Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 nov 2008 - Anul XIII, nr. 263 (3944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andreea Marin-Bănică: „Nu fac în viaţă lucruri numai de dragul de a le bifa în CV”

Andreea Marin-Bănică pregăteşte o carte despre cum să ne bucurăm de viaţă. Volumul pe care aceasta l-a coordonat se numeşte "Preţuieşte viaţa" şi va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, care se va desfăşura în perioada 19-23 noiembrie, la Bucureşti.

Proiectul, realizat împreună cu Editura Tritonic, are un scop umanitar. Toate profiturile de pe urma vânzării cărţii vor fi donate pentru finanţarea unei campanii de prevenire a cancerului de col uterin.
"Preţuieşte viaţa" reuneşte articole semnate de personalităţi ale lumii mondene, culturale, artistice sau medicale.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, Andreea Marin-Bănică a declarat că ideea cărţii le aparţine în egală măsură cititorilor blogului ei. Povesteşte că îşi doreşte ca oamenii, şi mai ales femeile, să înveţe să gândească pozitiv şi constructiv. În plan personal, ea vorbeşte despre cumpătare. Moderaţia - acesta este cel mai important lucru pe care Andreea Marin-Bănică l-a învăţat de la viaţă.

 

Reporter: De ce aţi ales să publicaţi o carte care să aibă o finalitate umanitară?

Andreea Marin-Bănică: Pentru că e dedicată femeilor şi pentru că anul trecut am fost implicată şi practic, şi sufleteşte, într-o campanie naţională dedicată femeilor afectate sau care pot să prevină cancerul de col uterin şi am cunoscut, astfel, situaţii extrem de impresionante. Am înţeles ce înseamnă boala, că ea poate fi evitată printr-un vaccin şi cred că fiecare efort în direcţia conştientizării, al meu, al dumneavoastră ca jurnalist, al medicilor, contează. Lucrul la această carte e o plăcere pentru mine şi mi-am dorit ca ea să folosească şi altora.

 

Rep.: Cum de curând aţi devenit soţie şi mamă, de ce aţi simţit nevoia ca această carte să se adreseze în primul rând femeilor? Există o legătură între aceste evenimente din viaţa dumneavoastră şi consistenţa cărţii?

A.M.B : O mulţime de femei care mi-au scris pe blog după ce am devenit mamă mi-au sugerat, practic, necesitatea unui astfel de demers. Blogul www.andreeamarinbanica.acasa.ro a devenit o reţea internaţională de prietenie şi am primit de-a lungul timpului o grămadă de sugestii, multe întrebări care acum au devenit subiecte tratate în carte, multe idei pozitive pe care editorul le-a găsit utile. Prin urmare, pot spune că ideea nu-mi aparţine. Eu doar am dezvoltat-o bazându-mă pe experienţa mea şi pe cea a invitaţilor-personalităţi care vor scrie, de asemenea, în această carte. Calitatea acesteia va fi una foarte bună, ceea ce nu transformă, însă, lucrarea într-una pretenţioasă, ci aş spune că mai degrabă e utilă pentru orice femeie, fie că e vorba de o tânără aflată la început de drum, sau de o femeie cu experienţă, dar care nu a avut vreme să se aplece asupra unor aspecte care îi pot îmbunătăţi viaţa.

 

Rep.: Dacă ar fi să rezumaţi în câteva cuvinte învăţămintele textelor şi ale cărţii, ce vorbe aţi alege?

A.M.B.: În primul rând vreau să clarific un lucru care, la prima vedere, a fost înţeles greşit: proiectul actual nu este unul autobiografic şi nici nu aspir să devin scriitor. Bunul-simţ, sau mai degrabă simţul acut al ridicolului pe care ai mei l-au cultivat în mine, m-a ţinut întotdeauna cu picioarele pe pământ. Cartea aceasta te învaţă să preţuieşti viaţa şi să faci tot ce îţi stă în putere să o trăieşti cât mai frumos şi demn cu putinţă, căutând să împingi cât mai departe limitele proprii. Te învaţă să cauţi soluţii, să priveşti constructiv, să vezi mai degrabă lumina acolo unde este şi umbra. Nu îmi propun să mă reprofilez, nu pretind că sunt "scriitor" peste noapte doar pentru că mă implic acum în acest demers, văd că a devenit o modă şi e bine de ştiut că nu asta încerc - să mă înscriu în "trend" -, vocaţia mea este alta, nu cea de om de litere, dar dacă un anumit tip de experienţă poate fi împărtăşit făcând mai bună viaţa unor oameni, eu cred că merită. S-ar putea să nu mai sesizez pe viitor această nevoie şi oportunitate, deci să nu mai existe o altă carte pe care să îmi pun semnătura. Nu fac în viaţă lucruri numai de dragul de a le bifa în CV. Cartea "Preţuieşte viaţa" deschide colecţia "A", subintitulată "Albumele Andreei", în care voi continua, împreuna cu Editura Tritonic, să aduc cititorilor în atenţie şi scrierile altora menite să inspire, să aducă soluţii prin schimbarea mentalităţii. Cărţile din colecţia "A" îţi deschid orizontul către o viaţă de calitate, trăită în armonie, în starea de echilibru, cu şansa de a găsi în fiecare zi trăită detalii de care să te poţi bucura, fie că e vorba de imagini, de idei constructive, sau de experienţa altor oameni de pe meridiane diferite.

 

Rep.: Care e cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat de la viaţă?

A.M.B.: Moderaţia. Faptul că fără echilibru, mai devreme sau mai târziu ajungi să dai greş, să pierzi, poate, ceea ce ţi-ai dorit mult şi ai ajuns să ai pentru un timp, dar n-ai avut înţelepciunea să şi păstrezi.

 

Rep.: Ce înseamnă, pentru dumneavoastră., să trăieşti, să celebrezi viaţa?

A.M.B.: Să încerci să faci din fiecare zi, atât cât îţi stă în putere, o mică sărbătoare. "Viaţa se cere mereu înzestrată" e o vorbă veche şi înţeleaptă. Lucrurile nu merg pe termen lung de la sine şi bucuriile în mod special sunt făcute să dureze puţin. De multe ori, depinde doar de noi să fim artizanii propriilor zile cu soare în suflet sau măcar să nu stricăm ceea ce ni se dăruieşte.

 

Rep.: Au existat momente când aţi urât viaţa? Dacă da, ce v-a făcut să vă reîntoarceţi la ea?

A.M.B.: Sentimentul de ură nu prea e compatibil cu mine. E mult spus. Fireşte că atunci când am pierdut oameni dragi, de pildă, am avut un gust amar şi o durere care nu trece uşor. Dar firea mea optimistă, constructivă, a fost colacul de salvare.

 

Rep.: Implicaţi în acest proiect şi câţiva dintre cititorii blogului dumneavoastră. Fiindcă bănuiesc că a fost vorba de o alegere, de o triere, a fost o selecţie dificilă? Credeţi că şi viaţa poate fi privită ca o selecţie?

A.M.B.: Da, a fost o selecţie dificilă pentru că sunt sute de mesaje pe teme diverse pe care le-aş fi publicat în carte, dar a trebuit să aleg, fireşte. Şi chiar am cerut ajutorul colegilor mei pentru că mi-am dat seama că sunt subiectivă şi nu pot să decid între două mesaje pe aceeaşi temă, care mi se păreau deopotrivă bine scrise şi interesante. Da, viaţa e o selecţie, de alegerile noastre depinde uneori drumul pe care vom merge în continuare şi de aceea criteriile şi principiile după care ne ghidam în viaţa sunt foarte importante.

 

Rep.: Mai întâi s-a scris o biografie a dumneavoastră, "Povestea succesului – Andreea Marin". Cum e să fiţi de cealaltă parte a baricadei, să scrieţi dumneavoastră o carte?

A.M.B.: Nu e uşor. Nu te simţi pe terenul tău, ai multe de spus şi nu ştii cu ce să începi, te îndoieşti de capacitatea ta de a transmite ceea e simţi... dar e frumos, în acelaşi timp. E o provocare. Faptul că scriu în "Business Woman", că am o comunicare permanentă în meseria mea fie în scris, fie în interviuri cu oameni cu diverse preocupări şi abilităţi sau care trăiesc în diferite colţuri ale lumii mi-a deschis orizontul şi mă ajută în această situaţie.

 

Rep.: Care sunt transformările majore din viaţa dumneavoastră, de la momentul debutului la TVR Iaşi, până în acest moment, când aveţi în plan o carte despre cum să iubim viaţa?

A.M.B.: Cea mai importantă dintre ele s-a întâmplat anul trecut, când am devenit mamă. Parcă totul a trecut în plan secund din acel moment. Înainte de asta, m-au marcat salturile în carieră şi schimbarea sufletească profundă din momentul în care mi-am unit destinul cu cel al lui Ştefan. În fond, dacă stai bine să te gândeşti, tot ce rămâne e ceea ce ai făcut din dragoste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andreea Marin-Bănică: „Nu fac în viaţă lucruri numai de dragul de a le bifa în CV”.
 Vizualizări articol: 1380 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Andreea Marin-Bănică: „Nu fac în viaţă lucruri numai de dragul de a le bifa în CV”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei