Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 apr 2015 - Anul XX, nr. 88 (5900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Aniversare cu lansare de carte

„Altă lume...”, cu „Patriarhul de la Râşca”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit joi un eveniment prilejuit de trecerea pragului vârstei septuagenare a scriitorului Ioan Ţicalo, o manifestare în care cea de-a şaisprezecea carte a autorului a fost însoţită de...următoarea.

Aşadar un eveniment cu surpriză, întrucât afişul anunţa doar lansarea volumului „Altă lume...”, dar editorul Ion Filipciuc (care, sub eticheta editurii „Biblioteca Mioriţa” din Câmpulung Moldovenesc, a tipărit toate cărţile scriitorului) a mai pritocit încă unul, cu titlul „Primăverile seniorului”.

 

„O frumoasă călătorie prin universul colorat pe care l-a imaginat pentru noi Ioan Ţicalo”

Aşa cum a spus la deschidere poeta Carmen Veronica Steiciuc, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bucovineni, evenimentul s-a rânduit ca „o frumoasă călătorie prin universul colorat pe care l-a imaginat pentru noi Ioan Ţicalo”, „un om de carte, cu inspiraţie lucidă şi cu simţul umorului”, un filolog care a profesat ca dascăl de limba şi literatura română la Râşca, din anul 1967, până în anul 2009, când a ieşit la pensie.

„Patriarhul de la Râşca”, aşa cum l-a numit criticul literar Nicolae Cârlan pe acest om „care trudeşte cu peniţa de multă vreme cu spor şi cu folos”, este un autor care scrie într-un „stil tradiţional, plăcut, un povestitor de manieră prozastică”.

„Altă lume...”, cartea anunţată prin afişul evenimentului, este, aşa cum a subliniat Nicolae Cârlan, „o carte sadoveniană”, „o adaptare în stil creator a romanului Baltagul”, o carte „scrisă cu multă naturaleţe de un scriitor care va deveni un reper în literatura română”.

„Un scriitor care face echilibristică punând la încercare cititorul”, aşa cum l-a caracterizat Alexandru Ovidiu Vintilă, redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”, un autor capabil de „o scriitură captivantă, de o forţă aparte”.

 

„Să aibă gândul tot senin / Şi pana lină şi uşoară / Căci pentru scrisul lui deplin / Mai e cerneală-n călimară”

Editorul şi prietenul „Patriarhului de la Râşca”, scriitorul Ion Filipciuc, şi-a mărturisit „invidia frăţească” faţă de Ioan Ţicalo, spunând că Biblioteca Bucovinei îşi face onoare să aniverseze vârsta unui scriitor dintr-o localitate situată la margine de ţară şi garantând că „n-o să vă facă de ruşine niciodată printr-o pagină literară”.

El s-a referit şi la volumul surpriză („Primăverile seniorului”), o carte care adună articolele publicate de Ioan Ţicalo de-a lungul anilor, „o ediţie de filolog” realizată la iniţiativa membrilor familiei.

Stimulat de câţiva colegi de liceu care au venit la eveniment, Ioan Ţicalo a povestit câteva întâmplări hazlii din anii de juneţe (cum a evoluat el în ochii profesorilor săi de la nivelul de „buhai de baltă” la cel de „popândău” şi cum s-a îndrăgostit de şapte ori când era student la „Sorbonica” - Institutul Pedagogic Suceava), mulţumindu-le tuturor celor prezenţi, cărora le-a oferit în dar cele două cărţi.

După urarea de la final, pe care i-a adresat-o scriitorul fălticenean Alexa Paşcu („Să aibă gândul tot senin / Şi pana lină şi uşoară / Căci pentru scrisul lui deplin / Mai e cerneală-n călimară”), participanţii au avut parte de un moment artistic susţinut de Grupul vocal „Flori de măr”, din Râşca.

Un eveniment cu oameni senini şi generoşi din lumea culturală a Sucevei. „Altă lume...”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Altă lume...”, cu „Patriarhul de la Râşca”.
 Vizualizări articol: 1507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
„Altă lume...”, cu „Patriarhul de la Râşca”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei