Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 aug 2011 - Anul XVI, nr. 184 (4782)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Cartea tibetană a morţilor”

„Cartea tibetană a morţilor” este un text ezoteric, straniu, pro­fund, tulburător, însă pe care am fi tentaţi să-l catalogăm, cu optica noastră de europeni, ca fiind lipsit de credi­bilitate şi de-o îndrăzneală fără margini.

 

Senti­mentul de desacralizare a morţii

Cine poate lua o scriere care ne prezintă, cu lux de amănunte, ceea ce se petrece după moarte mai în serios decât ca pe-o fabulă bine scrisă şi-atât?
Cu toate acestea, în măsura în care a pătruns până acum la noi, prin traduceri în limbile de largă circulaţie, dar mai ales în Occident, „Cartea tibetană a morţilor” se bucură de o mare audienţă şi aceasta nu numai datorită valen­ţelor poetice deosebite ale scriiturii.

Este vorba aici de un fenomen psiho-social mult mai complex şi mai dra­matic, de pierdere a sentimentului religios, manifes­tându-se în special, aşa cum afirma Mircea Eliade, printr-un senti­ment de desacralizare a morţii.

 

Textul cel mai direct aplecat asupra fenomenului morţii

Forţa scrierilor sacre orientale, cu impact deter­minant asupra conştiinţei euro­peanului nerefractar la ineditul lor, consta tocmai în revalorizarea actului morţii, în soluţiile ontologice oferite, în depăşirea gândirii conceptuale, care, în general, se opreşte epuizată în faţa actului suprem al existenţei şi în utili­zarea rezultatelor concrete obţinute prin tehnicile speci­fice de interiorizare şi medi­taţie.

În seria acestor scrieri, „Cartea tibetană a mor­ţilor” este textul cel mai direct aplecat asupra fenomenului morţii, ca aplicaţie fidelă a doctrinei buddhismului tantric tibetan.

 

Cartea are şi un caracter ezo­teric

În acelaşi timp, cartea are şi un caracter ezo­teric. Prin însăşi modalitatea ei ritualică de utilizare, aceea de a fi citită de un iniţiat la căpătâiul defunctului obisnuit, fără antecedente religioase, are oarecum un carac­ter popular şi accesibil.

Însă aceasta nu cu preţul simplifi­cării mutilante a preceptelor doctrinale şi a simbolisticii, ci mai degrabă printr-o inegalabilă măies­trie a metaforelor, comparaţiilor, sugestiilor, în general prin ca­racterul puternic vizualizant al stilului care dă stranietatea şi adâncimea umană a textului.

Sursa: www.cartespirituala.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cartea tibetană a morţilor”.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Cartea tibetană a morţilor”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei