Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 ian 2011 - Anul XVI, nr. 11 (4609)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gheorghe-Gabriel Cărăbuş: „Europenizarea României. Aspecte privind sistemul politic naţional”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu noua lui carte, „Europenizarea României. Aspecte privind sistemul politic naţional”, o lucrare ştiinţifică, în care chestiunile care ţin de geopolitică sunt interpretate cu elemente de istorie recentă, ba chiar de o actualitate de tip „ordinea zilei”, Gheorghe-Gabriel Cărăbuş începe să se înrudească spiritual şi cu Alexandru Bocăneţu, cărturarul născut la Stupca, în 11/24 august 1889, autor al unor temeinice studii, care ţin de istoria sud-est europeană, respectiv: „Relaţiile româno-cehe de la origini până azi”, „Relaţiile româno-polone de la origini până azi”, „Relaţiile româno-ruse de la origini până azi” şi „Relaţiile româno-bulgare de la origini şi până azi”, dar şi cu Ştefan Piersic, cel născut la Corlata, în 27 decembrie 1899, autorul unei cutremurătoare lucrări de geopolitică, „România agricolă şi imperialismul economic al ţărilor industriale”, carte care se mai află, în judeţul nostru, într-un singur exemplar, cel al lui Ionel Negură, dar care va fi reeditată în primăvara care urmează.

Toate aceste studii, inclusiv cel publicat de Gabi Cărăbuş, constată, în etape istorice distincte „o descreştere a gradului de organizare”, pe continentul european, de la apus, spre răsărit, în condiţiile în care, mereu şi mereu, „geopolitica regiunilor estice a creat condiţii de securitate politică fragile” şi, indirect, de rudimentarism industrial, specificul Europei occidentale fiind dat de „acel climat politic care îi îngăduia să construiască planuri de durată lungă şi să le realizeze” (Prof. univ. dr. Ar. Grădinescu). De la constatare, deci de la o lucidă cunoaştere a realităţii, pot veni soluţiile româneşti ale transformării României, dintr-o colonie a imperialismului economic germano-francez, într-o entitate europeană, europenizarea (şi nu europeizarea, care ţine de geografic, România fiind la doar 20 km de centrul geografic al Europei, aflat pe izvoarele Tisei) ţinând de asumarea unui întreg ansamblu de responsabilităţi prin soluţii şi prin scopuri foarte bine precizate.

 

Ignorând disputele filosofico-conspirative

Studiul lui Gabi Cărăbuş este, în fapt, studiul unui nou început, autorul ignorând, cu bună ştiinţă, disputele filosofico-conspirative consacrate, în favoarea punerii în lumină a aspectelor specifice acestui început. În fond, el are dreptate, pentru că, dacă am lua în calcul gâlcevitor concepţia hitleristă de integrare europeană, expusă de Goebels ataşatului cultural italian Farinacci, în care România şi Bulgaria erau integrate, conform ambelor variante, abia la final şi cu netrucat statut colonial, ne-ar sări ţandăra daco-romană şi-am pune-o de cine ştie ce bucluc, pricepând că asta ni se şi întâmplă nouă. Şi tot la fel am reacţiona dacă am da prea multă atenţie filosofilor unificării europene, Otto Strasser şi continuatorul lui contemporan, Fransis Dessart, ambii fiind extrem de îngrijoraţi de pericolul „atlantizării”, care pândeşte Europa unită, deci de o pierdere de identitate, Uniunea Europeană eşuând, deja, în a deveni o variantă băştinaşă de State Unite ale Americii, fie şi pentru faptul că U.E. n-a prea fost premeditată ca un mijloc de preafericire continentală, ci ca un scop în sine, ba chiar ca o replică înjghebată în grabă la agresiunea tot mai copleşitoare a imperialismului economic american şi asiatic, menită să salveze economia cam ruginită a marilor ţări europene, pe seama celorlalte ţări europene.

 

„Actorul” cu cel mai mare succes în Europa

Pe Gabi Cărăbuş nu-l interesează deloc aspectele acestea oculte şi conspirative, el fiind subjugat, cu un realism optimist, doar de faptul că „Uniunea Europeană este „actorul” cu cel mai mare succes în Europa în ceea ce priveşte instituţionalizarea unui sistem de guvernare care include o mare şi, în acelaşi timp, în continuă creştere parte a continentului, motiv pentru care a devenit „atractivă” pentru mai toate statele europene”. Această ciudată şi, de cele mai multe ori, pripită „atractivitate”, de care se simt atraşi mai ales politicienii, îngrijorător de orbeşte şi de slugarnic, este, de fapt, tema pe care o ia în discuţie Gabi Cărăbuş, dispus să creadă necondiţionat în ordinea instituţională şi legislativă.

Excelent organizată pe capitole, care gestionează corect tezele deja încetăţenite despre Revoluţia din 1989 şi căderea comunismului, despre europenizare în general, printr-o incursiune teoretică, şi despre europenizarea sistemului politic naţional din România, cartea lui Gabi Cărăbuş deschide, cu mult meşteşug, o dezbatere, în care, de voie, de nevoie, ne vom angaja din ce în ce mai mulţi, în anii ce vor veni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheorghe-Gabriel Cărăbuş: „Europenizarea României. Aspecte privind sistemul politic naţional”.
 Vizualizări articol: 1482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Gheorghe-Gabriel Cărăbuş: „Europenizarea României. Aspecte privind sistemul politic naţional”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei