De la finele lunii octombrie, imediat după preluarea mandatului de către noul primar al Sucevei, Vasile Rîmbu, Poliția Locală Suceava a reluat mai apăsat acțiunea de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar sau abandonate pe străzile din municipiul Suceava. Acțiunea fusese sistată anterior timp de câteva luni, fiind invocate o serie de probleme tehnice ale vehiculului care ridica mașinile.
Ieri și alaltăieri au fost ridicate mașini din zona Gării Burdujeni, dar și de pe strada Mihai Viteazul, peste drum de Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava.
64 de mașini ridicate de pe stradă în acest an, marea majoritate în ultima lună și jumătate
Contactat de Monitorul de Suceava, directorul Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, ne-a oferit o serie de date concrete despre aceste acțiuni de ridicare a mașinilor.
În acest an au fost ridicate 17 mașini abandonate sau fără proprietar și 47 staționate neregulamentar, așadar 64 în total, cu precizarea că marea lor majoritate au fost ridicate în ultima lună și jumătate.
Când sunt ridicate mașinile staționate neregulamentar
Ovidiu Doroftei a explicat că în cazul mașinilor abandonate există o procedură clară, putând fi ridicate autoturisme care nu mai au ITP valabil de mai mult de 6 luni de zile ori cele fără numere de înmatriculare, evident după ce se încearcă contactarea proprietarului.
Cele mai multe mașini care au fost ridicate recent erau însă staționate neregulamentar, în zone cu indicatoare rutiere care interziceau staționarea.
Directorul Poliției Locale Suceava a explicat că se trece la ridicarea mașinii atunci când, prin staționarea neregulamentară, se produce un disconfort în trafic, adică pe artere principale, în intersecții, în proximitatea trecerilor de pietoni etc.
În celelalte cazuri, cei care staționează neregulamentar sunt sancționați cu amenzile clasice, să le spunem.
„Staționarea neregulamentară”se sancționează cu 4-5 puncte de amendă, respectiv 3 puncte de penalizare. Punctul de amendă este în valoare de 165 de lei, dar va crește după 1 ianuarie 2025.
”Cu privire la ridicarea mașinilor staționate neregulamentar abordăm situația gradual, în funcție de gradul de disconfort din trafic, dar în mod clar această acțiune va continua într-un ritm susținut”, a explicat Ovidiu Doroftei.
Taxa de ridicare de 200 de lei ar fi prea mică
În momentul de față, pe lângă amenda efectivă pentru staționare neregulamentară (care poate fi și un avertisment, în funcție de cum decide agentul constatator), proprietarul mașinii ridicate achită 200 de lei taxa de ridicare, dacă se prezintă în termen de 24 de ore, plus 50 de lei pentru fiecare zi în care întârzie să și-o recupereze.
Mașinile ridicate de pe străzile din Suceava ajung în centrul amenajat în acest sens la ieșirea din Suceavaspre Mitocu Dragomirnei.
În următoarea ședință de Consiliul Local Suceava, însă, se va înainta propunerea ca taxa de ridicare a mașinilor să crească la 500 de lei. A mai fost gândită și o taxă de 300 de lei, pentru cei care ajung la mașină chiar în timp ce aceasta este ridicată din stradă, cum au fost multe situații.
Aceste noi tarife vor fi probabil aprobate și ar urma să intre în vigoare chiar de la 1 ianuarie 2025.
Unele mașini nu mai sunt cerute înapoi de proprietari
Din cele 47 de mașini ridicate din stradă de polițiștii locali pentru staționare neregulamentară, doar două nu au fost cerute înapoi de proprietari.
Din cele 17 abandonate, doar cinci proprietari au cerut să le recupereze.
Evident, având în vedere taxa de 50 de lei pe zi, mașinile lăsate deja de multe zile nici nu vor mai fi probabil revendicate.
Aceste mașini care nu mai sunt revendicate pot fi valorificate ulterior de Primăria Suceava, după o procedură care este însă destul de complicată și presupune evaluare și licitație.
Dovadă că în punctul de depozitare cea mai veche mașină este din anul 2018.