Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 oct 2024 - Anul XXIX, nr. 235 (8764)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7393 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Imagini video

Boncănitul cerbului, unul dintre cele mai impresionante spectacole ale toamnei, la Brodina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De Ziua Mondială a Animalelor – 4 octombrie, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a publicat pe pagina de socializare o frumoasă înregistrare video cu unul dintre cele mai impresionante spectacole ale toamnei - boncănitul cerbilor.

Imaginile extraordinare din perioada boncănitului la cerb au fost surprinse de silvicultorul Ionuț Ursache, de la Ocolul Silvic Brodina, din cadrul Direcției Silvice Suceava.

Boncănitul sau perioada de rut/împerechere la cerb începe de obicei în luna septembrie și durează circa 5-6 săptămâni. În această perioadă, masculii își stabilesc teritorii și caută ciutele după miros, pentru a le aduna în jurul lor, ca mai apoi să le protejeze de alți cerbi. Un aspect caracteristic perioadei de rut este atenția constantă pe care masculii o arată femelelor.

În această perioadă cerbii se luptă între ei, pentru a stăpâni grupul de ciute. În lupta lor pentru supremație, cerbii nu se despart decât atunci când cel mai slab renunță, părăsind terenul. Masculii dominanți dețin grupuri de până la 40 de ciute, iar cei mai slabi așteptă să încerce să se împerecheze cu ciutele atunci când cerbul dominant este în luptă sau este epuizat în urma unei lupte.

În perioada de rut cerbii au un nivel ridicat de testosteron, astfel devenind extrem de agresivi. La începutul perioadei, boncănitul masculilor este realizat pe tonuri mai joase și pe o durată scurtă de timp. Însă în a doua jumătate a rutului, răgetele se intensifică atât numeric, cât și ca intensitate, putând fi auzite la distanțe de câțiva kilometri.

 

 

De asemenea, la începutul perioadei de rut un cerb cântărește aproximativ 250 kg, însă până la finalul rutului acesta poate pierde circa 30 kg, datorită luptelor la care a participat. După perioada boncănitului, cerbii cresc din nou în greutate, mai ales dacă toamna este mai lungă și există mult jir sau ghindă.

Direcția Silvica Suceava administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 270 de mii de hectare păduri de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boncănitul cerbului, unul dintre cele mai impresionante spectacole ale toamnei, la Brodina.
 Vizualizări articol: 941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Boncănitul cerbului, unul dintre cele mai impresionante spectacole ale toamnei, la Brodina5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei