Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2008 - Anul XIII, nr. 49 (3730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iniţiativă

Liberalii vor să dea pământ bisericilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bisericile şi mănăstirile care au avut în folosinţă sau au fost înzestrate cu păduri în baza „Legii pentru înzestrarea mănăstirilor din ţară cu întinderi de păduri şi terenuri agricole” din anul 1937 ar putea să intre în proprietatea acestor terenuri.

Aceasta după ce parlamentarii liberali au iniţiat un proiect de modificare a legii 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere, şi care prevede expres împroprietărirea unităţilor de cult care au deţinut aceste suprafeţe de teren.

Deputatul PNL de Suceava Mihai Sandu Capră, unul dintre iniţiatorii proiectului, a declarat că în condiţiile în care acesta va fi aprobat, unităţile de cult care au avut în folosinţă păduri acordate în baza legii din anul 1937 vor dobândi în proprietate terenurile.

Sandu Capră a mai spus că în proiect se mai prevede că în situaţia în care suprafeţele avute în înzestrare sau folosinţă au fost atribuite legal în proprietate altor persoane, unităţile de cult care le-au deţinut vor primi terenuri forestiere pe alte amplasamente, cu posibilitatea comasării acestor suprafeţe.

 

De aceste prevederi beneficiază centrele eparhiale, parohiile, schiturile şi mănăstirile

Parlamentarul liberal a subliniat faptul că potrivit Legii nr. 1/2000, de aceste prevederi ar urma să beneficieze doar centrele eparhiale, parohiile, schiturile şi mănăstirile.

Pe de altă parte, Mihai Sandu Capră a arătat că prin „Legea pentru înzestrarea mănăstirilor din ţară cu întinderi de păduri şi terenuri agricole” din anul 1937, modificată şi completată în anii ulteriori, s-au atribuit „în perpetuă şi deplină folosinţă” suprafeţe de pădure însumând aproximativ 20.000 de hectare. Acestea au fost împărţite unor mănăstiri situate în toate regiunile României, veniturile obţinute în urma exploatării pădurilor fiind folosite în vederea susţinerii activităţilor culturale, spirituale şi educaţionale desfăşurate de către acestea.

El a explicat că în baza Legii nr. 1/2000, unităţile de cult care au avut în folosinţă păduri, au primit în proprietate terenuri forestiere până la limita a 30 de hectare din suprafeţele pe care le-au deţinut în administrare sau în înzestrare în baza legii din anul 1937. Pentru suprafeţele care au depăşit limita de 30 de hectare de pădure, Legea nr.1/2000 a prevăzut restituirea lor „în forma de proprietate sau folosinţă” avută iniţial.

„Însă această prevedere este inaplicabilă şi nu a produs până în prezent nici un fel de efecte. Şi din acest motiv am considerat că trebuie să aducem modificări legii din anul 2000, astfel încât unităţile de cult să primească în proprietate terenurile forestiere deţinute în baza actului normativ din anul 1937”, a mai spus Mihai Sandu Capră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liberalii vor să dea pământ bisericilor.
 Vizualizări articol: 731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Liberalii vor să dea pământ bisericilor1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DA trimis de
(28 feb 2008, 11:30:08
normal ... sa dea pamant pentru biserici ... de ce nu se mai construiesc scoli, gradinite? pentru ca din scoli nu se scot bani cum se scot din biserici ... biserica in ziua de azi a devenit o afacere .... meseria de preot poate fi asemanata cu meseria de manager .. rusine !!!!
2.   CEA MAI MARE PROSTIE trimis de
(28 feb 2008, 14:28:25
Domnilor, am crezut ca aveti putintica minte dar vad ca m-am inselat. Amai promis si Nastase in 2004 si ati vazut ce castig a avut. Pentru voturile celor cativa hapsani de popi o sa va dea cu tifla majoritatea alegatorilor. Sunt alte prioritati, scolile, spitalele, saracia in care ne zbatem si nu mai iesim, lasati dracu problemele imaginare ale politrucilor imbracati in sutana si fiti alaturi de multimea care inca mai crede in voi. Chiar vreti sa ne intoarceti in timp? Si asa datorita acestor asa zisi prea sfintiti santem cu 100 de ani in urma Europei civilizate. Unde vreti sa ajungem?
3.   Muie trimis de
(28 feb 2008, 17:24:19
va****in****pe amandoi
4.   Spirit de dreptate trimis de
(28 feb 2008, 17:28:22
.....trist,vedem ca BOLSEVISMUL si a atins scopul,oamenii si_au pierdut credinta,vad in slujitorii bisericilor cel mai mare dusman crezindu -se EUROPENI sau MODERNI, apartinind lumii civilizate.De regula in spatele unor JIGODII precum cei doi de mai sus se ascund reprezentantii asazisilor "pocaiti". BRAVO LIBERALI ! Nu v-am votat ,dar o sa va votez si voi indemna si pe altii pentru ca faceti un act de dreptate.Padurile in timp ce au fost sub administrarea bisericii s-au indesit, fiind bine gospodarite.Singura metoda de ascapa padurile de jaf este sa treaca la adevaratii stapani.FELICITARI BRAVI LIBERALI VOI CARE ATI MAI RAMAS...........
4.1  RE: Spirit de dreptate trimis de
(29 feb 2008, 11:09:00
Dute la Straja sa vezi cum s-a indesit padurea, lingaule. Pe o suprafata de cateva hectare a ramas un singur copacel, probabil, in viziunea voastra, de samanta. Astia sunt normali la cap? Lingailor, voi chiar aveti ochelari de cal?
5.   !!!Atentie!!! trimis de
(28 feb 2008, 18:31:43
""BRAVO LIBERALI ! Nu v-am votat ,dar o sa va votez si voi indemna si pe altii pentru ca faceti un act de dreptate."

MI-E RUSINE MIE PTR.TINE !!!!

6.   Nu inteleg! trimis de
(28 feb 2008, 19:48:21
Biserici i s-au confiscat mereu proprietati dob�ndite in mod legal. Dupa 1989, PSD a continuat an judetul Suceava sa nationalizeze proprietati ale biserici, recunoscute ca atare de comunisti. Acum PNL, cu adevarat un partid national, doreste se restituie ce s-a furat. Cand este vorba de proprietatile regelui, nimeni nu comenteaza! Cand este vorba de proprietatile maghiarilor, sasilor, evreilor NIMENI nu comenteaza. Cand este vorba de proprietatile Bisericii Nationale a Romanilor, TOTI SUNT SPECIALISTI ! Prefectul Onofrei a confiscat cimitirele ortodoxe si a eliberat titluri de proprietate pentru penticostali. DE CE NU COMENTEAZA NIMENI ? Raspuns simplu: PENTRU CA SUNT COMENTATORI PLATITI DE..... PENTRU A DENIGRA BISERICA ORTODOXA SI TRANSFORMAREA JUDETULUI SUCEAVA INTR-O ZONA EXCLUSIV NEOPROTESTANTA.
6.1  RE: Nu inteleg! trimis de
(28 feb 2008, 22:46:47
poate te ajut sa intelegi....... nu sant adeptul niciunei religi.. deoarece jumatate de familie e ortodoxa si jumate ...:) pocaiti dar de cand eram copil mai bine zis cand sa inceput constructia biserici din george enescu ,sfanta vineri si nea luat terenul de fotbal am inceput sai urasc apoi.... drumurile vieti sant incurcate si am cunoscut diversi popi acu sant in strainatate si pot spune ca cunosc popa cu afacere camuflata adica firma lui dar o duce altu ce........ nu plateste lumea de 5 luni asa ca biserica mami lor sia cui io facut daca vor paduri sa darame tot ce au construit in sv din 89 incoace si sa se duca dracului cu bisericile lor cu tot.Vin straini in romania exact ca la zoo adica se minuneaza doamne adica am ajuns cu 200 in urma din cauza biserici fratilor trezitiva
7.   Vin alegerile si se da cu popii trimis de
(28 feb 2008, 21:54:49
ce fata de ticalos are si asta din poza, doar cu votul uninominal vom scapa de ei
8.   Saracii popi trimis de
(28 feb 2008, 22:41:41
dati-le paduri ca sint tare necajiti,abia mai respira de grasime si de treptele vilanelor construite din salarii modeste
9.   Unde este credinta? trimis de
(29 feb 2008, 09:16:57
Stimabili aparatori ai preotilor afaceristi si politruci, luati documentele din perioada 1800-1948 privitoare la padurile administrate de popi in Bucovina, cititi cu atentie si nu mai incercati sa ne prostiti pe fata. Daca nu stiti, atunci studiati, daca aveti habar atunci taceti din gura si nu mai mancati la rahat degeaba. Sa nu mai vorbim de recenta ofensiva asupra padurii a drujbistilor in sutana, bineinteles manati din spate de niste "neinteresati" ca Flutur, Goras, Pimen Buzoianul Bucovineanul si alti neinteresati de averile pamantesti. Sunt crestin dar nu vreau sa cred ca aceasta este invatatura pe care trebuie s-o urmam. Sunt si preoti cinstiti, de ce nu iau atitudine? Chiar credeti ca suntem in sclavagism? Latrailor, chiar nu aveti obraz?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci 4 porţii - 40 minute 450g ciuperci 2 linguri ulei de măsline1 ceapă300ml lapte 850ml supă de legume8 felii de pâine de secară sau neagră50g unt topit2 căţei de usturoi75g caşcaval ras± sare, piper ... Citeşte