Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 dec 2010 - Anul XV, nr. 298 (4589)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aldona Patraş: „Călătoria continuă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ţara Dornelor, reinventată trufaş drept „Ţara Dorunei” (numele vine de la „durnii”, care înseamnă mulţime sau „prostime” cum stă scris în documentele voievodale, cu referire la oamenii plătitori de biruri), beneficiază de o literatură mărturisitoare exemplară, reportaje de călătorie exemplare rămânând în patrimoniul… uitării dornene de la A. D. Xenopol, Vasile Bumbac, Nicolae Iorga etc. Fără îndoială că toate acele mărturii înseamnă, peste timp, dar şi cu desele şi competentele raportări la anterior de atunci, o învăţare pe viu a istoriei, a geografiei şi a noţiunilor despre artă, care „se vor întipări mai bine în minte şi în inimă”, cum, pe bună dreptate, susţine, în a doua sa carte de călătorie, „Călătoria continuă”, doamna Aldona Patraş, recidivând după un „Jurnal de călătorie” şi observând, la fel de rezonabil, că, profitând de nevoia de a-şi împrospăta sufletul, călătorul începe „să înveţe să cunoască oamenii, să le asculte ofurile şi să încerce să-i ajute”.

Aldona Patraş îşi înnobilează paginile sale de extaz în faţa naturii cu o zicere din Sadoveanu, care are şi nu are legătură cu ceea ce găseşti în paginile care urmează: „Aş îndrăzni să-ţi repet acest învăţământ: că e bine să te integrezi peisagiului şi să te armonizezi în toate, ca să-ţi cânte fiinţa de puterea acestui pământ şi să simţi că te adaogi neamului tău”. Iar postfaţatoarea, doamna Paraschiva Abudnăriţei, ca să nu rişte normalitatea unei trăiri sub standardul superior al erudiţiei de tip citat, îl trage de poale pe Noica, până i se risipesc din buzunare câteva cuvinte: „trebuie să trecem cuiva adevărul nostru, ceea ce a fost bun şi drept în noi. Altfel nici noi n-am servit la nimic”. Ce legătură au Noica şi Sadoveanu cu trăiri şi iniţieri civice din panourile publicitare ale pădurarilor (unele chiar remarcabile, cum ar fi: Arborele plantat de mâna ta, omule, este un inel de logodnă cu viitorul”) n-am prea priceput, pentru că, din paginile cărţii doamnei Patraş n-am aflat nimic, decât că îi place să călătorească şi să noteze frânturi de gânduri, care să ţină loc şi de o documentare, dar şi de o rigurozitate reportericească. Pentru că de literatură nu poate fi vorba în această carte.

 

Muntele nu naşte artişti

Cel ce se naşte într-un sat de munte, cu raiul terestru aşternut în faţa simţurilor, nu are nevoie să-şi forţeze imaginaţia, încă de tânăr, pentru a recrea o lume şi mai frumoasă. Nici un mare scriitor român şi, cu atât mai puţin, vreun mare poet, nu s-a născut la munte, iar doamna Aldona Patraş pare să confirme regula, răsfăţându-se cu extaze plate („Este reconfortant să petreci o zi în aer liber, să faci mişcare, să-ţi oxigenezi creierul, să fii mângâiat de razele soarelui şi de adierea vântului” sau „Mă încearcă un fior la trecerea prin locurile copilăriei mele”). La fel de insipidă şi, uneori, agramată, este şi informaţia (de pildă, despre Pârâul Roşu: „Nu ştiu de unde vine numele de „roşu”, dar l-am întâlnit în multe zone ca denumiri de localităţi, de străzi, de ape, de munţi sau de familii” sau „Ca element indispensabil vieţii, apa a atras din totdeauna vietăţile pământului şi oamenii care s-au stabilit în preajma ei. Aşa s-a format şi aşezarea care a devenit Oraş-Staţiune, care este binecuvântată de existenţa apelor: izvoare, pâraie, râuri, ape minerale cu diverse componente, ape gazoase”). Nu-i loc, aici, să-i povestim doamnei călătoare cum s-a format satul Dorna şi cum şi când s-a întemeiat staţiunea. Xenopol, doar călător prin localitate, recupera şi istoria fiecărei case şi a fiecărui neam de dincolo de ferestre, iar descrierile urcau spre cer nume de culmi muntoase, cu descifrări de toponimie ireproşabile.

 

„Moş Ene trece pe la gene”

Nu prea înţeleg eu prin ce este o carte de călătorie o însăilare de genul: „Intrăm în Regensburg. Păcat că şoferii autocarului nu spun măcar câteva cuvinte despre un centru important prin care se trece. Eventual s-ar putea înregistra o casetă cu câteva date şi astfel călătoria ar fi mai instructivă. Următorul mare oraş e Nurenberg, renumit pentru locul unde s-a desfăşurat procesul criminalilor de război hitlerişti. Gonim mai departe. O pădure de fag frumos colorată ne primeşte în braţele ei calde”.

Bietul Nuremberg şi marile lui glorii, anterioare hitlerismului, despre care şoferii nu spun nimic. Păcat. Păcat că n-au scris cartea doamnei Patraş acei şoferi! La fel de păcat este, desigur, că platitudinile şcolăreşti de acest fel („Moş Ene trece pe la gene”, vorba autoarei) zac sigilate între două superbe citate din opera lui Sadoveanu şi din cea a lui Noica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aldona Patraş: „Călătoria continuă”.
 Vizualizări articol: 1259 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aldona Patraş: „Călătoria continuă”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei