Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 nov 2009 - Anul XIV, nr. 267 (4253)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Annie Lennox, premiată la Summitul laureaţilor premiului Nobel pentru pace din 2009

Cântăreaţa britanică Annie Lennox a fost desemnată "Femeia Păcii pe anul 2009", pentru angajamentul dovedit în lupta contra maladiei SIDA din Africa de Sud, în timpul celui de-al zecelea summit anual al laureaţilor premiului Nobel pentru pace, care s-a încheiat miercuri, la Berlin.
Cântăreaţa scoţiană, fostă membră a grupului Eurythmics, foarte în vogă în anii 1980, a pus, în primăvara anului 2007, bazele iniţiativei SING, invitând 23 de cântăreţe să înregistreze un disc împreună. Încasările au fost folosite pentru cumpărarea de medicamente, educarea şi protejarea femeilor şi copiilor împotriva maladiei SIDA.
Potrivit AFP, Annie Lenox - care a purtat un tricou negru pe care scria "HIV Positive" - a primit acest premiu, o statuetă de bronz, din mâinile fostului preşedinte al Republicii Africa de Sud, Frederik de Klerk, laureat al premiului Nobel pentru pace pe 1993, pentru coordonarea reformelor care au condus la abolirea politicii de apartheid în 1991.
Cântăreaţa a mărturisit că acceptă acest premiu cu o "profundă gratitudine" şi cu o "foarte mare smerenie". Ea l-a dedicat tuturor femeilor care luptă în lume pentru a încerca să limiteze ravagiile produse de SIDA.
Ceremonia de decernare a trofeului a avut loc la primăria capitalei germane, unde laureaţii premiului Nobel pentru pace s-au reunit, marţi şi de miercuri.
Annie Lennox a mărturisit că prima ei călătorie în Africa de Sud, efectuată în 2003, a făcut-o să conştientizeze această problemă, dar mai ales discursul lui Nelson Mandela despre Robben Island, insula-închisoare unde a fost deţinut timp de 26 de ani. În acest discurs, fostul lider sud-african a declarat că pandemia de SIDA este un "genocid".
"Mi-am dat seama de amploarea catastrofei, de faptul că boala afectează şi femei, dar şi copii, într-o epocă în care SIDA încă era considerată drept o boală a comunităţii gay", a mărturisit artista britanică.
Annie Lennox a realizat trei scurtmetraje cu ocazia călătoriilor sale în Africa de Sud, pe care le-a prezentat în cadrul acestui summit.
Klaus Wowereit, primarul Berlinului, căruia i-a revenit onoarea de a închide acest summit, i-a oferit artistei scoţiene o bucată din Zidul Berlinului, la două zile după încheierea festivităţilor care au marcat împlinirea a 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier.
În declaraţia finală, prezentată miercuri, participanţii la lucrările acestui summit au făcut un apel către populaţia mondială, cerându-i să distrugă zidurile care împiedică crearea unei lumi fără arme atomice, care îi separă pe bogaţi de săraci, care împiedică o luptă eficientă împotriva încălzirii globale şi care divizează generaţia actuală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Annie Lennox, premiată la Summitul laureaţilor premiului Nobel pentru pace din 2009.
 Vizualizări articol: 287 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Annie Lennox, premiată la Summitul laureaţilor premiului Nobel pentru pace din 20095.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Monden

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei