Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 oct 2017 - Anul XXII, nr. 228 (6644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Constantin Virgil Gheorghiu: „Memorii”

Aceste pagini, în care se regăsesc momente luminoase şi tragice ale unei vieţi excepţionale, sunt printre cele mai captivante şi cele mai intense pe care le‑a scris autorul „Orei 25”. Un mare scriitor, martor al dramelor şi marilor tulburări ale veacului trecut, se angajează să reînvie şi să cânte o lume dispărută.
Cartea descrie copilăria unui poet, tinereţea, anii de formare a unui om până la catastrofa istorică ce va înghiţi Regatul României în care s‑a născut.

La fel ca tatăl său şi ca strămoşii săi, Virgil Gheorghiu trebuia să ajungă preot. Sărăcia lucie din copilărie îi va închide însă porţile seminarului. Intră la Liceul Militar, unde, vreme de opt ani, va purta uniforma regelui înainte de a se consacra în întregime poeziei, căreia îi va fi credincios ca unei rugăciuni osârdnice.
Dar acolo, în apropierea frontierei sovietice, lupoaica Istoriei e prezentă cu cortegiul ei de masacre, de teroare, de exterminare, de cadavre îngheţate.

În curând, atunci când Virgil Gheorghiu se va căsători cu avocata Ecaterina Burbea - ce va reuşi să obţină achitarea unei tinere din popor, ucigaşă a seducătorului sau - izbucneşte al Doilea Război Mondial.
Este sfârşitul unei lumi, în care Regatul României dispare sub valul Armatei Roşii. Vocaţia de scriitor nu este însă oare aceea de a reda viaţa acestei ţări pierdute, a copilăriei pe care o reanimă aici cu o memorie intactă şi cu o sensibilitate de foc?
Iată, scris cu pasiune, romanul adevărat al unei existenţe şi mărturia unui poet, a unui preot şi a unui soldat. A unui om „a cărui privire preface colbu‑n aur”.

„Memoriile sunt opera mea capitală”, scrie autorul. „Această carte este suma credinţei mele, a asprelor mele nevoinţe, a pasiunilor şi tuturor faptelor mele, după care voi fi judecat de posteritate, de oameni, iar la Judecata de Apoi, de Dumnezeu”.

Sursa: www.libris.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constantin Virgil Gheorghiu: „Memorii”.
 Vizualizări articol: 1699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Constantin Virgil Gheorghiu: „Memorii”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei