Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 218 (8747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5135 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mare atenție

O femeie care ar fi primit un credit important, lăsată de escroci fără aproape 10.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O femeie căreia i-ar fi fost acordat un credit important a sfârșit prin a fi victima unor escroci. În vârstă de 63 de ani, femeia - care este din județul Botoșani - a fost sunată de un fals funcționar bancar care a  anunțat-o că i s-a aprobat creditul solicitat. Aceasta a negat că ar fi cerut un credit, astfel i s-a spus că cel mai probabil este vorba despre o „fraudă” și că au nevoie de datele personale și bancare pentru demersurile necesare raportării presupusei „fraude” și pentru a recupera eventualele sume pierdute. În final, victima a fost convinsă să contracteze un împrumut în valoare de peste 90.000 de lei și să remită suma către așa-zisul funcționar bancar, în conturi pe care acesta i le-a comunicat. Femeia a venit la un ATM din incinta Iulius Mall Suceava și a trimis circa 45.000 de lei în conturile indicate. ATM-ul s-a blocat, iar femeia nu a mai putut trimite întreaga sumă de bani. A doua zi, pentru că falsul funcționar bancar insista ca toată suma sa fie trimisă către acesta, femeia și-a dat seama că ceva este în neregulă și a sesizat poliția.

 

Cum acționează escrocii

În acest context, reprezentanții IPJ Suceava au transmis avertismente către oameni să verifice atent orice astfel de ofertă care la prima vedere anunță câștiguri fabuloase și într-un timp scurt.

Este vorba de așa numita operațiune trading scam, prin care autorii determină în mod fraudulos persoanele vătămate să realizeze investiții prin intermediul unor platforme de tranzacţionare on-line, iar pentru câștigarea încrederii se folosesc imaginile şi numele unor personalități din România. În aceste reclame se promovează ideea de investiție sigură şi câştiguri imense şi rapide. Autorii se prezintă ca fiind consultanți financiari ale unor platforme de tranzacționare on-line. Aceștia apelează de pe diferite numere de telefon cu prefix de Marea Britanie, Franța, Elveția și folosesc de regulă un accent moldovenesc, arătându-se interesate de investiții în acțiuni (Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA) şi după ce poartă unele discuții generale – cu privire la locul de muncă al persoanelor apelate, veniturile de care dispun, ce doresc să facă cu banii câştigaţi din investiţii – încearcă să-i convingă să investească sume din ce în ce mai mari.

Persoanele vătămate sunt convinse să-şi instaleze pe telefoanele mobile aplicații de control la distanță (ANYDESK, Air Droid, AirDroid Business Daemon), prin intermediul cărora autorii accesează dispozitivele persoanelor vătămate, iar sub pretextul că vor fi îndrumați cu pașii ce trebuie urmați, le sunt accesate aplicațiile bancare ale acestora, iar apoi transferul fondurilor este efectuat fără acordul victimelor.

De asemenea, persoanele pun la dispoziție toate datele solicitate: copii după cartea de identitate, datele cardurilor bancare față-verso, codurile generate de aplicațiile instalate. Persoanele apelate sunt direcționate apoi să-şi deschidă conturi bancare la diverse bănci, pentru a-şi retrage profitul. Pentru a câștiga încrederea persoanelor, aceștia oferă procente bonus pe platformă, determinându-i astfel să investească sume de bani din ce în ce mai mari.

După ce persoanele fac investiții şi doresc retragerea sumelor de bani, se solicită în plus diverse comisioane (spre exemplu, 10% din profit ca fiind comisionul lor pe, care nu-l pot retrage din banii investiți motivând că aceasta este politica firmei) sau impozite.

Profitând de datele personale şi bancare puse la dispoziție, autorii retrag fără consimțământul persoanei diverse sume de bani din contul acestora.

În cazul în care persoanele refuză instalarea de programe în telefon, se aplică metoda de securizare a conturilor. Victimele sunt apelate de către persoane care se recomandă ca fiind angajați ai instituțiilor financiare, de pe numerele de telefon clonate ce aparțin instituțiilor bancare și li se aduce la cunoștință că cineva a încercat sa le acceseze conturile bancare, iar pentru protecție li se sugerează transferul banilor într-un aşa-zis cont securizat. Victimele transferă banii de bunăvoie în contul indicat, după care le sunt dezinstalate aplicațiile bancare de pe telefoanele mobile.

 

Recomandările Poliției

Recomandările polițiștilor sunt următoarele:

  • Atenţie la promisiunile de câştiguri imense şi rapide sau anunţuri care se prezintă pe termen limitat!
  • Nu acționați în grabă! Luați-vă timp și verificați informațiile.
  • Cumpărarea de acţiuni se realizează printr-un  intermediar autorizat care nu solicită plăţi prin intermediul unei pagini de internet!
  • Atenție la  ofertele care expira foarte rapid, acestea sunt semne ale unor escrocherii!
  • Evitaţi persoanele fizice sau operatorii economici care nu afişează date de contact complete şi se rezumă la o simplă adresă de e-mail!

Pentru a evita înșelăciunile din mediul online, sucevenii sunt invitați să intre pe site-ul https://sigurantaonline.ro, pentru a își testa abilitățile, pentru a își îmbunătăți cunoștințele, pentru a nu cădea astfel în capcana infractorilor cibernetici. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O femeie care ar fi primit un credit important, lăsată de escroci fără aproape 10.000 de euro.
 Vizualizări articol: 1507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O femeie care ar fi primit un credit important, lăsată de escroci fără aproape 10.000 de euro5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei