Casa de Cultură din Fundu Moldovei a găzduit sâmbătă, 12 octombrie 2024, un spectacol folcloric de înaltă ținută, la care au participat artiști din trei zone folclorice: Bucovina, Maramureș și Ardeal.
În cadrul aceluiași eveniment, s-a făcut și o predare de ștafetă: Liviu Țăran (instrumentist – fluier), coordonatorul Ansamblului Folcloric „Arcanulˮ și directorul Casei de Cultură din comuna Fundu Moldovei, i-a predat ștafeta tânărului trompetist Ștefănel Țâmpău. Spectacolul folcloric „Fluierași din Bucovina” de sâmbătă s-a transformat într-o veritabilă sărbătoare a tradițiilor și obiceiurilor autentice din Bucovina.
Evenimentul a debutat cu lansarea unui DVD dedicat instrumentistului Liviu Țăran. A urmat, apoi, un spectacol folcloric deosebit, care a fost prezentat de Mihaela Zâna Bârsan (inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”).
Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” au cântat cele mai îndrăgite cântece de ciobănie din Bucovina, după care Ansamblul Folcloric „Arcanul” și-a etalat frumusețea și autenticitatea.
„Arcanul” reunește 50 de membri, plus încă aproape 100 de copii, grupați pe două categorii de vârste: 6-11 ani și 12-16 ani. Cei tineri sunt coordonați de Anca Crețu Barbânță, iar seniorii de către Liviu Țăran. Artiștii au prezentat suite de jocuri populare, care au reunit cele mai îndrăgite jocuri din Bucovina, între acestea și „Fudula”, care se regăsește doar la Fundu Moldovei.
La seniori, atunci când a fost jucat „Arcanul”, s-au mai prins în joc și Dorin Cocârță - tezaur uman viu, care se apropie de 90 de ani, dar și primarul comunei Fundu Moldovei, Tudor Ioan Zdrob.
Distincții
Un moment deosebit a fost recitalul susținut de către unul dintre cei mai iubiți artiști din Bucovina, Sorin Filip. Într-un cadru oficial, Sorin Filip, managerul Centrului Cultural Bucovina, a oferit, alături de directorul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJPCT) Suceava, Călin Brăteanu, și de directorul Școlii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Ion Băițan, mai multe distincții de vrednicie. Au fost onorați cu aceste distincții directorul Casei de Cultură Fundu Moldovei, Liviu Țăran, care tocmai a ieșit la pensie, primarul comunei Fundu Moldovei, Tudor Ioan Zdrob, și Ansamblul Folcloric „Arcanul”.
„Cred că ceea ce am făcut noi astăzi (n.r. - sâmbătă, 12 octombrie 2024) este emblematic pentru Fundu Moldovei. Sigur că toată Bucovina, toate comunele din zona Câmpulungului sunt frumoase, dar atunci când spui Fundu Moldovei, automat spui tradiții, obiceiuri păstrate cu sfințenie. Împreună, cu eforturi comune, am reușit să arătăm toate aceste valori ale comunei Fundu Moldovei. Mulțumim tuturor!”, a declarat Tudor Ioan Zdrob, primarul comunei Fundu Moldovei.
- Reîntâlnire
Îndrăgita interpretă de muzică populară Andreea Haisan a fost și ea invitată la eveniment, dat fiind faptul că are origini în Fundu Moldovei. Artista a venit însoțită de colegii de cântec din Maramureș: Oana Tomoiagă, Paul Ananie, dar și din Bucovina, Alexandru Brădățan. De asemenea, a fost un prilej de mare bucurie reîntâlnirea cu veteranii Ansamblului Artistic Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului”, condus de Silvia Macrea.
Legătura dintre gospodarii din Fundu Moldovei și membrii acestui colectiv artistic este una de suflet: ani la rând, Ansamblul Folcloric „Arcanul” a fost invitat la Sibiu, în anul 1985 reușind să aducă în județul Suceava trofeul unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de folclor, ce se ținea la Sibiu.
În semn de prețuire a acestei colaborări frumoase ce a dăinuit în timp, părintele Marian Babici, directorul Societății de Cultură „Dimitrie Gusti” din Fundu Moldovei, și ing. Mihai Lițu, membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au oferit mai multe icoane cu patronul spiritual al Bucovinei, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
„Sunteți pildă vie pentru toți cei care își iubesc neamul și țara, cinste domniilor voastre”
De departe, cel mai emoționant moment al spectacolului a avut loc la final, atunci când Liviu Țăran – fluierașul - a predat ștafeta la cârma Ansamblului Folcloric „Arcanul” și la cârma Casei de Cultură tânărului trompetist Ștefănel Țâmpău. Momentul a culminat cu testamentul rostit de tezaurul uman viu Dorin Cocârță: „Vă lăsăm moștenire zestrea de spirit a comunei Fundu Moldovei, cu toate bogățiile adunate în timp. Să le păstrați, să le duceți pe mai departe și să rămâneți uniți, să vă iubiți, să vă susțineți întotdeauna!”
Printre personalitățile care au participat la eveniment s-au mai numărat și Adrian Ardeleanu, director CJPCT Iași, poetul Casian Balabasciuc, caricaturist Mihai Pânzaru PIM și tezaurul uman viu de la Mălini, Vasile Ungureanu.
Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei Fundu Moldovei, în parteneriat cu Centrul Cultural „Bucovina”, Societatea de Cultură „Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei și Casa de Cultură din localitate.
Prezentatoarea Mihaela Zâna Bârsan a încheiat spectacolul concluzionând că „astăzi (n.r. - 12 octombrie), la Fundu Moldovei s-a scris o pagină importantă nu doar din istoria localității, ci și a folclorului românesc. Gospodarii de aici ne-au arătat frumosul și autenticul prin jocurile populare prezentate, dar și unitatea de neam ilustrată de omogenitatea ansamblului. De asemenea, ne-au dat speranța unui viitor frumos, că vom avea continuitate prin zecile de copii îmbrăcați în costume populare autentice, care promovează valorile care țin de identitatea noastră. Sunteți pildă vie pentru toți cei care își iubesc neamul și țara, cinste domniilor voastre”.