Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 dec 2010 - Anul XV, nr. 286 (4577)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Arhimandritul Timotei Aioanei: „Rădăşeni, o grădină a Raiului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucureşti, a publicat recent un album - monografie al satului natal, „Rădăşeni, o grădină a Raiului”.

Realizat în condiţii grafice deosebite, albumul cuprinde un mănunchi de mărturisiri, relatări, gânduri şi imagini despre „satul aflat între livezi nesfârşite”, despre „istoria minunată a unei icoane” sau cum era Rădăşeniul, de sărbători, cu ani în urmă, ce însemnau luminile pascale, ori cât de vrednici au fost slujitorii bisericilor din Rădăşeni, aşezare despre care au scris Mihail Sadoveanu sau Nicolae Iorga.

 

„Părintele Timotei nu-i doar gând, ci şi faptă”

„Locuri”, „Tradiţii”, „Oameni”, „Istorii” sunt cele patru capitole în care părintele Timotei Aioanei a reuşit să includă date din istoria satului Rădăşeni, „ce se întinde ca o uriaşă grădină între dealuri râpoase, înalte, drepte ca nişte cetăţui, ca nişte morminte din trecut”, de la primele atestări documentare („pentru prima dată pomenit într-un document dat de Alexandru cel Bun, la 16 februarie 1424, prin care dăruieşte popii Iuga, satul Buciumeni, vecin cu Rădăşeni”) şi până la evenimente actuale, de la istoria vechii biserici din sat, cu hramul „Sfântul Mercurie şi Sfânta Ecaterina” (1611 – 1622), la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, construită în primii ani ai veacului al XX-lea.

Nu au fost uitate de autor nici nume mari de duhovnici, părintele Cleopa sau părintele Paisie Olaru, „cunoscuţi din numeroasele vizite făcute în satul aflat între <livezi nesfârşite>”.

Scriitorul Grigore Ilisei semnează prefaţa acestui album - monografie, în care spune că „Părintele Timotei nu-i doar gând, ci şi faptă. Una care îmbracă întotdeauna veşmântul ofrandei. Albumul Rădăşeni, dăruit consătenilor şi conaţionalilor, deopotrivă, pregătit cu rigoare, pricepere, har şi dogoarea izvorâtă dintr-o curată afecţiune, reprezintă chipul în odăjdii de preţ al acestei aşezări stârnitoare de admiraţie”.

 

„Smeritul preot din satul livezilor”

Chiar dacă s-a desprins de satul natal, cu mulţi ani în urmă, gândurile arhimandritului Timotei „i-au zburat însă mereu la izvoare, acolo unde s-a înstelat cu atomii generaţiilor şi generaţiilor de aristocraţi ţărani, ce l-au premers, cei care au suit locul acesta umil în constelaţii, însemnându-l cu unicitate”, mai scrie Grigore Ilisei în prefaţa albumului. În carte sunt evocaţi preoţi, duhovnici, dascăli care au modelat zeci de generaţii de elevi, precum şi personalităţi marcante ale culturii din ţinutul Fălticenilor.

„Smeritul preot din satul livezilor” este titlul unei pagini dedicate preotului Petru Irimescu, parohul Bisericii „Sfinţii Petru şi Pavel” din Rădăşeni, care, singur sau ajutat de colaboratori, „a zidit din temelii ori a restaurat integral şase biserici, la Rădăşeni, Valea – Glodului, Mereşti, Pocoleni, Dumbrava Minunată şi biserica Spitalului Municipal din Fălticeni. A construit case parohiale, case sociale, clopotniţe şi toate cele trebuincioase acelor parohii”.

 

„Am trăit taina întoarcerii la izvoare”

Şi ca o mărturisire, autorul cărţii spune că a căutat deseori să ajungă la Biserica Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din Rădăşeni, „unde a primit veşmântul luminos al Sfântului Botez”, pentru că „după strălucirea lui am suspinat mereu, ca şi fiul risipitor aflat departe de casa părinţilor, în lumea păcatului”. Autorul continuă spunând că de fiecare dată când a ajuns „în biserica sufletului meu, lângă mormintele celor care mi-au bucurat copilăria, am trăit taina întoarcerii la izvoare”.

Fotografiile care ilustrează albumul au fost realizate de Laurenţiu Tătulescu, Iulian Miron, Foto Ideal Decor, grafica - Ioana Bita Giulea, prelucrare foto sora Simona Bucan, redactare monahia Atanasia Văetişi.

Un album foto contemporan, cu oameni şi locuri, „încheie” volumul „Rădăşeni, o grădină a Raiului”, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca nici unui iubitor de carte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhimandritul Timotei Aioanei: „Rădăşeni, o grădină a Raiului”.
 Vizualizări articol: 1314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 8 voturi
Arhimandritul Timotei Aioanei: „Rădăşeni, o grădină a Raiului”4.658

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Pagina de carte

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei