Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 oct 2007 - Anul XII, nr. 244 (3619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Guvernul a decis:

Pensionarii nu primesc nici în 2008 bani pentru biletele CFR neutilizate

"

Pensionarii nu vor primi nici anul viitor bani în schimbul tichetelor de călătorie pe calea ferată neutilizate, Guvernul hotărând, prin legea bugetului pe 2008, să suspende în continuare acest drept, pe parcursul întregului an, pentru a economisi la buget o sumă estimată la 30 milioane euro.

Prevederea legislativă în baza căreia pensionarii aveau dreptul să beneficieze de o compensare în bani pentru tichetele de călătorie pe calea ferată neutilizate a fost suspendată de Guvern până la 31 decembrie 2008, prin proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor.

Informaţia a fost confirmată de ministrul Muncii, Paul Păcuraru, care a arătat că acordarea de bani sau alimente în schimbul tichetelor CFR neutilizate de pensionari ar fi impus costuri bugetare de aproximativ 30 milioane euro.

"A fost opţiunea Guvernului pentru ca aceste bilete să fie păstrate, dar nu convertite în bani. Călătoria cu trenul este oricum subvenţionată, dar o astfel de operaţiune de convertire nu poate fi subvenţionată", a arătat Păcuraru.

Problemă cu cântec

Posibilitatea ca pensionarii să beneficieze de bani în schimbul biletelor CFR neutilizate a fost reglementată de fostul Guvern în 2004, drept suspendat ulterior, pentru 2006 şi 2007.

Conversia tichetelor CFR neutilizate în bani urma să fie permisă din nou începând cu 2008, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată anul trecut de Guvern.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în luna iulie, în contextul discuţiilor legate de promulgarea Legii privind majorarea pensiilor, că va aproba actul normativ numai după ce Guvernul îi va prezenta sursele de finanţare care pot permite creşterile promise, astfel încât pensionarii să nu fie din nou păcăliţi.

El a amintit că guvernul condus de Adrian Năstase a adoptat două ordonanţe, chiar înaintea campaniei electorale, dintre care una permitea pensionarilor să deconteze tichetele de călătorie pe calea ferată neutilizate.

Şeful statului a arătat că nici una din aceste două ordonanţe nu a fost aplicată.

PSD se pune contra

Vicepreşedintele PSD Marian Sârbu a declarat, ieri, că formaţiunea sa va introduce un amendament la proiectul de lege privind Bugetul de Asigurări Sociale, prin care tichetele de călătorie pe calea ferată, neutilizate de pensionari, să fie înlocuite cu bonuri valorice.

Marian Sârbu a precizat, totodată, că, în cazul în care acest amendament nu va fi acceptat, există „o mare probabilitate” ca PSD să nu voteze proiectul de lege privind Bugetul de Asigurări Sociale pentru anul 2008.

„Vom introduce un amendament special în Bugetul de Asigurări Sociale pentru ca aceste tichete neutilizate să fie înlocuite cu bonuri valorice, în aşa fel încât un drept câştigat de pensionari încă din 2004, printr-o lege, să nu mai poată fi suspendat de guvern de fiecare dată. Pentru PSD acest lucru ţine de esenţa Bugetului de Asigurări Sociale pentru anul viitor, pentru a putea să îl votăm”, a spus Marian Sârbu.

El a arătat că PSD condiţionează votul pentru Bugetul de Asigurări Sociale de două mari proiecte: unul care ţine de transformarea tichetelor de călătorie pe calea ferată în bonuri valorice şi celălalt care prevede acordarea unui procent de 25% din pensie soţului supravieţuitor.

Nu se mai dau nici bilete de odihnă

Guvernul a mai decis, tot prin legea bugetului pe 2008, ca anul viitor să nu fie acordate bilete de odihnă asiguraţilor sistemului public de pensii.

Prin decizia preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale va fi stabilit numărul total al locurilor la tratament balnear ce poate fi finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi cel care poate fi acordat gratuit diverselor categorii sociale beneficiare, acesta din urmă neputând depăşi 15% din numărul total al locurilor contractate.

Din bugetul aprobat Ministerului Muncii în 2008 va fi recuperată pentru 2007 diferenţa dintre contravaloarea biletelor de odihnă finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat şi contribuţia încasată de la beneficiari.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii nu primesc nici în 2008 bani pentru biletele CFR neutilizate.
 Vizualizări articol: 344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pensionarii nu primesc nici în 2008 bani pentru biletele CFR neutilizate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din National

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent