Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava are confirmarea recentă a unui nou caz de pestă porcină africană la un mistreț găsit mort în apropiere de fondul de vânătoare de la Codrii Voievodesei – Sucevița, ceea ce, coroborat cu cazurile recente de pestă la porc domestic din județul vecin Botoșani, confirmă că virusul continuă să circule în județ.
Pe acest fond, având în vedere și faptul că în următoarele săptămâni va crește comerțul cu porci, pentru masa de Crăciun, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul DSVSA Suceava, a transmis un apel către suceveni, cu precizarea importantă că nu se pune problema de interzicere a comerțului cu porci în această perioadă, din contră, acesta fiind încurajat, dar cu respectarea unor minime măsuri de siguranță.
”Rugăm sucevenii să rețină detalii de identificare a vânzătorului pentru a nu avea situații ca anul trecut, când un cumpărător nu a avut nici un detaliu despre cel care i-a vândut un porc dintr-o mașină, la poartă, porc care avea simptome ale pestei porcine africane care s-au instalat imediat.
Ideal ar fi să cumpărăm un porc de la un crescător cunoscut, chiar din aceeași localitate. Cel mai bun și mai sigur porc este cel din comunitate, din apropiere, în acest fel fiind mai scăzut și riscul de răspândire a virusului pestei africane”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.
El a mai recomandat și un test de trichină după sacrificarea porcului.
Anul trecut, tot în decembrie, un localnic din Salcea, care abia cumpărase un porc de câteva zile, de la un vânzător din Cajvana (n.r. Cajvana este cunoscută ca localitatea din județ cu cei mai mulți crescători de porci, unii dintre ei și samsari de porcine, fără vreo formă de autorizare) a sesizat în scurt timp la animalul de aproximativ 70 de kilograme semne severe de boală, inclusiv învinețirea capului și a urechilor.
Păgubitul a relatat ulterior că porcul tușea din ziua în care l-a cumpărat.
După recoltarea de probe de către medicul veterinar, a fost confirmat că porcul era bolnav de pestă porcină africană. În scurt timp, a intervenit și decesul porcului, virusul fiind mortal 100% la porcul domestic.
În cazul porcilor care nu sunt identificați (crotaliați) nu se pot acorda despăgubiri.
Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contractarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.