Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 dec 2010 - Anul XV, nr. 298 (4589)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Valentin Ciucă: „Vernisaje selective”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Criticul de artă ieşean Valentin Ciucă a scos recent de sub tipar un nou volum care reuneşte, sub genericul „Vernisaje selective” (Editura ART XXI, 2010), o serie de evocări, eseuri, cronici şi comentarii, pe care le-a publicat în presă între anii 2007-2010.

 

„M-am aşteptat la o seamă de evenimente de elită...”

Editarea şi tipărirea acestui volum a coincis, aşa cum spune autorul în textul de la sfârşitul acestui tom de 600 de pagini, „cu încheierea sărbătorii consacrate celor 150 de ani de la înfiinţarea prin decret Domnesc a Şcolii de Belle Arte de la Iaşi”.

”M-am aşteptat - scrie Valentin Ciucă - aşa cum ar fi fost firesc, la o seamă de evenimente de elită consacrate aniversării şi generării în breasla zugravilor de subţire a unei veritabile emulaţii, la expoziţii individuale sau de grup menite să sugereze anvergura artistică la care perenitatea şi impactul public al domeniului ne obligă”.

„Am avut parte însă - îşi exprimă el dezamăgirea - de o aniversare oarecum provincial-limitată la improvizaţii şi, în general, lipsită de fiorul gratitudinii faţă de iluştri înaintaşi. Public pe sponci, discursuri hăulite ditirambic şi, în final, o expoziţie organizată la o onorabilă galerie privată, dar cu totul nepotrivită pentru un asemenea eveniment”.

„Credeam - aşa spune exegetul ieşean - că aniversarea se va desfăşura într-un cadru solemn şi impunător”, că va fi elaborat un album aniversar sau că stimulaţi de noua carte a lui Adrian Silvan Ionescu despre „Mişcarea artistică oficială în România secolului al XIX-lea” cei preocupaţi de istoria artei şi-ar fi propus să programeze „o conferinţă de mare impact pe această temă”.

 

Cea mai consistentă şi mai durabilă contribuţie

Cum nici una dintre aceste fireşti aşteptări nu s-au împlinit, volumul lui Valentin Ciucă reprezintă poate cea mai consistentă şi mai durabilă contribuţie pentru marcarea celor 150 de ani de la înfiinţarea Şcolii de Belle Arte ieşene.

O carte structurată pe două paliere de interes, „Oameni care au ajuns viitorul din urmă” (care conturează efigii memorabile de la Petru Comarnescu, Ion Irimescu şi Dimitrie Loghin, la Adrian Podoleanu, Marcel Chirnoagă şi Sabin Bălaşa) şi „Nostalgii clasice, aspiraţii moderne” (în care scanează profilurile unor creatori între care se află şi bucovinenii George Cotos, Dimitrie Gavrilean, Costin Neamţu, Liviu Suhar, Angela Pitariu-Bolnavu, Marcela Larionescu, Traian Postolache, Camelia Rusu Sadovei sau Anghel Vasile Siminiuc).

Volumul a ajuns şi în mâinile sucevenilor cu prilejul vernisajului expoziţiei „Balcic 2010”, care a avut loc la “City Gallery”, în incinta Shopping City Suceava, expoziţie care a reunit lucrările a patru colegi de generaţie (absolvenţi ai liceului de artă ieşean “Octav Băncilă”, din promoţia anului 1981), artiştii plastici Dumitru Bostan, Mihail Gavril, Mihail Voicu şi Niculai Moroşan. Un volum pentru care Valentin Ciucă merită toată consideraţia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valentin Ciucă: „Vernisaje selective”.
 Vizualizări articol: 779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Valentin Ciucă: „Vernisaje selective”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei