Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 sep 2024 - Anul XXIX, nr. 208 (8737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Criză de apă

La 2 km de Suceava, în satul Sfântu Ilie, oamenii cară apă cu bidoanele și cisterna, după ce fântânile le-au secat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Imagini surprinzătoare pentru secolul XXI pot fi văzute zilnic la o distanță de doar 2 km de municipiul reședință de județ, în satul Sfântu Ilie din comuna Șcheia. La singurul izvor din sat, despre care localnicii spun că este din vremea lui Ștefan cel Mare, oamenii vin zilnic cu bidoane și canistre pentru a lua apă pentru gospodărie deoarece fântânile li s-au uscat sau a rămas în ele doar mâl. Probleme cu apa în sat sunt de peste 10 ani și tot de atunci în campaniile electorale le sunt promise oamenilor rețele de utilități.

Sătui să tot aștepte, unii dintre cei care au casele în zone mai aproape de municipiul Suceava s-au racordat pe banii lor la rețeaua orașului. Plătesc apa și de lucrările de întreținere a conductelor se ocupă singuri. Cei care locuiesc mai departe de oraș și-au făcut puțuri cu pompe, însă acum asta nu-i mai ajută. Pânza de apă freatică, la aproximativ 10 metri adâncime cândva, este tot mai slabă. Un localnic ne-a spus că au fost oameni care au săpat și 30 de metri pentru o fântână și tot n-au dat de apă.

Comuna Șcheia are scriptic 14.000 de locuitori, dar în realitate locuiesc aici măcar 18.000, diferența fiind reprezentată de persoane care au domiciliul în Suceava și locuiesc de fapt în satele acestei comune. Casele lor sunt mari, frumoase, utilate pentru vremurile în care trăim, dar din păcate rămase fără apă, în ciuda eforturilor pe care oamenii le-au făcut pentru a-și asigura confortul. Pompele din fântâni nu le mai sunt de folos, robinetele din baie și bucătărie, la fel ca și mașinile de spălat automate, au rămas obiecte de decor. S-au întors la „dușul la lighean”, la rufe și vase spălate manual și la toalete în curte.

În gospodăriile lor apa ajunge doar adusă de la izvorul Huc, de lângă biserică, unde apa dintr-un deal acoperit de-un crâng vine prin două conducte într-un bazin betonat.

Lângă izvor îl găsim pe Florin Filaret Burac, lângă o camionetă veche încărcată cu un rezervor cu capacitatea de un metru cub, în care apa ajunge printr-un furtun cuplat la o motopompă pusă în funcțiune de un generator. Alături de bazinul cu apă sunt și câteva bidoane și canistre. Doi bărbați le umplu de la țevile care aduc apa din deal.

Florin Burac ne povestește că la început a cărat apă cu gălețile, dar de anul trecut și-a luat motopompă deoarece cantitatea de apă de care avea nevoie a crescut și îi mai ajută și pe alți consăteni ale căror fântâni au secat. „În fântâni mai este doar mâl, au secat în tot satul. Nimeni n-are apă. Care are rezervoare vine și ia de aici, care nu, cară cu bidoanele, cu mașina mică. Ca să nu ardă pompele din fântână fac și ei economie acum, vin și își iau cu bidoanele de aici. Acum sunt numai două, trei mașini, dar vin o grămadă de dube, de oameni cu bidoane și canistre. E plin”, afirmă Florin Burac.

Un rezervor ca cel pe care îl are Florin are capacitatea de o tonă de apă. Spune că uneori vine și de 5 ori pe săptămână la izvor, să ia apă. O parte o duce în fântână, pentru gătit și spălat la mașină, altă parte este pentru animale.

„Am mai adus apă de câteva ori de la primărie, dar acum îți ia numărul la mașină, să-ți ia impozit... Acum iau de aici. Grădina, ce s-o mai uzi? S-au uscat toate roșiile”, spune Florin cu năduf.

Cu banii pe care îi cheltuiește pentru benzina cu care funcționează motorul pompei și cu motorina pentru mașină și la câte drumuri are de făcut, consideră că e ca și cum ar cumpăra apa de la izvorul de la care s-a răcorit și tatăl lui, când era copil, după cum ne povestește. 

Un alt localnic care umple bidoane ne asigură că apa de la izvor este bună și pentru băut: „Am 54 de ani de când beau apă de aici și n-am murit”. Este revoltat că într-o localitate din care treci în Suceava fără să-ți dai seama, la pas, „n-ai apă, n-ai gaz, n-ai nimic; de 34 de ani sunt numai proiecte, nimic concret”.

Bărbatul ne spune că săptămânal ia de la izvor cca 50 de litri. El vine cu mașina, cu bidoanele în portbagaj, dar sunt oameni în vârstă, cărora le-au secat fântânile și nu au putere să meargă să-și ia apă, mai ales în zilele toride, când arșița poate fi risc de moarte pentru ei.  

În pământul crăpat de secetă, în zonele din Sf. Ilie și Șcheia unde încă nu este asfalt au început lucrările pentru prima rețea publică de apă și canalizare. Este parte dintr-un proiect mare derulat de operatorul de apă-canal din județ, ACET SA, în valoare de 326 de milioane de euro, din care comunei Șcheia îi revin 28 de milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 2 km de Suceava, în satul Sfântu Ilie, oamenii cară apă cu bidoanele și cisterna, după ce fântânile le-au secat.
 Vizualizări articol: 732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La 2 km de Suceava, în satul Sfântu Ilie, oamenii cară apă cu bidoanele și cisterna, după ce fântânile le-au secat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei