Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 ian 2012 - Anul XVII, nr. 9 (4914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Populara şi atipica regină Margrethe a Danemarcei sărbătoreşte 40 de ani de domnie

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei sărbătoreşte, la sfârşitul săptămânii, 40 de ani de domnie, timp în care s-a aflat la conducerea unei monarhii milenare, devenind, dintr-o tânără daneză, timidă şi fumătoare înveterată, cea mai populară suverană din Europa, informează AFP.
Festivităţile sunt organizate de vineri până duminică, pentru a marca data de 14 ianuarie 1972, când prinţesa Margrethe a devenit prima femeie care a urcat, la vârsta de 31 de ani, pe tronul celei mai vechi monarhii europene.
Cea mai mare dintre cele trei fiice ale regelui Frederik al IX-lea al Danemarcei şi ale prinţesei Ingrid a Suediei, Margrethe era deja căsătorită în acel moment cu francezul Laborde de Monpezat, devenit prin căsătorie prinţul Henrik al Danemarcei. Era deja mamă a doi băieţi - prinţul moştenitor Frederik şi prinţul Joachim, în vârstă pe atunci de patru ani, respectiv trei ani.
Patruzeci de ani au trecut, iar părul reginei, strâns întotdeauna într-un coc impecabil, a devenit alb, conferindu-i suveranei daneze un aer de bunică ideală pentru numeroşii ei nepoţi.
Dinţii reginei, o fumătoare înveterată, s-au îngălbenit, însă acest viciu nu a afectat popularitatea de care se bucură suverana în rândul danezilor. De altfel, danezii spun adeseori, cu tandreţe, despre o persoană care fumează mult că "fumează ca regina Margrethe".
Însă "Daisy", aşa cum i se mai spune reginei, a rămas suplă şi cu un spirit alert. La vârsta de 71 de ani, suverana daneză îşi asumă în continuare pe deplin pasiunea pe care o are pentru ţinutele în culori stridente şi pentru pălăriile excentrice.
Margrethe a II-a este foarte apreciată de supuşii ei pentru a ştiut "să modernizeze o monarhie îmbătrânită şi să o adapteze la evoluţia societăţii", fără să o bruscheze, a declarat Lars Hovbakke Soerensen, conferenţiar la Universitatea din Copenhaga.
Aproape 80% dintre danezi se declară în favoarea monarhiei, potrivit unui sondaj publicat în decembrie, iar aceste rezultate fac din Danemarca "cea mai populară monarhie din Europa", potrivit lui Lars Hovbakke Soerensen.
Regina Margrethe a II-a a început să fie iubită de danezi mai ales la începutul anilor '80, când şi-a asumat rolul de artistă cu talente multiple.
Intelectuală poliglotă, suverana daneză a debutat în domeniul traducerilor literare, lansând în 1981, sub pseudonim şi în colaborare cu soţul ei, o versiune daneză a volumului "Tous les hommes sont mortels" de Simone de Beauvoir.
Regina a confecţionat costumele şi decorurile pentru numeroase spectacole şi seriale de televiziune.
Suverana daneză s-a remarcat în special în domeniul desenului şi al picturii. Regina Margrethe a II-a a realizat ilustraţiile pentru multe volume literare, precum reeditarea, în 2002, a volumului "Stăpânul inelelor" de J.R.R. Tolkien.
Picturile ei, aproape abstracte, au fost expuse în muzee şi galerii de artă prestigioase, atât în Danemarca, cât şi în străinătate.
Optimismul şi angajamentul ei constant au făcut-o să devină foarte simpatică în ochii danezilor, chiar dacă i-au adus şi un val de critici într-o monarhie constituţională, în care regina, al cărei statut o situează deasupra partidelor politice, îi impune însă şi o anumită atitudine rezervată.
În discursul ei din 1984, susţinut cu ocazia Noului An, regina Margrethe a II-a i-a îndemnat pe danezi la toleranţă şi a denunţat "remarcile stupide" şi "răceala" acestora faţă de imigranţi.
Însă regina, o veritabilă maestră în arta sugestiei, s-a apărat întotdeauna în faţa acuzaţiilor potrivit cărora şi-a depăşit atribuţiile de monarh.
"Pot să gândesc ceea ce vreau, la fel ca fiecare om. Trebuie pur şi simplu să renunţ să mai spun ceea ce gândesc. Foarte mulţi sunt aceia care ar trebui să facă exact la fel, măcar din când în când", a declarat regina daneză, într-un interviu publicat în 1988.
Deşi Margrethe a II-a este apreciată, cei mai mulţi dintre danezi şi-ar dori ca ea să abdice în favoarea prinţului Frederik peste 5-10 ani, potrivit unui sondaj publicat pe 2 ianuarie.
Însă regina daneză nu este atât de modernă încât să accepte să iasă la pensie: "Voi rămâne pe tron până când voi cădea de pe el", a anunţat suverana daneză.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Populara şi atipica regină Margrethe a Danemarcei sărbătoreşte 40 de ani de domnie.
 Vizualizări articol: 1470 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Populara şi atipica regină Margrethe a Danemarcei sărbătoreşte 40 de ani de domnie3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Monden

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei