Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 184 (8713)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,529 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Tehnologie

Spitalul Municipal Fălticeni a cumpărat roboți și i-a pus la muncă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Municipal Fălticeni a achiziționat șase roboți autonomi ce efectuează activitatea de dezinfecție în toate sectoarele sensibile ale spitalului.

Managerul unității medicale, dr. Vlad Morariu, a declarat că la acest moment spitalul din Fălticeni este singurul din județ care deține astfel de roboți și că sunt destul de puține spitale în țară care folosesc această modalitate de dezinfecție. Roboții de la spitalul din Fălticeni sunt de producție daneză și au costat 450.000 de lei bucata. Au fost achiziționați printr-un proiect de combatere a infecțiilor nosocomiale, finanțat cu fonduri europene în cadrul PNRR.

Dr. Morariu a declarat că cei șase roboți, care fac dezinfecție continuă și de nivel înalt, acoperă acum mai mult de jumătate din spital, iar suprafața pe care intervin se extinde pe măsură ce sunt realizate și activate hărțile pentru deplasarea lor. Managerul și-a exprimat speranța că în maximum o lună dezinfecția va fi făcută robotizat în tot spitalul.

Roboții sunt „parcați” câte doi la etajele 3 și 4 și câte unul la Medicină internă și la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU).

 

 

Ei sunt programați să intre în acțiune după programul zilnic, când în încăperea respectivă nu se mai află nici o persoană. Dr. Vlad Morariu a afirmat că cel mai dificil de realizat este dezinfecția cu roboți la CPU deoarece în acest compartiment există permanent flux de persoane. „Aici vom încerca să se facă dezinfecție noaptea, când fluxul este mai mic”, a spus dr. Morariu.

O altă dificultate în activitatea cu roboți este, potrivit medicului, „să-i înveți să nu se lovească”, dar la fel de important este ca personalul să fie mereu atent să nu lase nici un obiect în calea lor, adică să le fie respectate traseele de deplasare.

De exemplu, dacă robotul de la Blocul operator este programat să dezinfecteze acest spațiu la încheierea programului în sălile de operație, el pleacă din locul în care este „parcat” către sala de operație, pe traseul prestabilit, intră în sală, se mișcă timp de câteva minute și dezinfectează, după care iese din sală și se retrage la locul lui, din apropierea „locului de muncă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Municipal Fălticeni a cumpărat roboți și i-a pus la muncă.
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Spitalul Municipal Fălticeni a cumpărat roboți și i-a pus la muncă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei