Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 97 (5304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Serialele de televiziune abordează tot mai des tema handicapului

Serialele de televiziune din lumea întreagă abordează tot mai des tema handicapului, întrucât regizorii par tot mai hotărâţi să îi prezinte pe actorii principali din aceste producţii ca fiind persoane care suferă de paralizie, tulburare bipolară, Alzheimer, demenţă cu corpi Lewy, informează AFP.

Această iniţiativă a producătorilor din industria de televiziune a fost salutată de asociaţiile care reprezintă interesele persoanelor bolnave şi cu handicap din lumea întreagă.

În cadrul unui festival al serialelor TV care are loc în această săptămână la Paris, "Séries mania", mai multe producţii TV abordează subiectul handicapului şi al bolilor.

În thrillerul britanic "The Fear", Peter Mullan interpretează rolul unui antreprenor mafiot care suferă de maladia Alzheimer. Atunci când a citit scenariul, actorul a crezut mai întâi că "era vorba de o glumă", a dezvăluit el pentru BBC.

"Dar, apoi, m-am gândit la faptul că era o altă manieră, foarte diferită, de a vorbi despre această boală, nu de a face un rechizitoriu contra serviciului de sănătate pentru persoane în vârstă care merg târându-şi papucii de casă", a adăugat el.

Asociaţia Alzheimer din Marea Britanie a aplaudat producţia "The Fear": "Există 800.000 de persoane care suferă de demenţă în Marea Britanie. Ne-ar fi plăcut să vedem mai multe programe de calitate care să abordeze acest subiect important".

Festivalul serialelor TV propune publicului vizionarea unor episoade din producţia "The Boss", un thriller politic american lansat în 2011, salutat de critica internaţională. În acest serial, atotputernicul primar din Chicago suferă de demenţă cu corpi Lewy, o gravă tulburare neurologică incurabilă.

În serialul dramatic "Mon meilleur ami", produs în Québec, un bărbat devenit paraplegic după un accident de automobil se vede nevoit să îşi revizuiască viaţa de cuplu, prieteniile, activităţile cotidiene. Un alt serial, "Legit", este o comedie cu un umor nebun, în care un bărbat se ocupă de o manieră mai puţin ortodoxă de un pacient care suferă de trisomie.

Alte seriale, difuzate deja în diverse ţări, au abordat la rândul lor chestiunea handicapului, precum producţiile americane "The Big C" (eroina suferă de un cancer în stadiu avansat care îi produce o serie de handicapuri) şi "Homeland" (personajul feminin principal suferă de tulburare bipolară) şi cele franceze "Vestiaires" (serial inspirat din universul sportivilor cu handicap) şi "Cain" (protagonistul este un poliţist care se deplasează într-un scaun cu rotile).

"Am umanizat eroii din seriale. Societatea noastră exorcizează frica pe care a avut-o dintotdeauna în faţa handicapului. Capacitatea de a accepta fragilitatea este un semn de maturitate", afirmă Christel Prado, directoarea generală a asociaţiei franceze Unapei, care reprezintă interesele persoanelor cu handicap şi ale familiilor acestora.

"Părerile oamenilor despre persoanele cu handicap pot fi schimbate cu ajutorul acestor seriale TV", spune, la rândul său, Arnaud de Broca, secretarul general al Asociaţiei franceze a accidentaţilor pe viaţă.

Publicarea primului raport internaţional despre handicap, în 2011, a contribuit la creşterea gradului de conştientizare în rândul producătorilor TV şi de cinema în legătură cu importanţa pe care boala şi handicapul o au în societate, consideră antropologul Charles Gardou, de la Universitatea Lyon II.

Acel raport, întocmit în colaborare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Banca Mondială, a relevat faptul că "peste 1 miliard de persoane trăiesc cu un handicap sub o formă sau alta".

"Înainte, se credea că era vorba de o persoană din zece. Raportul arată că este vorba de o persoană din şapte. Şi, dacă se ia în calcul familia şi anturajul, este vorba de o persoană din trei. Puţin câte puţin, ideea potrivit căreia fragilitatea este inerentă condiţiei umane a pătruns în mentalitatea oamenilor, care credeau în trecut că ea era ceva anormal, pentru că se temeau de ea", afirmă autorii raportului.

Nu trebuie uitat nici succesul de public pe care l-au avut filmele franceze "Intouchables", care aduce în prim-plan un tetraplegic, şi "De rouille et d'os", în care o dresoare de balene orca îşi pierde picioarele într-un accident de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Serialele de televiziune abordează tot mai des tema handicapului.
 Vizualizări articol: 718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serialele de televiziune abordează tot mai des tema handicapului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Monden

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei