Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 aug 2008 - Anul XIII, nr. 194 (3875)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Când vedetele vor să salveze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Obsesia vedetelor, fie ele din lumea muzicii sau a filmului, care în fiecare moment îşi pun la "bătaie" imaginea pentru a sprijini şi mediatiza o cauză umanitară, nu este tocmai de dată recentă, "misiunea caritabilă" a starurilor începând cu ani buni în urmă.

Indiferent că este vorba de un eveniment de anvergură la nivel internaţional, cum ar fi criza din Tibet sau războiul din Irak, sau de o "cruciadă" ecologistă, cum ar fi salvarea pădurii amazoniene, vedetele nu ratează nici o ocazie pentru a-şi face publică părerea. Indiferent de mijloace, starurile hollywoodiene par dispuse şi la cele mai dureroase sacrificii pentru a-şi demonstra implicarea pentru o cauză dreaptă. Un exemplu este Harrison Ford, care într-un material video, se lasă epilat pe abdomen cu ceară fierbinte, pentru a simula astfel defrişarea cu flăcări a pădurilor amazoniene.

Însă "sufletul caritabil" al vedetelor nu este ceva chiar atât de nou cum ar fi tentaţi să creadă cei mai tineri dintre noi. Persoanele de vârsta de doua de exemplu, ar putea spune că totul a început cu Live Aid al lui Bob Geldof, megaconcertul transatlantic, organizat din Londra şi până în Philadelphia în august 1985, când timp de 16 ore, cele mai mari nume ale muzicii pop şi rock şi-au adus contribuţia în vederea strângerii de fonduri pentru combaterea foametei din Etiopia. Între două recitaluri, Gedlof a difuzat pe ecrane uriaşe imagini cu copii scheletici, care au emoţionat opinia publică şi a convins lumea să bage mână în buzunar. În urma acestui eveniment, organizatorii au strâns nu mai puţin de 150 de milioane de lire sterline.

În acelaşi an şi pentru aceeaşi cauză - foametea din Africa- a fost lansat şi super-albumul " We Are the World", la care şi-au adus contribuţia nume de calibru precum Prince, Tina Turner, Bruce Springsteen pe acordurile melodiei semnate de Lionel Richie şi Michael Jackson. Un alt album lansat în scopuri caritabile este legendarul "Do They Know It's Christmas?", la care şi-au adus contribuţia toate marile vedete ale muzicii pop din Marea Britanie, începând cu Bono şi Sting şi până la Boy George, care a sosit special din New York pentru a participa la înregistrări.

Caritate pe scenă
Persoanele ceva mai înaintate în vârstă ar putea însă spune că totul a început cu Concertul pentru Bangladesh din 1971, organizat de George Harrison, în luna august la Madison Square Garden din New York. În ciuda intenţiilor caritabile, tensiunile dintre foştii componenţi ai formaţiei Beatles au fost prea puternice, iar Harrison a preferat să renunţe la ideea de a-l avea pe Lennon pe scenă, după ce John i-a cerut să o aducă şi pe soţia sa, Yoko Ono.

Octogenarii nu ar fi însă de acord cu ipoteza semenilor lor mai tineri, şi ar spune că înainte de muzica rock şi probabil cu un impact mai mare decât rockul, a fost cinematografia, şi că liderul oricărei acţiuni caritabile este Danny Kaye, primul ambasador UNICEF , de profesie actor. "Kaye a demonstrat că a fost un militant neobosit", după cum scrie Damien Cave în New York Times într-o anchetă despre implicarea vedetelor în crizele globale. "O dată a reuşit să viziteze 65 de oraşe în cinci oraşe. Când Unicef-ul a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1965, organizaţia i-a acordat onoarea de a fi el cel care a retras premiul", a mai precizat Cave.

Interes sau convingere?
Discuţii în legătură cu motivele mai mult sau puţin dezinteresate care le determină pe vedete să se implice în astfel de iniţiative, ar fi inutile, la urma urmei orice mediatizare este bună. Problema este însă dacă implicarea filantropică din partea vedetelor serveşte cauzei sau doar este de bun augur pentru staruri.

În opinia lui Michael Musto, editorialist la Village Voice, activismul frenetic al Angelinei Jolie ar fi mai întâi de toate un mod de a şterge din memoria publicului implicarea vedetei în divorţul diferiţilor bărbaţi din viaţa sa. La fel de adevărat este însă că datorită actriţei, fanii acesteia au aflat mai multe despre condiţiile înspăimântătoarea în care trăiesc copiii în multe zone de pe Mapamond. La fel se poate spune şi despre Madonna. Înainte ca vedeta să adopte un copil din Malawi, câţi ştiu oare de situaţia mizeră din această ţară? Ulterior, prin intermediul site-ului creat de vedetă, s-au adunat sume considerabile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Când vedetele vor să salveze.
 Vizualizări articol: 346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Când vedetele vor să salveze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Monden

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei