Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 86 (5293)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Daniel Hrenciuc: „Dilemele convieţuirii: Evreii în Bucovina (1774 - 1947)”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Istoricul dr. Daniel Hrenciuc, un cercetător consacrat în problematica minorităţilor etnice din arealul bucovinean (cu o teză de doctorat în domeniu), autorul unor lucrări foarte bine documentate şi îndrăzneţe ca abordare referitoare la rolul şi rostul minorităţilor din Bucovina, a lansat recent, la Biblioteca „Tudor Flondor” din Rădăuţi, într-o ediţie revăzută şi adăugită, lucrarea intitulată „Dilemele convieţuirii: Evreii în Bucovina (1774 -1947)”.

 

„Un tablou complex şi detaliat asupra vieţii, activităţii, acţiunilor şi realizărilor minorităţii evreieşti din Bucovina”

Cartea, care, aşa cum precizează autorul în „Introducere”, prezintă în cele peste 600 de pagini „evoluţia istorică a evreilor în spaţiul bucovinean”, cu episoadele „extrem de complexe, sensibile şi controversate, de la aşezarea acestora în diferite localităţi ale Bucovinei istorice şi afirmarea lor drept o comunitate puternică şi influentă, până la momentele complicate şi sensibile ulterioare unirii Ducatului Bucovina cu Regatul Român şi implicit, într-o directă relaţie cu evoluţiile înregistrate pe plan european la fenomenele de o mare unicitate şi tragism specifice Holocaustului”, este, după cum a apreciat prof. univ. dr. Ştefan Purici, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, „un studiu extrem de documentat” care etalează „un tablou complex şi detaliat asupra vieţii, activităţii, acţiunilor şi realizărilor minorităţii evreieşti din Bucovina”.

O lucrare care „trebuia să apară în istoriografia română”, aşa cum a remarcat lectorul univ. dr. Radu Florian Bruja, care vizează trecutul şi evoluţia unei etnii care „a contribuit extrem de mult la dezvoltarea economică şi culturală a Bucovinei”.

 

Necunoaşterea sau desconsiderarea trecutului pot genera situaţia, absurdă dar nu imposibilă, repetării istoriei

Structurată pe XXII de capitole, care prezintă „Evreii în Bucovina Habsburgică” (cu secţiuni bine conturate - pe câteva localităţi - referitoare la elementele de arhitectură iudaică, sinagogi, rabini şi personalităţi, profesiuni, bănci, comerţ şi industrie...), „Perioada de aur a evreimii bucovinene (1867 - 1914)”, „Hasidismul”, „Economie şi societate”, „Czernowitz: un Ierusalim bucovinean”, „Învăţământul”, „Elite culturale şi politice ale evreilor din Bucovina”, „Societăţi şi organizaţii evreieşti”, „Primul război mondial şi crearea Consiliului Naţional Evreiesc”...până la „Statutul cultului mozaic în România Întregită”, sau „Deportările evreilor din Bucovina în Transnistria” şi „Ghetoul de la Cernăuţi”..., cu „Concluzii”, „Anexe” şi o „Bibliografie selectivă”, lucrarea, care este un recurs la diversitate şi toleranţă, ne atrage totodată atenţia că necunoaşterea sau desconsiderarea trecutului pot genera situaţia, absurdă dar nu imposibilă, repetării istoriei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Daniel Hrenciuc: „Dilemele convieţuirii: Evreii în Bucovina (1774 - 1947)”.
 Vizualizări articol: 1309 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Daniel Hrenciuc: „Dilemele convieţuirii: Evreii în Bucovina (1774 - 1947)”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei