul comunicat tragem un semnal de alarmă reprezentanţilor partidelor politice din judeţul Suceava şi reprezentanţilor autorităţilor judeţene - Biroul Electoral Judeţean şi Instituţia Prefectului Judeţul Suceava.

Prin validarea mandatului unui primar în condiţiile în care s-au produs fraude şi agresiuni s-ar crea un precedent în care legea să fie încălcată, democraţia, secretul votului şi libera exprimare să fie îngropate. Sperăm ca acest comunicat de presă să nu rămână doar o lectură interesantă pentru societatea civilă din judeţul Suceava, pentru cetăţenii simpli.

Cu consideraţie,
Coordonator local al APD,
Claudiu Macsim

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pro Democraţia atrage atenţia asupra fraudelor şi abuzurilor înregistrate la alegerile din comuna Slatina.
 Vizualizări articol: 657 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pro Democraţia atrage atenţia asupra fraudelor şi abuzurilor înregistrate la alegerile din comuna Slatina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In Slatina e groaza de ani de zile trimis de
(19 iun 2008, 11:21:41
acolo sunt multe nereguli,si afaceri cu lemne fara acte,sunt interese mari cu lemnele,chiar conducatorii comunei au afaceri cu lemne chiar de nu au voie,satenii sunt amenintati daca vorbesc, apelati la programul de protectie a martorilor si o sa va ingroziti ce se petrece acolo,aviz politiei de la Bucuresti nu de aici
2.   Primarul mafiot trimis de
(19 iun 2008, 12:49:38
Ceea ce se intampla la Slatina de 12 ani frizeaza absurdul. Primarul Gherman este capul tuturor neregulilor din acea comuna. Inividul, fost luptator, conduce in forta, ca un dictator. Vai de capul sarmanilor oameni din acea comuna, si mai ales a celor din Gainesti. Chiar ma intreb cand vor reusi slatinenii sa scape de acest bandit!
3.   ...da ca le place si batuti si f..ti si cu banii l trimis de
(20 iun 2008, 11:53:56
Cine nu i-a lasat sa-l schimbe? Au avut la indemana institutia votului, de ce nu au votat impotriva lui Gherman? De frica? Sau au fost furate voturi? E treaba lor, acum sa taca si sa mai indure inca patru ani, doar daca nu va fi arestat primarul..... Fiecare-si merita soarta... Prietenii stiu de ce....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei