Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 ian 2015 - Anul XX, nr. 24 (5836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Adrian Pîrlogeanu: „Tu eşti lumina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Adrian Pîrlogeanu, „un laic creştin, un ortodox...stăpânit de dorinţa Sfântă de a-şi descoperi trăirile lăuntrice prin rugă perseverentă”, aşa cum scrie, într-un „Cuvânt duhovnicesc prefaţator”, preotul Dumitru Airinei, care slujeşte la sfântul altar al Bisericii Monument „In Memoriam”, cu hramul Naşterea Maicii Domnului din Suceava, a scos recent de sub tipar un volum de versuri cu mesaj creştin intitulat „Tu eşti lumina”.

 

„Osteneala nobilă de a alcătui acest volum de poezie într-o prelungă spovedanie”

„Osteneala nobilă de a alcătui acest volum de poezie într-o prelungă spovedanie”, aşa cum remarcă părintele în prefaţa cărţii, evidenţiază trăirea creştină a autorului care înţelege şi preaslăveşte rolul şi rostulrugăciunii, „modul nostru de a sta de vorbă cu Dumnezeu”.

Rugăciunea, spune părintele Dumitru Airinei, este „ieşire din singurătate” („din acea singurătate existenţială în care ne aflăm atunci când ne trezim în faţă cu cosmosul lipsit de viaţă din jurul nostru”), „ieşire din spaimă” („din acea spaimă de nimic care ne deconcertează şi ne aruncă în cea mai dezolantă dintre tristeţile fără leac pământesc”), „rugăciunea e smerenie” şi totodată „intrarea în comuniune cu un interlocutor spiritual care este veşnic...”.

 

„Mă rog pios să mai fiu şi să mai pot, / Să luminez vreodată între file...”

Versurile lui Adrian Pîrlogeanu, care alcătuiesc poeme cu titluri ca „Ajută, Doamne!”, „Tatăl nostru”, „Christos e-al tuturor”, „Vino Doamne”, „Veniţi de luaţi lumină” slăvesc numele Domnului şi aduc linişte sufletească autorului şi cititorului deopotrivă.

Sugestive sunt versurile din poemul „Epitaf”, cu care se încheie volumul (poem reprodus şi pe coperta a IV-a a cărţii):

„Mă rog pios să mai fiu şi să mai pot, / Să luminez vreodată între file, / Printre talazurile vieţii-n care-not, / Să-mi fie iar cuvintele utile.../ Cu credinţa mea, mântuiesc aici, cu tot...

Părintele Airinei scrie în finalul cuvântului său prefaţator că „gândul nobil şi toată osteneala” din cartea lui Adrian Pîrlogeanu „nu vor rămâne un simplu vis” şi împreună cu alte asemenea scrieri „inspirate de iubirea de oameni” vor fi „ca o trâmbiţă ce va deştepta şi va smulge din taină frumuseţea care dormitează în orice suflet”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adrian Pîrlogeanu: „Tu eşti lumina”.
 Vizualizări articol: 1458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adrian Pîrlogeanu: „Tu eşti lumina”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Hribi uscaţi cu usturoi Ingrediente: o farfurie cu hribi uscaţi, 5 căţei de usturoi, 5 linguri făină, un pahar cu ulei, o cană cu sifon, sarePreparare: Se spală hribii, se dau în clocot, apoi se lasă în apă rece jumătate de oră ca să se hidrateze şi să ajungă... Citeşte