Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iul 2008 - Anul XIII, nr. 173 (3854)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Preoţii, implicaţi în promovarea vaccinării şi a unui stil de viaţă sănătos

Preoţii vor fi implicaţi în promovarea unui stil de viaţă sănătos, a vaccinării copilului, a programului de evaluare a sănătăţii şi combaterii consumului de alcool şi tutun, potrivit unui protocol semnat, ieri, de PF Daniel şi ministrul Eugen Nicolăescu "privind asistenţa medicală şi spirituală".
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat că acest protocol pune mare accent pe prevenţie, fapt care va putea fi văzut foarte repede în perioada următoare.
"Preafericitul Patriarh a apreciat foarte mult programul privind evaluarea sănătăţii, de aceea preoţii parohi vor recomanda oamenilor să meargă la medic pentru această acţiune, astfel ca la sfârşitul anului să avem o situaţie cât mai clară privind sănătatea românilor", a mai spus Nicolăescu.

Programe de prevenire
Mai mult, ministrul a explicat că preoţii parohi vor milita pentru vaccinarea copiilor, pentru un stil de viaţă sănătos, ştiut fiind că există foarte mulţi copii, dar şi adulţi obezi. În plus, ministrul Sănătăţii şi Patriarhul Daniel au stabilit să promoveze, prin intermediul grupului de presă al Patriarhiei, acest program de prevenire a îmbolnăvirii, combaterea tutunului, alcoolului, drogurilor şi prevenirea bolilor transmisibile, cum ar fi hepatita. Preoţii vor explica enoriaşilor cât de multe boli pot fi transmise din cauza lipsei de igienă, mai ales prin mâinile murdare.

Reţea sanitară proprie a Patriarhiei
Totodată, ministrul Sănătăţii a promis că, în toamnă, Guvernul va propune Parlamentului să aprobe mai multe amendamente care să permită organizarea de către Patriarhie a unei reţele sanitare proprii.
"Patriarhia Română trebuie să aibă reţea sanitară proprie aşa cum au şi alte instituţii. Sunt multe cabinete medicale, medico-sociale ale Patriarhiei, dar trebuie să le dăm un statul legal. Este corect să finanţăm parţial asemenea investiţii. Este clar că Patriarhia nu va putea avea resurse proprii pentru asemenea spitale şi dotarea lor, cărora li se adresează oamenii săraci. Ministerul Sănătăţii ar putea asigura componenta medicală şi, în viitor, o partea din cea financiară. Patriarhia se va ocupa de partea spirituală şi ceva din partea materială. Adică terenuri sau clădiri care ar putea fi recondiţionate şi care sunt în proprietatea Patriarhiei ar putea fi trasformate în spitale sau centre medico-sociale", a mai spus ministrul Sănătăţii.

„Alinarea şi vindecarea suferinţei”
Patriarhul Daniel a spus că semnarea Protocolului privind Parteneriatul "Asistenţă Medicală şi Spirituală" între Ministerul Sănătăţii Publice şi Patriarhia Română are "multiple semnificaţii, acesta fiind urmarea firească a practicii şi tradiţiei bimilenare a Bisericii de a ajuta la diminuarea şi alinarea suferinţei umane, lucrare întemeiată pe învăţătura Sfintei Evanghelii şi hrănită din vindecările minunate săvârşite de Mântuitorul Hristos, doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre".
Totodată, Patriarhul Daniel a adăugat că implicarea Bisericii în asistenţa socială şi medicală este în acelaşi timp o vocaţie spirituală şi o necesitate practică. "Aşa se explică mulţimea instituţiilor de binefacere sau asistenţă socială înfiinţate sau patronate de Biserică de-a lungul secolelor, adesea cu sprijinul împăraţilor, regilor şi domnitorilor creştini, dar şi cu sprijinul tuturor celor milostivi şi darnici", a spus Preafericitul Daniel.
Acesta a precizat că primele forme organizate de tratare a bolilor şi alinare a suferinţei au apărut pe lângă biserici, exemple în acest sens fiind farmaciile, bolniţele şi spitalele ridicate şi susţinute de mănăstiri şi biserici.
"Astăzi, există mulţi bolnavi şi multă suferinţă în lume. Ca atare, este de datoria noastră să conlucrăm cu statul şi cu toate organismele care doresc să contribuie la alinarea şi vindecarea suferinţei, întărind şi reafirmând, totodată, responsabilitatea omului faţă de darul sfânt al vieţii primit de la Dumnezeu. Este cunoscut faptul că Biserica noastră este deja implicată în această lucrare de sprijinire a celor bolnavi, atât prin preoţii de caritate slujitori în spitale şi aşezăminte medico-sociale, cât mai ales prin numeroasele cabinete cu profil medical aflate pe teritoriul parohiilor din Bucureşti, unde preoţii şi medicii credincioşi conlucrează pentru cei ce au nevoie de alinare şi vindecare, de sănătate şi speranţă", a mai spus Patriarhul Daniel.

Întâlniri educaţionale în parohii
Patriarhia doreşte să se implice activ mai ales în programele cu caracter medical şi de prevenire a bolilor, urmărind conştientizarea şi educarea oamenilor în ceea ce priveşte adoptarea unui stil de viaţă sănătos, fără excese sau abuzuri, precum şi necesitatea depistării în stadiul incipient a bolilor, a subliniat Patriarhul Daniel.
Preafericitul Daniel a ţinut să precizeze că preoţii care sunt în spitale vor rămâne acolo, iar cei din parohii, împreună cu medicul, vor putea organiza în Parohii întâlniri cu caracter informativ şi educaţional.
"Oamenii trebuie învăţaţi cum să evite îmbolnăvirea. Medicina preventivă costă mai puţin şi doare mai puţin pentru că se evită boala. La noi, la români, problemele cu care ne confruntăm sunt probleme de comportament. Trebuie să îi învăţăm pe credincioşi să respecte darul sănătăţii. Cât de important este darul mobilităţii, dar îl preţuim numai când stăm la pat, cât de important este darul vederii, îl preţuim când îl pierdem. Este vorba numai de educaţie", a mai spus PF Daniel.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preoţii, implicaţi în promovarea vaccinării şi a unui stil de viaţă sănătos.
 Vizualizări articol: 545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preoţii, implicaţi în promovarea vaccinării şi a unui stil de viaţă sănătos0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din National

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei