Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 oct 2007 - Anul XII, nr. 253 (3628)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Prejudiciile aduse firmelor prin infracţiuni economice s-au triplat

Infracţiunile economice au determinat companiilor, la nivel mondial, în ultimii doi ani, prejudiciii de 5,7 miliarde de dolari, valoare de aproape trei ori mai mare decât cea din 2005, deşi ponderea firmelor afectate s-a menţinut la circa 45%, se arată într-un studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Infracţiunile economice rămân una dintre cele mai importante probleme pentru mediul de afaceri din întreaga lume, indiferent de ţara de origine, de sectorul de activitate sau de mărimea companiilor. Din cele 5.428 de companii din 40 de state care au luat parte la realizarea studiului, peste 43% au raportat au declarat că au fost victimele uneia sau mai multor infracţiuni de natură economică în ultimii doi ani", se arată în Studiul Global asupra Infracţionalităţii Economice, ediţia 2007, realizat de PwC.

Pierderile totale raportate de companiile intervievate se ridică la 4,2 miliarde de dolari, dar estimările PwC indică un nivel de 5,7 miliarde de dolari dacă se iau în calcul şi pagubele firmelor care nu au putut cuantifica impactul financiar al fraudelor.

Faţă de studiul din anul 2005, numărul firmelor afectate de acest tip de infracţiuni s-a redus cu două procente, de la 45% la 43%.

Regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est a fost singura care a înregistrat un avans al cazurilor de infracţiuni de natură economică, numărul companiilor afectate crescând de la 47% în 2005 la 50%.

Celelalte regiuni au înregistrat scăderi sau staţionări ale numărului de firme victime ale infracţionalităţii economice. Cea mai mare reducere a fost întâlnită în regiunea Africa - de la 77% la 52%.

În Europa de Vest, 38% dintre companiile repondente au raportat infracţiuni, faţă de 42% în 2005.

Studiul este efectuat o dată la doi ani şi a fost realizat în perioada aprilie-iulie 2007, prin intervievarea managerilor din peste 5.400 de companii din 40 de state. În România au fost intervievate 77 de firme.

În cele mai multe cazuri, persoanele care comit acest tip de infracţiuni sunt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 31 şi 40 de ani şi studii universitare sau preuniversitare. Jumătate dintre aceştia au fost angajaţi ai companiilor păgubite, iar o treime au ocupat poziţii superioare de management.

Din totalul companiilor afectate, cele mai multe, respectiv 62%, sunt firme mari, iar 36% sunt societăţi de mici dimensiuni.

De asemenea, studiul arată că nici o industrie nu este ocolită de astfel de infracţiuni, primele locuri fiind ocupate de companiile din asigurări şi din sectorul de retail şi de bunuri de consum, cu 57% din numărul total, fiind urmate de firmele din domeniul guvernamental şi public - 54%, servicii financiare - 46% şi sectorul auto - 44%.

Circa 30% dintre participanţii intervievaţi au fost victimele furturilor din companii, în timp ce actele de corupţie şi mită reprezintă 13%. Fraudele contabile au fost raportate de 12% dintre firme, iar cazurile de spălare de bani de 4%. Un procent important dintre repondenţi, respectiv 15%, au indicat ca infracţiune furturile de proprietate intelectuală.

Cazurile de corupţie sunt mai întâlnite în Europa Centrală şi de Est, la 18% dintre companii, Africa (28%), Asia şi Pacific (14%) şi în America Centrală şi de Sud (11%).

 

 

Infracţiuni economice: cazurile de spălare a banilor, corupţie, înşelăciune, furt de bunuri din companie, piraterie, spionaj economic, raportări financiare incorecte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prejudiciile aduse firmelor prin infracţiuni economice s-au triplat.
 Vizualizări articol: 400 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prejudiciile aduse firmelor prin infracţiuni economice s-au triplat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din National

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei