Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 dec 2008 - Anul XIII, nr. 301 (3982)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Penelope Cruz sprijină o campanie de luptă împotriva leucemiei

Penelope Cruz sprijină o campanie de luptă împotriva leucemiei, care se desfăşoară în Marea Britanie, actriţa declarând că este nevoie de o creştere a numărului de donatori de măduvă osoasă, informează telegraph.co.uk.

Celebra actriţă spaniolă a făcut această declaraţie după ce a cunoscut întâmplător, la bordul avionului unei curse regulate între Spania şi Marea Britanie, un voluntar care transporta preţioasele celule salvatoare.

Cruz l-a cunoscut astfel şi pe Jow Cawse, un băiat în vârstă de opt ani bolnav de leucemie, care căuta un donator compatibil de peste trei ani.

Celebra actriţă susţine campania organizată de Anthony Nolan Trust, care încurajează oamenii din lumea întreagă să facă un act caritabil şi să se înscrie, cu ocazia Crăciunului, în programul destinat donatorilor de măduvă osoasă. Totodată, Cruz s-a declarat plăcut surprinsă să afle că procesul de prelevare a măduvei osoase poate fi nedureros.

Pentru tratarea leucemiei, medicii folosesc chimioterapia şi radioterapia intensivă. Aceste două tehnici slăbesc, însă, sănătatea pacientului, iar acesta are nevoie de un transplant de măduvă osoasă, pentru regenerarea sistemului lui imunitar.

În Marea Britanie, deşi sunt înregistraţi aproximativ 400.000 de donatori de măduvă osoasă, mulţi pacienţi nu reuşesc să găsească un donator. Aproximativ o treime dintre transplanturi sunt realizate cu ajutorul celulelor prelevate de la donatori din străinătate. Mii de pacienţi se află pe lista de aşteptare pentru transplant, uneori chiar şi la câţiva ani după ce au fost diagnosticaţi.

Din cauza faptului că hărţile genetice ale pacienţilor sunt extrem de diferite, şansa găsirii unui donator compatibil este foarte mică, ea fiind comparată adeseori cu "găsirea acului în carul cu fân".

Mai puţin de o treime din pacienţii care au nevoie de transplant găsesc un donator în propria lor familie. Restul de două treimi trebuie să aştepte donatori din străinătate.

Cruz a devenit celebră cu rolul din filmul lui Pedro Almodovar "Totul despre mama mea", în 1999. Viaţa personală a actriţei a intrat în atenţia presei în timpul relaţiei ei cu starul hollywoodian Tom Cruise, între anii 2001 şi 2004.

Actriţa a fost nominalizată la premiile Oscar în 2006, pentru rolul din "Volver". Printre filmele în care a jucat se numără "Belle Epoque" (1992), "Deschide ochii" (1997), "Femeia mereu deasupra" (2000), "Nu te mişca" (2004).

Penelope Cruz şi Javier Bardem, iubitul ei, joacă împreună în filmul lansat recent de Woody Allen, "Vicky Cristina Barcelona".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Penelope Cruz sprijină o campanie de luptă împotriva leucemiei .
 Vizualizări articol: 722 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Penelope Cruz sprijină o campanie de luptă împotriva leucemiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Monden

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei