Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 sep 2010 - Anul XV, nr. 208 (4499)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pagina de carte: Vasile Sfarghiu, Otilia Sfarghiu: Lumea dreptului şi împărţirea dreptăţii de-a lungul timpului la Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul ocol domnesc al Câmpulungului Moldovenesc, o adevărată „republică” în vremurile vechi, continuator, până după anul 1800, al enigmaticei civilizaţii pelasge, prin datină, prin drept şi prin modul de viaţă sau, cum ar spune, sintetizând, Lucian Blaga, prin continuitate a aceluiaşi „câmp stilistic”, beneficiază, datorită lui T. V. Stefanelli, Teodor Balan şi Ionel Dârdală, de un patrimoniu de memorie greu de aflat prin alte locuri prin ţară, „gestionat”, cu înduioşătoare responsabilitate, şi de câmpulungenii de astăzi, inclusiv de soţii Vasile şi Otilia Sfarghiu, autori, printre alte „depozite de memorie”, ai unei interesante lucrări, mai ales din perspectiva Bucovinei istorice, „Lumea dreptului şi împărţirea dreptăţii de-a lungul timpului la Câmpulung Moldovenesc”.

Cartea nu-şi propune să descifreze miracolul continuităţii „legilor belasgine” (încredinţate de Hestia lui Zalmoxis), prin dreptul valah („valaschim”), până aproape de zilele noastre, deşi pasaje întregi din „Iliada” lui Homer şi multe dintre documentele câmpulungene iau în discuţie aceleaşi principii de drept (răscumpărarea capului, privilegiul neamului celui mai apropiat etc.), tot aşa cum nu-şi propune nici identificarea semanticii vechi, deci a înţelesurilor deja uitate, ba chiar banalizate ale cuvintelor, precum sintagma „oameni buni şi bătrâni”, care, odinioară, ierarhiza înţelepţii unei obşti în „oameni buni”, adică bunici, şi „oameni bătrâni”, adică toţi cei şi mai vechi, străbunici, moşi şi strămoşi.

Dreptul în sine este pentru cei doi autori doar un pretext pentru a povesti despre oameni drepţi, care au slujit dreptatea pe meleaguri câmpulungene.

 

Breasla dreptăţii

Forţând niţel termenii, putem vorbi şi despre o „breaslă” a dreptăţii, mai ales în cazul Câmpulungului, în care „strigacii crainici” din vremea lui Homer sunt aidoma juzilor din „scaunul vorniciei” câmpulungene sau „sfatul bătrânilor”, cum li se mai spunea juraţilor. Documentele câmpulungene prezintă suficiente cazuri de justiţie valahă, pe care cei doi autori le înşiră cronologic, din păcate şi fără dovezi de cunoaştere a notorietăţilor vremurilor vechi, ci interpretând totul exact aşa cum avertizează Lucian Blaga că nu ar trebui să o facem, adică din perspectiva şi în baza notorietăţilor vremii noastre.

Din fericire, cum autorii doar se preumblă pe lângă mărturiile vechimii, contemplându-le şi descriindu-le aidoma unor excursionişti, nu se comit grave erori de interpretare, baza noii lucrări monografice constituind-o Câmpulungul ieşit din matricea lui stilistică, cel de după binefacerile lui Eudoxiu Hurmuzachi şi slujit, şi din perspectiva de „breslaş al dreptăţii”, şi de T. V. Stefanelli. De aici, de la tentativa, soldată cu succes, de tezaurizare a ceea ce înseamnă „începuturile modernizării justiţiei”, începe şi valoarea lucrării soţilor Vasile şi Otilia Sfarghiu, deşi susţineri de genul „etapa tranziţiei de la empirism la ştiinţa dreptului” sunt naive şi gratuite, dreptul valah descinzând, în fond, din dreptul care a constituit temelia şi pentru primul sistem modern de drept al omenirii, cel impus de Licurg.

În general, enunţurile ferme care optează decisiv în defavoarea câmpului stilistic primordial, condamnate, cândva, şi de egipteni, ar trebui evitate de depozitarii de memorie, dacă nu vor să-şi asume riscul de a arunca, involuntar, cu noroi în opera lui Lucian Blaga.

 

Depozitul de memorie

Ceea ce merită şi atenţie, şi respect în cartea soţilor Sfarghiu, ei înşişi demni de respect desăvârşit, este „depozitul de memorie”, adică informaţiile de genul: „în anul 1859 Câmpulungul a primit... un oficiu districtual mixt, numit Bezirksamt”, „Theodor Theodorovici... a fost poate cel dintâi şef districtual”, „sediul judecătoriei era într-o clădire situată vizavi de şcoala ce astăzi poartă numele „Bogdan Vodă”... Teodor Ştefanelli a fost nu numai un judecător drept şi erudit, ci şi un cercetător asiduu al trecutului ocolului Câmpulung” şi aşa mai departe, o puzderie de nume de judecători, procurori, avocaţi perindându-se, cu frânturi din viaţa lor, prin paginile cărţii, o carte din ce în ce mai vie, când exaltată patriotic („câmpulungenii au constituit un prim comitet de iniţiativă şi organizare a luptei de dezrobire naţională” – să fim serioşi!), dar reconstituind, mereu şi mereu, un anume parfum al urbei, pe care poetul iconar Neculai Roşca o caracteriza atât de dezarmant: „Pe-aici am mai fost, îmi recunosc trecutul”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pagina de carte: Vasile Sfarghiu, Otilia Sfarghiu: Lumea dreptului şi împărţirea dreptăţii de-a lungul timpului la Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pagina de carte: Vasile Sfarghiu, Otilia Sfarghiu: Lumea dreptului şi împărţirea dreptăţii de-a lungul timpului la Câmpulung Moldovenesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei