Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mai 2010 - Anul XV, nr. 118 (4409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pagina de carte: Arhimandritul Timotei Aioanei: „Dincolo de cuvinte”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Editura Basilica Bucureşti a apărut recent volumul „Dincolo de cuvinte”, semnat de arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucureşti. Arhimandritul Timotei Aioanei s-a născut la Rădăşeni, ţinutul Fălticenilor, de unde şi-a luat seva pentru cele câteva cărţi pe care le-a publicat până acum. Poate una dintre cărţile cele mai concludente în acest sens este „Aduceri aminte despre oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor”, apărută anul trecut la Editura Muşatinii. Ca o continuare firească a acestei cărţi, autorul a lansat recent lucrarea „Dincolo de cuvinte”, care, după cum spune chiar el, „se adresează celor care caută lumina din viaţa oamenilor şi simt frumuseţea dincolo de cuvinte”.

 

Din viaţa şi lumina celor de lângă mine

Dacă inspiraţia pentru scris i-a venit din frumuseţea şi puritatea locurilor natale, lumina a căutat-o şi uneori a reuşit să o găsească „din viaţa şi lucrarea semenilor”.

„Această lumină m-a călăuzit spre frumuseţile cele nepieritoare, urmând astfel pilda înţelepţilor călători către netrecătoarea Împărăţie. Paginile acestei cărţi inspirate fiind din viaţa şi lumina celor de lângă mine, le închin cu recunoştinţă şi preţuire acelor care le-au arătat prin faptele lor că Dumnezeu este împreună – lucrător cu noi în iubire”, a mai spus arhimandritul Timotei Aioanei.

„Dincolo de cuvinte” cuprinde, în cele 380 de pagini, „Frânturi din povestea vieţii unui om obişnuit”, „Lucrarea sfinţilor şi dăruirea oamenilor”, „O denie de altădată”, „Istorii scrise pe aceeaşi pagină”, etc., capitole în care sunt prezentaţi oameni, locuri, fapte deosebite surprinse de autor.

 

„Om minunat şi condeier inspirat”

Un capitol din carte se numeşte sugestiv „Doina Cernica - lumina dintr-un chivot de slove”, în care autorul povesteşte că înainte de a o cunoaşte pe scriitoarea Doina Cernica, „om minunat şi condeier inspirat”, a descoperit frumuseţea locurilor sale natale, aflate între Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, comuna Vama.

„Din bogăţia, frumuseţea şi strălucirea satului natal, Doina Cernica şi-a îmbrăcat sufletul într-un veşmânt strălucitor care a împrumutat din culorile pajiştilor pline de flori nemuritoare. Crescută într-o astfel de ambianţă, nici nu putea alege alt drum decât cel al cărţii”, spune arhimandritul Aioanei în cartea sa „Dincolo de cuvinte”.

 

„Un prieten şi apropiat al Bisericii”

Un alt capitol important din carte îi este dedicat academicianului Ciopraga, „Academicianul Ciopraga, la <taifas> cu Dumnezeu”.

„Când eram elev la Liceul „Nicu Gane“ din Fălticeni”, povesteşte în carte Timotei Aioanei, „auzisem adeseori pomenindu-i-se numele la momente sărbătoreşti, alături de alţi elevi iluştri ai şcolii, care stătuseră în aceleaşi bănci cu ani în urmă. Legat sufleteşte de Fălticeni (deşi născut la vreo 30 de kilometri depărtare), Constantin Ciopraga venea de multe ori în târgul de pe apa Şomuzului, la evenimente culturale şi la prieteni. Aşa l-am întâlnit pentru întâia dată în septembrie 1983, când şi-a petrecut la mormânt prietenul şi colegul de la <Nicu Gane>, Horia Lovinescu”.

Autorul mai spune că academicianul Constantin Ciopraga a fost „un prieten şi apropiat al Bisericii. Taifasul lui cu Dumnezeu, făcut din toată inima, îl continuă acum în netrecătoarea împărăţie. A luat cu sine, în traistă, osteneala profesorului de la Seminarul „Veniamin Costache“ din Iaşi, truda scrisului şi bucuria pelerinului la Mănăstirile Cetăţuia, Văratec, Neamţ şi altele. Am totuşi un regret, şi anume acela că profesorul şi academicianul Constantin Ciopraga n-a avut destul timp să aştearnă pe hârtie tainele întâlnirii cu Dumnezeu în Biserica”.

 

„A trecut pragul către Împărăţie...”

Ultimul capitol din carte, „A fost odată ca niciodată...”, îi este dedicat jurnalistului Florin Zamfirescu, directorul editorial al „Ziarului Lumina”, care „a trecut pragul către Împărăţie”, luând cu sine în desagă „lumina faptelor bune” făcute în drumul vieţii. „Ne rugăm ca sufletul lui, care s-a grăbit să plece dincolo, să călătorească în lumină şi să ajungă la Lumina cea neînserată”, a scris, la finalul cărţii, arhimandritul Timotei Aioanei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pagina de carte: Arhimandritul Timotei Aioanei: „Dincolo de cuvinte”.
 Vizualizări articol: 2219 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Pagina de carte: Arhimandritul Timotei Aioanei: „Dincolo de cuvinte”3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei